maandag 25 juli 2011

Voor elk wat wils

Weet je wat er gebeurt als plan A; een feestje in de tuin niet kan doorgaan door het slechte weer awel voor ge het weet is er een plan B en staat ge dus in ecoflora. Dat maakte ik zaterdag mee en het was verdorie nog een goed plan B ook, zeker als ge daar nog nooit bent geweest! Ge gaat me misschien niet geloven, maar 't is toch zo. Dat hebde natuurlijk als dat niet bij de Kempische deur ligt.
En wat verdween er daar allemaal in mijn zakken en bijgevolg ook uit mijnen portemonnee? Blommenzaad ja ja den B1 en B5. Onder kenners algemeen gekend als een mengsel voor vaste bloemenweide zonder grassoorten en meer specifiek den 1 voor de leem-en zandleemgronden (eigenlijk de gewone tuingrond) en den 5 voor rijke grond in halfschaduw. Ik hoop dat u dat nog allemaal kan volgen met al die A's en B's anders leest ge het hier gerust eens op uw gemakske na.
Ik wilde ook nog wat plantjes kopen, maar ik moet zeggen dat de prijs nogal tegen stak. Zeker als ge het gewoon zijt om voor nen appel en een ei zelf zaad aan te kopen en dit dan op te kweken. Neem nu deze beemdkroon, een klein, fijn plantje maar vergist u niet want het is hier al weken een magneet voor allerlei bijen en hommels. En het leuke is ook dat ze zich elk jaar maar weten te vermenigvuldigen.


Maar de zeekool/Crambe maritima, gewone agrimonie/Agrimonia eupatoria en nog wat jetbezenplantjes waaronder de Mara des Bois kon ik toch niet laten staan. En dan had ik nog de pech dat een aantal plantjes van mijn wish lijstje er niet meer waren waaronder de daslook en het knopig helmkruid.

Voor wie dacht dat deze hoogdag al ten einde was heeft het goed mis, als we dan eens van ons erf komen dan doen we het goed hé. En zodoende bezochten we achtereenvolgens nog de
markt
op het terrein van de slachthuizen in Anderlecht. Het museum voor natuurwetenschappen


met onze gewonnen kaarten voor hun (niet meer zo nieuwe) biodiverCITY tentoonstelling! Waar onder andere dit te lezen viel;En genoten we nog van nen toeristische rondgang doorheen Brussel waarbij vrouwlief zelfs nog even de paskamers indook. Kortom een dagje met voor elk wat wils!

5 opmerkingen:

 1. Ecoflora is inderdaad erg duur. Ik kocht er drie jaar geleden bloemenweidemengsels die hier niet veel hebben opgeleverd. Veel stengels en te weinig kleur naar mijn gedacht. Zelf zaaisel verzamelen levert meestal een veel beter resultaat op en is een heerlijke bezigheid in het najaar. Misschien kunnen we ooit ruilbeurs organiseren.
  Mara des Bois, even gaan opzoeken, die geven de hele zomer vruchten, ze staan dus vanaf nu ook op mijn verlanglijstje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de daslook is momenteel in de natuur helemaal verdwenen en leeft ondergronds verder (bolletje).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. een plaatselijk natuurpunt reservaat kan ook een ideale (gratis) bron zijn van wilde bloemenzaden: afspreken met de conservator (en eventueel een handje toesteken bij het maaien in ruil voor), enkele zakken maaisel uitstrooien over je perceeltje. Na enkele weken is alle zaad er uit gevallen en kan je de stengels verwijderen. Makkie :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. oke vanaf nu neem ik dus een zakje me op al onze wandelingen om ook hier en daar wat zaad mee te nemen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. spijtig genoeg zijn wij het museum deze keer niet gehaald :(

  BeantwoordenVerwijderen