Het stond al van het begin vast, onze tuin moest een levendige tuin worden met veel fladderende vlinders, het gezoem van bijen en hommels, vogels die af en aan vliegen, vleermuizen in de lucht en rondscharrelende egels.
De planten en struiken die er in staan worden dan ook in de eerste plaats getest op hun waarde voor al deze beestjes. Ze moeten nectar en stuifmel leveren, stekels en bessen voor de vogels, ... . Soms levert dat wel eens onaangename ontdekkingen op zoals de bladeren van de akelei die volledig werden opgegeten door hongerige rupsen. Maar geen vlinders zonder rupsen en zodoende laat ik ze gewoon zitten, zelfs als het gaat om een veelvoorkomende soort als het koolwitje.
Zo'n plantje is natuurlijk niet dom en zorgt er zelf wel voor dat niet alles lekker is voor de rupsjes en zodoende hadden we hier enkele weken terug dan ook gewoon bloeiende akeleien in de tuin.
Een andere lekker ouderwetse plant zijn de lupinen. Ik vind het geweldig om te zien hoe de hommels met hun forse lijfje erop landen zodanig dat de bloem zich opent en ze lekker kunnen snoepen. Hij heeft zich hier wel wat te uitbundig uitgezaaid en ook nu weer staan er al veel planten in zaad waardoor een snoeibeurt zich opdringt voordat heel mijnen hof volstaat. Sommigen vinden de lupinen misschien te gewoon en hebben liever iets speciaals maar ik ben er meer dan tevreden mee. En afgaande op al het gezoem ben ik daarmee niet de enige.
Tegenwoordig word je zo om de oren geslagen met nestgelegenheid voor solitaire bijen dat je je bijna schuldig moet voelen als je dat niet in je tuin hebt. Zelf heb ik hier 2 nestkasten staan maar dat werkt toch niet zo goed. Veel beter is het om gewoon gaatjes in boomstammetjes te boren en deze te hangen op een beschutte plaats in de zon. Aangezien het niet al te simpel is om heelder boomstammen tegen de gevel te hangen bedacht ik dit systeem;
Vorig jaar was het hier dan ook een komen en gaan van vooral kleine solitaire bijen. Ondertussen zijn er al heel wat van uitgekomen. Check de gaatjes die al terug open zijn.
Onderstaand tekstje is ook veelzeggend als je het mij vraagt. Er hangt trouwens nog een leuk verhaal aan vast. Vrouwlief werd op school in de bloemetjes gezet voor het extra werk dat ze er verrichtte. Ze mocht haar symbolisch steentje dat ze had bijgedragen dan ook vullen met een spreuk. Daarvoor moest ze grabbelen in een zak en deze spreuk kwam eruit; dat kan toch geen toeval meer zijn!
Ik vrees dat ik ondertussen nog niet aan de tien geboden zit; allé vooruit hier komen ze netjs op een rij;
Bovenal bemint de aarde;
Zweer bij planten met veel natuurwaarde,
Heilig alles wat leeft in de tuin,
Insecten, vogels, zoogdieren, ... ja neem dat maar heel erg ruim,
Dood niet, gebruik dus geen pesticiden
en doe ook niet van kunstmest of herbiciden,
Laat de rupsen ook begaan,
En hang huisjes voor vogels, bijen ja zelfs als je wil voor de sprinkhaan,
Wees steed groen in uw gemoed,
En begeert niet enkel de speciallekes want gewone plantjes zijn vaak ook heel erg goed!
Of ben ik er nog eentje vergeten?!?
we zitten duidelijk op dezelfde golflengte, mooi zo!
BeantwoordenVerwijderenPrachtig! Jij kon ik en ik kon jij zijn. Meer moet dat niet zijn :)
BeantwoordenVerwijderen"het verschil tussen een bloem en onkruid is een oordeel"
BeantwoordenVerwijderenDat is mooi en eigenlijk ook wel diep.
Ik ben het gewoon helemaal met je eens!
BeantwoordenVerwijderenFijn zo, mensen met hetzelfde gedachtengoed.
(count me in, maar met zoveel gelijkgezinden kunnen we misschien wel wat tegenwind verdragen want...)... maar, ik ben het patattenkever en -larven plukken ZO beu dit jaar dat ik het bijna bio-onverantwoord vind om NIET te spuiten dit jaar (maar m'n maag krimpt ineen als ik de achterkant van zo'n pakje lees in de plantencentrumapotheek) ... hulplijn iemand ???
BeantwoordenVerwijderenik vind jouw 10geboden lijstje super geslaagd!
BeantwoordenVerwijderenen het tekstje van uw vrouw is ook geweldig... dit zet aan tot nadenken...
onkruid is een bloem die op de verkeerde plaats staat, ook onkruid kan vreselijk mooi bloeien.
BeantwoordenVerwijderenIk repecteer alles behalve de slakken, die vreten alles op wat gezaaid is.
Ik vis ze uit mijn tuin en doe ze in de groene container, wat er verder mee gebeurd ????
Wat een eensgezindheid hier!!!
BeantwoordenVerwijderen@the666bbq; kijk eens op de velt site, 't is blijkbaar bij meer man een probleem, hier hebben we er geen last van @ Janny; en evenmin van slakken; een stel kippen doet natuurlijk ook al wonderen
jippie, ik heb ook lupine sinds dit jaar en hoop dat ze zich zo mooi zullen uitzaaien! Hier in het dorp zie je niet zoveel lupine, best vreemd want ik vind het een hele mooie plant..
BeantwoordenVerwijderenWat mij ook fascineert is vingerhoedskruid/digitalis, als een bij zo'n hoedje in gaat maakt hij altijd een heel hoog zoemend geluid :) Als kind kon ik daar in oma's tuin al heel lang naar kijken, en daarom heb ik toen ik vorig jaar spontaan aan deze plant herinnerd werd doordat er opeens een in de tuin stond (overgewaaid), me afgelopen herfst flink uitgeleefd met digitalis zaad. Nu heb ik er heel veel :)
Knip jij de bloem van de lupine na de eerste bloei terug en zaaien ze zich ook uit uit de tweede bloei? Ik las dat je de bloem weg moest knippen voordat er peultjes gemaakt werden en dat heb ik maar gedaan, en nu bloeit een van de twee plantjes voor de tweede keer.
@hare majesteit; lupinen en vingerhoedskruid zijn idd super. Meestal schiet ik pas in aktie bij het wegknippen van de lupinen als er al flink wat zaad aan hangt. Zou eigenlijk niet weten hoe het zit met het zaad van de tweede bloei, maar waarschijnlijk is dat net hetzelfde= veel en overvloedig
BeantwoordenVerwijderen