donderdag 9 december 2010

Uitkijken naar de moestuin

Gelukkig dat Bart me er enkele dagen geleden attent op maakte dat het de hoogste tijd is om de Velt zaden te bestellen. gelukkig stak het boekske nog ergens in de krantenbak; het verzamelpunt van alle nog door te nemen lectuur. Maar eerst dus eens kijken wat er de houdbaarheidsdatum al ruimschoots heeft overschreden. Dille, koreander, pastinaak, suikermaïs en spinazie van het type vroeg reuzenblad vlogen dus naar de kippen. Gelukkig hier geen last van bonenkevers zoals hier wel het geval is.

Wat er overblijft is het volgende;
bij de kruiden; dille, peterselie en kervel.
bij de koolgewassen; enkel nog wat radijzen (wij zijn ook geen echte kolenliefhebbers)
bij de bladgewassen; veldsla en spinazie
bij de vruchtgewaasen; 2 soorten courgetten
bij de wortelgewassen; zomerwortelen
geen peulgewassen
de groenbemesters; phacelia en witte lupine
tomaatjes van de nieuwe tuin; washington en olijf
citroenkomkommer en nog een ander ras; de vroege Russische

Niet dat ons moestuintje dit jaar zo groot zal worden; maar toch wil ik er nog wel enkele soorten bij. Te beginnen met pompoenen; aangezien ik dit jaar vergeten ben zaad te nemen bestel ik zeker mijn favoriet; de oranje Hokkaïdo. Deze kleinvruchtige pompoen heeft in tegenstelling tot al die reuzepompoenen een vollere en zoetere smaak en ook het vruchtvlees is heel wat vaster. Ook de butternut pompoen wil ik zeker bestellen alleen al maar omdat ik gek ben van de pompoen Hamilton van Jamie.
Bij de kruiden mag natuurlijk de basilicum niet ontbreken en ook koreander wordt hier wel gesmaakt in een kruidig potje en dan nog wat bieslook om het geheel af te werken.
Bij de bladgewassen mag de pluksla en de rucola niet ontbreken. En ook de hertshoornweegbree waarover Bart spreekt is een goede keuze; het heeft een bijzondere smaak en ziet er alleen al heel mooi uit.
Bij de wortelgewassen mag ik niet vergeten terug rode biet te bestellen en natuurlijk ook de pastinaak.
En als laatste nog een pakje labbonen. Deze bonen doen me elke keer denken aan ons reisje naar dit mooie plekje in Frankrijk waar we het labbonen-perkje toch wel serieus hebben opgepeuzeld.
Oh ja en natuurlijk nog wat kiemgroenten.

5 opmerkingen:

 1. begrijp ik het goed, geen peulgewassen? Geen erwtjes of boontjes? Wat zet je dan in de plaats? Of ga je die toch bestellen en is je bestellijstje nog niet volledig?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Over mijn labbonen gelezen, Ik ga heel het peulgewassen perkje daarmee volplanten ;-) en als we nadien nog zin hebben in erwtjes of boontjes moeten we gewoon de straat oversteken om in den hof van de grootouiders te gaan plukken, vandaar dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ze bestaan dus toch de labboonliefhebbers ... allez nu zijn we al met twee, nog ne penningmeester en we hebben een club ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @the666bbq; het is me ook al opgevallen dat die labbonen bij weinig mensen in de smaak vallen, ze weten niet wat ze missen; in een lekker tomatensausje of in de soep mmmmmmmmmmm

  BeantwoordenVerwijderen