maandag 21 november 2011

Hoogstamboomgaard

Als ge zo'n lapke grond hebt dan kunde u al eens ne keer goe uitleven. Dus ik dacht laten we maar eens een boomgaard aanleggen. Want dat is toch kweenie hoe schoon. In het voorjaar kunt ge genieten van geweldige bloesems om dan enkele maanden later te kunnen smullen van heerlijk fruit. Maar dat is nog niet alles, nee zonen boomgaard is ook ecologisch wree interessant. Dat trekt dus talrijke diersoorten aan waaronder de insecten natuurlijk die afkomen op de bloesems. Insecten zijn op hun beurt voedsel voor allerlei vogels die vaak ook een goede nestgelegenheid vinden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de knaagdieren die komen smullen of een egel.


Maar ik zat nog met een dilemma want ik had al aan de schaapjes beloofd dat het dit jaar van boem boem ging zijn. Terwijl ik aan mijn Madame al had beloofd dat ik niet meer dan één groot project per jaar ging doen. Alhoewel groot, 't zijn ocharme maar 20 boomkes dat er komen te staan, dat is niks tegen al die meters haag en heg dat ik hier al heb gezet. Maar ja, die boompkes moeten natuurlijk ook gehaald worden, in de Limburg dan nog en dan moet er ook nog een stevige bescherming rond voor de schapen. En aangezien het toch heel wat jaren duurt voor er wat te oogsten valt koos ik dus dit jaar voor de boomgaard. Het enigste probleem is dat ik daarvan ook nog de schaapjes moest overtuigen. Man dat gaf me daar een gebleit, met z'n vijven stonden ze daar te bleiten van wij willen boem boem, dagen aan een stuk hé. Ge kunt u dus voorstellen dat ik dreigde overstag te gaan. Ik dacht we zullen er eens over klappen en zo vroeg ik dus wat voor ventje ze dan graag hadden. Ons Hartediefje voerde meteen het grote woord want ze wilde wel nen Bieber look a like, dat was dan weer helemaal niet naar de zin van ons Henrieke want die heeft het meer voor nen Ian Thomas type. En alsof dat nog niet genoeg was wilden Holleke en Hanneke nen echte vent en genen puber. En Henrietta die twijfelde want eigenlijk was dat met de H5 ook wel best gezellig. Met al dat gekibbel was het natuurlijk wel gemakkelijk om hen te overtuigen om gewoon nog een jaartje te wachten.


En zodoende maakte ik me dit jaar lid van de boomgaardenstichting. En het handige van al is dat ze daar dan ook gewoon een plan maken. Et voila wat gemail en gebel leverde volgend voorstel op;

Rij 1
1,1 pruim Sanktus Hubertus
1,2 pruim Anna Späth
1,3 appel Oogstappel
1,4 appel Gravensteiner
1,5 kers Hedelfinger Riesenkirsche
1,6 peer Clapp's Favourite

Rij 2
2,1 pruim Reine Claude d'Oullins
2,2 pruim Reine Claude Descardre
2,3 appel Reine des Reinettes
2,4 appel Boskoop
2,5 kers Schneiders Späte Knorpelkirsche
2,6 peer Dubbel Flip


Rij3
3,2 nectarine Madame Blanchet
3,3 abrikoos Tros Oranje
3,4 appel Dubbele Bellefleur
3,5 appel Berglander
3,6 peer Wijnpeer

Rij 4
4,2 perzik Charles Ingouf
4,3 amandel Robijn
4,4 appel Reinette de France
4,5 appel Eysdener Klumpke
4,6 peer Saint-Remy

En wat denken jullie ervan? Een goeie keuze? Mij kunnen ze immers wijsmaken wat ze willen.

4 opmerkingen:

 1. de boomgaardenstichting mag je op hun woord geloven, het zijn er in elk geval voldoende (veel pruimen en weinig peren voor mijn bekje, maar ze dienen dan ook jullie bekje ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En naar mijn bek dan weer te weinig kersen. Maar waarschijnlijk hebben zij goed uitgedokterd welke bomen elkaar goed bevruchten, dus ik zou er maar niet te veel aan veranderen, aan dit schema. Je staat wel voor een opdrachtje, al deze bomen planten èn beschermen tegen de schaapkes. Maar wat zal het mooi zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. euh zeker dat het geen halfstam bomen zijn? Want 24 hoogstammen lijkt me een beetje veel voor uw plek grond. Geen slecht woord over u lap grond zulle, 't is een schone lap en groot! Maar hoogstambomen zijn echt wel hoog, en groot! Als ik zie hoe onze notelaar de tuin domineert zie ik echt geen 24 van zulke kloefers daar staan. hoe groot is dat lapke grond eigenlijk? Ook niet vergeten: hoe hoger de boom wordt, hoe langer het duurt vooraleer ge er fruit van hebt...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @the666bbq; dat vond ik nu precies ook wat veel pruimen, en te veel pruimen eten is toch niet goed!
  @onder de appelboom; peins het ook; een hele opdracht en idd 2 kersenbomen, mss moet ik toch vragen om 2 pruimen minder en daarvoor kersen!
  @boerenerf; halfstam en schaapkes dat gaat echt niet samen hoor, het lapke grond is 36 op 54 meter met ergens nog een hap eruit!

  BeantwoordenVerwijderen