zondag 5 december 2010

Welkom thuis
Mijn zus; 't is een straffe! Eerder schreef ik hier al eens over haar avonturen en Afrique. Een drietal jaar geleden zette ze voor het eerst voet op Afrikaanse bodem en ondertussen brachten verschillende NGO’s en hobbelige wegen haar doorheen heel Oost-Afrika. Als fotografe voor artsen zonder grenzen en artsen zonder vakantie zag ze een continent met veel armoede en ellende. Maar dat niet alleen; ze zag adembenemende landschappen, fascinerende culturen en rijke tradities; een verhaal dat ook verteld moet worden.

En vandaag, op dit eigenste moment zet ze na 3 maanden verblijf in het land van de “Swahili’s”, the people of the coast, terug voet op Belgische bodem.
Ik zei toch al dat het een straffe is!

"De kust van Kenia en Tanzania heeft een soort magie over zich die moeilijk te vatten is in woorden. Gedurende meer dan tweeduizend jaar stuwden passaatwinden handelsreizigers uit India, Oman, Yemen en later Portugal af en aan de Oostkust van het Afrikaanse continent. Op zoek naar kruiden, goud, ivoor en slaven brachten ze met hun dhows de ingredi├źnten aan land die de basis zouden vormen voor een unieke etnische mix van mensen die je tot op de dag van vandaag leest op de gezichten van dit kustvolk. Een volk dat zich niet langer Afrikaans kan noemen, maar eerder een melange van Afrika en de Indische Oceaan".


Naast Kenia en Tanzania bracht ze ook veel tijd door op Zanzibar. Een plaats die voor velen tot de verbeelding spreekt. Haar hoofddoel hier was om familieportretten te maken. Families met verschillende afkomsten, verschillende gezichten. Individuele verhalen die de geschiedenis tot leven brengen.

"Het vraagt veel geduld, maar pole pole krijgt de reeks vorm. De mix van mensen boeit me mateloos. Een paar dagen geleden ontmoette ik een man, afkomstig uit Oman. Over de afkomst van zijn grootouders wou hij niet veel kwijt. Maar later bleek dat zijn overgrootvader van Oman was, maar zijn overgrootmoeder uit Zaire afkomstig is.. Ze kwam in Zanzibar terecht als slaaf en dat is niet iets waar men op Zanzibar mee te koop loopt. Later maakte ik een portret van een oude man, mzee zoals ze hier zeggen, oorspronkelijk van Zanzibar met aan elke kant van zijn zijde een vrouw. “I have 2 wives, we all live happily together in this house” en een paar dagen later bracht ik de namiddag door met Bi kidude, een van de oudste inwoners van Zanzibar en de grootste Taarab queen van haar generatie".

"De swahili kust is pure magie, niet enkel de parelwitte stranden, de geur van verse kruiden, de met ruïnes bezaaide kustlijn, de rode gloed van ochtenzon, .... maar des te meer zijn inwoners maken deze plaats een paradijs op aarde."


Deze reis heeft als uiteindelijke doel oprechte portretten te maken van een unieke cultuur en dit in de rand van het open doek filmfestival. Ik hou jullie op de hoogte!

En in tussentijd beveel ik jullie de site van mijn zus van harte aan met nog meer wondermooie foto's en verhalen. Zeker kijken!

5 opmerkingen:

 1. heel mooie foto's inderdaad (wel zware kost)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga zeker eens op haar site kijken. Prachtige beelden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Broer, super lief :-)
  echt fijn om te weten dat jullie achter mij staan... doet me deugd
  zoen x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @the666 bbq; het zijn inderdaad niet allemaal plezierreisjes

  BeantwoordenVerwijderen