maandag 4 juli 2011

Moestuin-update

Het is weeral even geleden dat ik hier verslag uitbracht over de moestuin. En aangezien ik vorige keer niet echt een goede indruk heb achtergelaten, moet dat beeld dringend bijgesteld worden! Want dames en heren het gaat goed in de moestuin, wat zeg ik het loopt op wieltjes, beter nog; we boeren goed, of deze; we hebben de wind in de zeilen en om het helemaal af te maken; we zitten al aan de nief patatten, olé!!! Kijkt u zelf maar even mee!
Ik had zo gepland, of beter gezegd vrouwlief had gepland dat ik morgen soep ga maken. In de vriezer vonden we nog 2 pakketjes courgetten van vorig jaar en zodoende dacht vrouwlief dat ik die dus het beste kon verwerken vooraleer we weer overstelpt worden met een nieuwe lading courgetten. Maar wat ontdekte ik daar; inderdaad les nouveaux courgettes sont arrivée. Deze zijn eigenlijk al wat aan de grote kant vind ik en dus moeten we dat vanf nu weer in het oog gaan houden en de niet aflatende stroom creatief gaan verwerken.

Ik heb mijn courgetten, net zoals de pompoenen (haïkido en butternut> hieronder) in een dikke laag compost gezet en kan nu vaststellen dat die compost een geweldig verschil maakt. Ik kweekte zowel voor mezelf als voor de grootvader zelf de plantjes op, bij mij staan ze in compost en bij de grootvader gewoon in de grond waar welliswaar compost is ondergewerkt. Zijn courgetten staan nog niet half zo groot dan de mijne, dus die extra voeding en het feit dat door de aarde te bedekken het vocht beter word vastgehouden maakt echt wel een groot verschil.

Ook de andere groenten; ajuin, boontjes, aardappelen, rode biet, basilicum, wortelen, prei en selder, ... ze groeien als kool!

Alleen wat de tomaten betreft heb ik mijn lesje weeral niet goed geleerd en bijgevolg zou ik 100 keer moeten schrijven "ik mag de tomatenplanten niet te dicht op elkaar zetten". Maar ik heb er een uitleg voor hé. Ik had wat problemen met de zelfgezaaide tomatenplantjes; die wilde maar niet uitkomen en dus, ongeduldig als ik ben, kocht ik elders al wat tomatenplanten om dan vast te stellen dat er toch nog een aantal planten uitkwam. Net voor we op verlof vertrokken moest ik die plantjes nog ergens kwijt geraken en dus plantte ik die er maar tussen waardoor die nu toch iets te dicht op elkaar staan om er goed aan te kunnen werken.

En dan hebben we nog de salaat! En dan heb ik nog niet eens alles gefotografeerd! De grootvader zegt dan altijd dat we 's nachts moeten opstaan om salaat te eten, dus mocht u binnenkort opmerken dat we een staartje krijgen of dat onze oren wat beginnen groeien, u bent gewaarschuwd!

3 opmerkingen:

  1. ne mens zou er bijna - let wel, ik zeg BIJNA - zin van krijgen om ook te beginnen met een moestuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Amai, dat is een deftige oogst! Die boontjes, sla en uien (mijn zomerfavorieten) zien er smakelijk uit. Bij mij lukken de boontjes dit jaar niet zo goed; wellicht te weinig water gegeven in het voorjaar. Chapeau en geniet er van!

    BeantwoordenVerwijderen