woensdag 23 mei 2012

Als mijn Madame bloemen wil, dan kan ze bloemen krijgen

Omdat het hier soms precies is alsof mijn Madame alles wat in bloei komt wil plukken, heb ik daar een fantastische oplossing voor bedacht, namelijk onze pluktuin! Momenteel is er nog niet zo heel veel te zien, alhoewel er van de bloemen van de damastbloemen al volop geplukt is.

Maar wacht nog efkes en dat gaat hier gewoonweg boemvol komen staan. Aangezien wij hier het liefst van al natuurlijke boeketten zien bestelde ik zaad bij de bolster van tuinridderspoor, cosmos, gele schijnpapaver, turkse drakekop en blauwe kantbloem. De dahlia's komen ondertussen ook al piepen en de zinnia's waarvan ik vorig jaar veel zaad verzamelde staan ook al enkele centimeter hoog en behoren ook elk jaar tot de favorieten. En dan heb ik ook nog lathyrus old spice van de nieuwe tuin, een mengsel op geur in wit, rose, lavendel en paars gezaaid, waarvan ik de zaadjes vorig jaar ook zelf verzamelde. Goudsbloemen natuurlijk, want hoe moet mijn Madame anders haar calendula zalfkes maken. En een massa zonnebloemen, zo van die kleinbloemigen, want die blijven bloemen geven als je er van plukt, ideaal dus.
De aandachtige lezers zullen al door hebben dat ik die damastbloemen ook gewoon in mijnen hof heb staan. Ik probeer namelijk er ook wat vaste planten in te zaaien zodat ik op termijn minder werk ga hebben. Lupinen staan er dus ook in want die worden hier ook altijd druk geplukt en zijn ook heel gemakkelijk zelf uit zaad op te kweken.

Voorbeelden van boeketjes van vorig jaar vind je hier en hier
En zo ziet de pluktuin er momenteel uit. Plaats genoeg me dunkt!

15 opmerkingen:

 1. Hier kom ik er zelden toe, om éénjarigen uit te zaaien...
  Dit jaar voor het eerst sinds lang nog eens wat geprobeerd.
  Van de zes rassen reukerwt zijn er drie gekiemd, maar de slakken lusten er pap, euh, blad van.
  Dan had ik via een zadenruil van iemand 'Clarkia elegans' gekregen en die doen het wonderwel. Maar de bloemen, ondanks veelvuldig googlen kan ik er me nog geen beeld van vormen. Twee nigella's, en ossetong. Dat is het ongeveer...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog niet gedacht aan het uitzaaien van een echte bloemenweide?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Anne tanne; zelfs niet van dat gratis bloemenakkerzaad van één of andere provincie waar iedereen duchtig van heeft geprofiteerd
  @Supermasj; check hiernaast bij labels bloemenweide en bloemenakker!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat vind ik nu ne keer een super idee. Volgend jaar probeer ik dat ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Da's een idee. Kan ik nu nog zaaien?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Grappig, afgelopen week ook (zeer beperkt) enkele snijbloemen gezet (goudsbloem, lupinen, korenbloem).
  Een echt plukbloemenweide is wel een leuk idee voor later!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat worden terug mooie boeketten! Ik had vroeger ook altijd heel veel cosmos in de tuin staan, zaaaaaalig!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En wanneer kan ik eens komen plukken ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. aaaauw, dat doet zeer, zo'n jaloerse steek...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het prachtig, echt waar, maar voor mij gaat het over de grens van genieten, zo'n jaarlijks her aan te leggen plukweide. Maar dat is een kwestie van goesting natuurlijk. Het is knap werk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @de biodiverse tuinier; uw biodivers vrouwke gaat dan heel content zijn!
  @Heidi; leuk dat ik je heb kunnen inspireren!
  @Griet; je moest al bezig zijn ;-)
  @opdeboerderij; ;-)
  @tante tuut; ja cosmos is geweldig daarvoor!
  @Nathasja; wacht nog efkes met dat etentje en ge krijgt een grote bos bloemen!
  @Hilda; oei euh jij hebt toch ook altijd van die zonnebloemen staan!
  @onderdeappelboom; thx, je hebt er natuurlijk wel werk mee maar op zich valt dat buiten het zaaien ook wel mee, in ieder geval heel wat minder moeite dan zaaien in de moestuin, met deze bloemekes moet je qua centimeters niet zo nauw zien, voortje maken en ik strooi dat er gewoon in, en ik heb alles zo dicht bij elkaar staan dat ik hoop/denk dat het inkruid ook reuze gaat meevallen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat wil ik ook maar heb je dan het hele jaar door bloemen?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Awel, voilà zie, ik heb ook een pluktuintje gezaaid. Een perfecte imitatie, met de bloemen die jij hier opgesomd hebt. Ze zullen wel wat later bloeien, waarschijnlijk. Ik ben al reuzebenieuwd...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @madame boerenerf; de meeste bloemen staan er in de zomer en de nazomer te bloeien, er staan ook wat bolgewassen om ook in het voorjaar al bloemen te kunnen plukken zoals tulpen, narcissen. En de meiklokjes hebben we ook al gehad.
  @Griet; waa zo tof dat ik je heb geïnspireerd. Wat extra water geven in droge periodes en je gaat ze nogal zien groeien!

  BeantwoordenVerwijderen