Wat hebben we toch een geweldig weertje! Alles en iedereen lijkt helemaal op te fleuren en zelfs de meest uitgebloeide plant, u mag dat zowel letterlijk als figuurlijk nemen, lijkt helemaal te blinken bij zo'n helderblauwe hemel! Nu is dat blinken voor de grote kaardebol niet echt een probleem, zo'n karakter dat dat plantje heeft. Maar qua aaibaarheidsfactor vrees ik toch dat hij niet goed gaat scoren met zijn stekelige stekels. Het is weer zo'n plantje dat allerlei troeven heeft. Het produceert geweldig veel nectar en trekt daarom veel insecten aan zoals solitaire bijen en hommels. Daarenboven staan de bladeren twee aan twee tegenoverstaand zodanig dat er zich een waterbakje vormt waaruit vogels komen drinken. En eens het zaad rijp is, komen zaadetende vogels ook heel graag de kaardebol bezoeken om er lekker van te snoepen. Daarenboven zaait het zich vlot uit, het zaad is vaak al aan het kiemen als het nog aan de plant hangt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het feit dat het lang geleden zelfs gebruikt werd om de wol te kaarden. Een straf plantje dus!
En met dit zonnetje mogen de zonnebloemen ook niet ontbreken. Het voordeel aan deze kleinbloemige zonnebloemen is dat mijn Madame daar naar hartelust van mag plukken; dat stimuleert hen immers tot het vormen van nieuwe bloemen.
En dan rest mij enkel nog jullie geweldige zonne-dagen toe te wensen!
Hier merk ik dat de kaardebol jaarlijks moeilijker terug te vinden is, en dit jaar is ie zelfs helemaal weggebleven... Dat komt ervan als je teveel bodem bedekt laat...
BeantwoordenVerwijderenOverigens, dat drinkbakje... 't is daar dat de wetenschappelijke soortnaam (Dipsacus) vandaan komt: dipsein is Grieks voor drinken.