donderdag 8 maart 2012

Mme natuurlijk-rijk doet efforkes

Mijn Madame doet hier serieuze efforkes en zo moet ik hier ook een tandje bijsteken anders gaan volgende foto's serieus vijgen na Pasen zijn.
Zoonlief was immers vorige week jarig; 7 jaar al. En daar moeten natuurlijk taarten voor gebakken worden; en nog wel een overheerlijke witte chocoladetaart. Ik had hier eerst een foto van de taart alleen staan maar dat was me toch zo kaal. Daarom mogen jullie voor ne keer ongegeneerd meegluren in onze living.


Omdat volgens mij het water al in jullie mond staat geef ik hier ineens het recept voor wie eens lekker wil zondigen. De taart heeft veel tussenstapjes en dat schrikt misschien af maar als je het recept gewoon volgt dan valt het allemaal wel mee.

Ingrediënten voor de biscuit;
6 eieren, 150 gr suiker, 150 gr gezeefde bloem en wat boter om de bakvorm in te boteren
Ingrediënten voor de witte ganache (om te overgieten);
350gr witte chocolade, 120gr room, 10gr honing
Ingrediënten voor de sinaasappelvulling;
halve sinaasappel (onbehandeld), 25gr poedersuiker
Ingrediënten voor de slagroomvulling;
125gr witte chocolade, 250ml slagroom
Ingrediënten voor de afwerking;
schijfjes sinaasappel
Materiaal;
ronde of vierkante bakvorm, bakpapier, hakmolentje of blender, rooster, paletmes

Voila se nu kunnen we eraan beginnen.

Voor de biscuit;
Verwarm de oven voor op 180°C.
Klop de eieren met de suiker tot een luchtige witte massa. Spatel er voorzichtig de gezeefde bloem onder.
Knip uit bakpapier een stuk ter grootte van de bodem van je bakvorm.
Doe een likje boter op de bodem en leg hierop het bakpapier.
Beboter het bakpapier en de rest van de vorm. Strooi wat bloem in de vorm zodat de hele binnenkant een dun bloemlaagje heeft en klop de overtallige bloem eruit.
Verdeel het biscuitbeslag gelijkmatig in de bakvorm en bak de biscuit gedurende 20 à 30 minuten gaar op 180°C.
Ontvorm en laat afkoelen op een roostertje.

Voor de witte ganache;
Doe de witte chocolade in een ruime kom.
Giet de room in een kookpot, voeg de honing toe en breng aan de kook.
Schenk de kokende room over de witte chocolade en roer tot een gladde massa.
Zet even opzij en laat afkoelen.

Voor de sinaasappelvulling;
Spoel een sinaasappel, halveer dwars en snij het hart weg zodat de meeste vliezen weg zijn.
Snij de halve sinaasappel in stukjes en mix deze met de poedersuiker in een hakmolentje of blender tot een smeuïge massa.

Voor de slagroomvulling;
Smelt de witte chocolade.
Klop de koude room tot luchtige slagroom en meng de room in twee keren onder de chocolade.

Nu gaan we alles ineen flansen.
Snij de biscuit met zagende beweging met een getand mes door.
Verdeel de sinaasappelvulling over beide helften.
Smeer de slagroomvulling op een van de helften en voeg beide helften weeer samen.
Bestrijk de biscuit met een dun laagje afgekoelde ganache.
Zet de taart een halfuurtje in de koelkast.
Roer de rest van de ganache goed door elkaar en zorg ervoor dat hij op kamertemperatuur is.
Overgiet de taart; eerst de zijkanten en dan bovenaan.
Versier de zijkant met schijfjes sinaasappel.
Laat opstijven in de koelkast.
En dan smullen maar.

Voor wie denkt dat dit het al was. Niks van waar. Dochterlief gaat nu al bijna 2 weken naar school en ze doet dat super flink echt waar. Maar er moest dus ook afscheid genomen worden op de crèche. Mijn Madame vond er niets beter op dan een stel zakdoekjes wat op te pimpen met een biezeke. Kwestie van mochten er kindjes met één of ander pijntje of verdrietje zijn, ze nog beter getroost kunnen worden.

Avonden is mijn Madame hier bezig geweest om 10 zakdoekjes te versieren, want het bleek toch wel een heel werkje te zijn. Eerst moesten er immers gaatjes aan de rand van de zakdoeken geprikt worden waar dan een kartel-(schulp)randje doorgehaakt kan worden.

Et voila nu ben ik weer eeen beetje bij. Zaterdag nog een piraten-feest voor de vriendjes. Als het allemaal wat foto-geniek is volgt er hier nog een verslag. En nee niet van mij in piraten-kostuum. Dat laat ik over aan jullie verbeelding.

5 opmerkingen:

  1. Hilda heeft gelijk :-)
    En nu weet ik weer waarom ik gewoon een taart ga helen bij de bakker ... pfff wat een werk - maar het resultaat mag er zijn!
    Dat piraten-feest beloofd wat te worden! Toen de Dochter zeven werd, gaven we een prinsessenfeest - met ridderuitrusting voor de uitgenodigde jongens ... dolle pret!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Hilda en de biodiverse; het meisje op de foto is zoonlief's favoriete nichtje.
    @de biodiverse; de piratenschat is al verstopt, sebiet nog een lading pannekoeken bakken!
    @tijdtussendoor; doen we! hoe zotter hoe liever!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er lekkere taart uit, leuk idee van de zakdoekjes! Jullie lijken mij ook bezige bijtjes, maar dat is zo leuk en origineel alles zelf maken, daar zijn wij ook voor te vinden! Hopelijk heb je de kaartjes goed ontvangen? Ik stuur deze week de enveloppen nog op, ze zijn binnen gekomen!

    BeantwoordenVerwijderen