dinsdag 31 mei 2011

Bijna 3 € voor 125 gram!

Terwijl ik mij dus even rustig zette om hier een berichtje te typen, belt er iemand aan de voordeur om te zeggen dat één van mijn schapen op straat staat. Ik rep mij dus naar de wei met wat brood maar in mijn haast blijf ik natuurlijk met mijn t-shirt ergens achter haken, lap een gat erin. Gelukkig had ik ze snel terug binnen en na wat verstevigingswerken zit ik hier dus nu met een serieuze adrenaline-kick dit berichtje verder te typen.

Waar ik het over wilde hebben, oh ja. Vandaag moest ik voor het werk de grote inkopen gaan doen in denaldi. En wat ontdekte ik daar; een onnozel klein potje met wat frambozen in, 125 gram op de kop, ik viel haast achterover toen ik de prijs zag; net geen 3 € en dat in denaldi hé, niet in één of ander delicatessenzaakske. Man wat hebben wij het hier goed; nog steeds aardbeien, bosaardbeien en ondertussen ook rode bessen a volonté die bessen zijn overigens veel zoeter dan anders. En ook de eerste frambozen hebben we al kunnen proeven. En a volonté is echt a volonté he, niet zo'n miezerig potje van ocharmkes 125 gram. Ik kan u dus alleen maar aanraden om dat ook allemaal te zetten. U hoeft daar zelfs geen grote investeringen voor te doen. Neem nu de aardbeien; ik ben begonnen met 5 plantjes en door de uitlopers elke keer af te snijden en terug uit te planten had ik een jaar later al meer dan het dubbele. Ook voor de frambozen geld hetzelfde. Die stonden eerst op een andere plaats en zelfs nadat daar alles is omgespit komen er elk jaar nog steeds nieuwe scheuten tevoorschijn.
Het enige nadeel is wel dat het een beetje een rommeltje is met al die netten en vogelafschrik-wapperende en blinkende dingen. Afgedankte cd-tjes doen het ook altijd goed, al weet ik nog niet zo goed welk muziekgenre het meeste afschrikt. Moest je daar ervaringsgewijs meer over kunnen vertellen dan mag je dat hieronder altijd schrijven ;-) Dit jaar maakten we ook voor het eerst ons eigen vlierbloesemsap, deden we ook weer een goede zaak mee want zo'n flesje sap uit de bio-winkel kost toch al snel 5 €. En zeg nu zelf, echt moeilijk is dat niet. Wil je het nog zelf maken dan moet je je wel haasten voordat alle bloemschermen onder het stuifmeel zitten. Je steekt die bloemschermen in een pot, voegt er lauw water aan toe en een citroen (wij hadden hier nog wat limoen liggen en dat gaat ook prima). Laten staan op een warme plek voor 24 uur.
Daarna alles zeven door een doek en het vocht aan de kook brengen terwijl je geleidelijk aan suiker toevoegd. Reken op 1 kg suiker op 2 liter water. Als het kookt kan je je gestereliseerde potjes vullen, afsluiten en omgedraaid laten afkoelen en klaar is kees. Aanlengen met (bruis)water en ijsblokjes en je hebt een verfrissend drankje voor zomerse dagen.
En alsof dat nog niet genoeg is bakte zoonlief nog een stevige zandtaart!
Oh ja, mocht u nog willen meedoen met de give away, doe gerust.

1 opmerking:

  1. Ziet er goed uit.Maar hoelang kan men dit bewaren en als men geen kelder heeft om het koel en donker te stokkeren?

    BeantwoordenVerwijderen