vrijdag 4 mei 2012

Mme natuurlijk-rijk solliciteert

U hebt dat misschien ook gelezen; er komt namelijk een nieuw knutselprogramma op den teevee! En dan gaat het niet over wat je allemaal kan doen met wc-rolletjes of eier- en kaasdoosjes. Maar zo'n programma dat de creatieve, we maken het lekker zelf en zijn daarmee helemaal in mama nog meer inspiratie moet geven. Bij deze solliciteert mijn Madame dus voor de job als presentatrice want wat ze nu weer op tafel getoverd heeft; zelfgemaakte bloemenvaasje. Men neme een glazen potje of conservenblik en haakt daar gewoon rond met sisaltouw. Of voor wie nog creatiever uit de hoek wil komen kan ook raffia, leren veters of zelfs smalle repen aaneengeknoopt stof gebruiken. Wat bloemekes uit den hof erin en klaar is kees.

En hoe moeten we daar dan aan beginnen vraagt u zich af. Awel; Ten eerste haakt men met het touw een ketting van 4 losse (l). Sluit de ketting tot een ring met een halve vaste (hv) in de eerste l. Ten tweede haak je vijf toeren. Toer 1; 1 l, 2v in elke steek zodat je 8 steken hebt. Sluit met een hv aan op de eerste steek. Toer 2; 1 l, 2 v in elke steek zodat je 16 steken hebt. Sluit met een hv aan op de eerste steek. Toer 3; 1 l, * 1 v in volgende steek, 2 v in volgende steek. Herhaal vanaf * tot je 24 steken hebt. Sluit met een hv aan op de eerste steek. Toer 5; 1l, * 2 v in volgende steek, 1 v in elk van de volgende 3 steken. Herhaal vanaf * tot je 40 steken hebt. Sluit met een hv aan op de eerste steek. De bodem van de vaas is nu klaar. Ten derde haak je de wanden van de vaas door 1 l en dan in elke steek 1 v. Sluit met een hv aan op de eerste steek, dit is één ter. Ten vierde haak je zo verder met vasten tot de vaas de gewenste hoogte heeft. Hecht af door het touw zo'n 10 centimeter vanaf de haak door te knippen en het eindje door de hv te halen. Werk het netjes weg. En ten vijfde schuif je het potje of blikje in de sisal koker, eventueel nog bespuiten met stijfsel als het te los hangt. Wat denkte, zou ze aangenomen worden?

7 opmerkingen:

 1. Euh ... 'k eb ne steek laten vallen ... raapt er iemand em op? Asjeblief?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ast aan mij lag mag ze direct beginnen !!

  mooie vaasjes met prachtige bloempjes !!

  Zeg rob, is da nog een andere soort van dovenetel ( lamium), precies ne gevlekte?
  Ik las net bij de gulle aarde dat je van die bloemetjes lekkere thee kan zetten en je ze gewoon bij je salade kan doen? Zou dat ook van die witte zijn die ik van jou heb?

  Liefs
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Angelika, boerenerf, cuisine et jardin, kruid je dag, mama Ilse; mijn Mme vind jullie reacties heeeeel leuk!
  @ de biodiverse tuinier; ;-( hihi
  @ mama Ilse; oei heb jij van mij witte dovenetel gekregen, is dat niet de gewone gevlekte anders ga ik u asap wat plantjes bezorgen, dan ben ik toch al van een deel vanaf ;-)

  BeantwoordenVerwijderen