Receptjes

Frambozentaart
Ingrediënten 125 g zachte roomboter , in kleine blokjes 200 g witte basterdsuiker 250 g bloem , gezeefd 2 eierdooiers 300 gr frambozen 50 g witte chocolade , in stukjes 1 bakje mascarpone (250 g) Hulpmiddelen Plasticfolie bakpapier lage taartvorm (doorsnede 28 cm) steunvulling (bijv. gedroogde peulvruchten).. Voorbereiding In kom boter en 125 g suiker tot glad mengsel roeren. Bloem erdoor mengen en met vingertoppen tot kruimelig deeg wrijven. Dooiers en 1 el koud water toevoegen en geheel snel tot deeg kneden. Bal deeg vormen en in plasticfolie verpakt in koelkast 1 uur laten rusten. Frambozen laten ontdooien Bereidingswijze Oven voorverwarmen op 200 °C. Deeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot ronde lap die iets groter dan taartvorm is. Ingevette taartvorm met deeg bekleden. Bakpapier met steunvulling op deeg leggen. Deegbodem 15 min. in midden van oven bakken. Steunvulling verwijderen en nog 10 min. bakken tot bodem goudbruin is. Taartbodem op rooster laten afkoelen. Chocolade in hittebestendige kom boven pan met net niet kokend water hangen (au bain marie) en al roerend laten smelten. Chocolade over afgekoelde taartbodem strijken en laten stollen. Intussen in schaal helft van frambozen met vork tot moes prakken. Mascarpone en rest van suiker erdoor mengen. Mascarponemengsel over taartbodem verdelen, bovenkant glad strijken. Achtergehouden frambozen over taart verdelen. Eet smakelijk!!

Gebakken venkel met kerstomaatjes, olijven, knoflook en olijfolie

Voor 6 personen
- 2 venkelknollen
- 25 kerstomaatjes
- 1 handvol zwarte ontpitte olijven
- 1 klein handje verse tijm, alleen de blaadjes
- 2 teentjes knoflook, gepeld, in dunne plakjes gesneden
- zeezout en zwarte peper uit de molen
- olijfolie extra vierge
- 1 wijnglas witte wijn of Pernod
- 2 klontjes boter

Haal de pluizige toppen van de venkel af, snijd ze fijn en doe ze in een ovenschaal. Snijd de knollen venkel in kwarten en de kwarten weer doormidden. Laat ze in gezouten kokend water 10 minuten koken.
Verwarm, terwijl de venkel staat te koken, de oven voor op 220°C.
Haal na 10 minuten de venkel met een schuimspaan uit de pan en doe ze in de ovenschaal. Voeg de tomaatjes, de olijven, tijm en knoflook toe en strooi er peper en zout over.
Giet er 2 scheuten olijfolie over en meng alles. Verdeel de wijn en boter over de groenten.
Zet 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.


Pompoenovenschotel
Wat hebde daarvoor allemaal nodig, voor 3à4 personen;
400 gr pompenvruchtvlees, in plakjes
1 koffielepel groentebouillonextract opgelost in 100 ml water
200 gr wortelen, geraspt
100 gr uien, fijn gesneden
100 gr knolselder, geraspt
100 gr aardappelen, geraspt
prei of selder, fijngesneden
75 gr fijne havervlokken
100 gr geraspte kaas, 't is eender wa
2 eierdooiers
1 koffielepel shoyu
1 koffielepel korianderpoeder en nog wat andere kruiden zoals peper en zout
enkele eetlepels sesamzaad
wat salaat uit uwen hof

Appeltaart van Herr Seele


Deeg;
1 kop tarwemeel
1 kop havervlokken
1/4 theelepel zeezout
3 eetlepels sesamolie
1 eetlepel arrowroot
7 eetlepels water
Vulling;
3 grote appels
1/2 theelepel zeezout
1/2 kop rozijnen
2 koppen rijstcrème
3 eetlepels rijststroop
1/2 eetlepel arrowroot
1/3 kop hazelnoten of walnoten
1/2 eetlepel sesamolie

Voorbereiding;
Snijd de appels in halve maantjes.
Spoel de rozijnen en week ze 10 minuten in warm water.
Maak rijstcrème door rijstmeel met water te koken of koop het kant en klaar in de natuurvoedingswinkel.

Deeg;
Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed zo weinig mogelijk. Indien te nat voeg wat extra meel toe of indien te droog, wat extra water.
Rol het deeg uit met de deegrol en leg in een geoliede taartvorm. Prik gaatjes in het deeg met een vork.
Bak in een voorverwarmde oven op 200°C tot het deeg krokant aanvoelt, 20 minuutjes.

Vulling;
Rooster de hazelnoten in een droge pan en hak in kleine stukjes. Meng ze met de rijstcrème en de rijststroop.
Olie een warme pan in en roerbak de appels met het zout op een matig vuur, tot ze zoet ruiken.
Voeg de rozijnen met het weekwater toe. Doe het deksel op de pan en laat de appels beetgaar worden, eventueel extra water toevoegen indien nodig.
Verdeel de rijstcrème over de taartbodem en leg daarop de appeltjes in waaiervorm.
Los in een beetje water de arrowroot op en meng dit met het overgebleven kookvocht van de appels en de rozijnen. Laat dikken op een zacht vuurtje onder voortdurend roeren en giet dit stroop-achtig mengsel over de appels.
Laat alles afkoelen;
Smakelijk

Wafelenbak

Voor ongeveer 50 wafels maak je een beslag van;
1 kg zelfrijzende bloem
750 gr boter
750 gr suiker
10 eieren waarvan je het eiwit stijf klopt
6 pakjes vanillesuiker
1 glas melk
goed mengen en dit alles minstens een half uur laten rusten.
En dan is het bakken geblazen.
Je zal zien dat de wafels in het machien nog wat zacht zijn, maar dat ze al snel wat harder worden. Smakelijk!