zaterdag 28 mei 2011

Give away

Diegene die deze blog al langer volgen weten dat ik nogal zot ben van zaadjes zaaien. Of het nu gaat over groenten of vaste planten; ik vind het telkens weer geweldig om te zien hoe er uit zo'n klein zaadje een heel plantje groeit. Nu kan ik het niet laten om zo hier en daar wat zaad te verzamelen of te bestellen en zodoende heb ik hier ondertussen al mijn eigen kleine tuincentrum gecreƫerd! Bij de morgenster bestelde ik naast het zaad voor de bloemenweide ook nog wilde judaspenning en echte heemst. Heemst is eigenlijk een koudekiemer wat wil zeggen dat hij een periode van koude nodig heeft vooraleer hij tot ontkieming komt. Ik heb dus wat moeten foeteren en legde het zaad enkele weken in de vriezer, waarna het nog een tijdje in de ijskast vertoefde en ondertussen staan er al sprietjes op! Bij de bolster bestelling voor de pluktuin bestelde ik nog valeriaan, damastbloem, meisjesogen en Griekse alant. Allemaal bloemen die in trek zijn bij tal van insecten.
Verder staat er nog zwarte toorts, avondkoekoeksbloem, brunel, guldenroede, scharlei, zwartblauwe rapunzel, beklierde kogeldistel, gewone agrimonie, grote centaurie, kruisbladwalstro, knopig helmkruid, kleine pimpernel,duifkruid, paarse leeuwenbek, grote kaardenbol, ... . Het enige probleem is dat dochterlief met de messchelpen, waar de namen op staan, heeft zitten spelen, heel vervelend.

Maar hoe zit dat nu met diejen give away hoor ik jullie al denken. Awel ik heb hier nog wat zaad liggen van;
-Griekse alant; hebt u soms een wildere tuin of mag deze best wat wilder dan is dit een geweldig plantje. Deze geneeskrachtige plant heeft gele bloemen en trekt veel insecten aan. Verlangt een zonnige plaats, hoogte 150 cm.
-Valeriaan; hebt u soms last van stress dan moet u dit plantje zeker zetten want de wortels bevatten zenuwkalmerende stoffen. Moest u daar nu geen last van hebben dan moet u dit plantje nog altijd zetten want deze stevige plant met lichtroze bloemschermen is een echte bijenplant. Verlangt een zonnige standplaats met eventueel lichte schaduw en wordt 100 cm hoog.
Verder kan ik het pakketje nog aanvullen met zaad dat ik nog heb liggen zoals zonnebloemen, papaver, muskuskaasjeskruid (ook een schoontje met witte bloemen die tot 70 cm hoog kunnen worden, verlangt wel wat schaduw) en lupinen. Of zaad dat ik nu al kan verzamelen zoals van het wildemanskruid (hoe hebt u dat nog niet in uwen hof, dan moet u zeker hiervoor gaan want het heeft geweldig toffe bloemen en ook de zaadpluizen zijn heel decoratief). Ook de geranium phaeum heeft al zaad gevormd evenals de tuinjudaspenning en de beemdkroon. Toch al een heel pakketje niet.

En wat moet u daarvoor doen; gewoon een reactie achterlaten alhier of op mijn facebook-pagina (de slimmeriken kunnen zo dus hun kansen verdubbelen ;-) waarin u aangeeft of u voor het volledige pakketje gaat of dat er daar toch enkele geschrapt mogen worden omdat u er zelf al genen blijf meer mee weet. En daarenboven nog een antwoord geven op de vraag welk plantje volgens u niet mag ontbreken in een natuurlijk-rijke tuin! Veel succes ermee!!!

9 opmerkingen:

 1. Hallo!
  Leuke actie! Vooral omdat het het resultaat is van een leuke hobby! Zelf ben ik pas sinds dit jaar met kruiden en bloemen wat aan de gang gegaan, ik houd me meer (beperkt) bezig met groentjes. We hebben vorig jaar vanuit Hongarije een mooi zaadpaketje van bloemen meegekregen dat volledig in onze voortuin is verspreid: maar ik zie er nog niet veel resultaat van ...

  Om te antwoorden op je vraag: Er zijn vele dingen die in een natuurlijk-rijke tuin gewoon aanwezig moeten zijn (mijn mening): citroenmelisse, munt, bonenkruid, lavendel, klaproos (simpelweg heel mooie plant!), aardpeer (laat maar weten als je daarvan zou willen, wel pas volgend jaar terug), ...

  Zelf heb ik enkel zonnebloemen (Hongaarse, wordt +3m hoog) uit jouw lijstje.

  Groetjes!
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Muskuskaasjeskruid en judapenning ben ik wel in geinteresseerd!

  Antwoord op je vraag: een simpele Vlierstruik mag mijns insziens nooit ontbreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Valeriaan is inderdaad een echte aanrader, mooie plant en zoals je zegt een heel goeie insectenmagneet.
  Zelf ben ik een beetje te nonchalant in het oogsten en weer uitzaaien van zaden. Enkel in de moestuin slaag ik er in om het een beetje georganiseerd aan te pakken. Dus chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik doe heel graag mee. Mijn (moes)tuintje is nog volop in ontwikkeling en kan nog heel wat insectenlokkers gebruiken. Ik ga dan ook graag all the way = voor het hele pakket ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heel tof, volgend jaar mag je nog eens zo'n give-away lanceren want dan is hopelijk mijn tuin wel klaar om volgezaaid te worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het ziet er ongeveer hetzelfde uit als bij mij in de serre ... overal pottekes met kleine zaailingskes. Elke dag gaan kijken of er iets nieuws is uitgekomen, leutig is dat. De meeste van mijn zaden kwamen uit het buitenland via Ebay, daar kan je echt goedkoop aan zaden geraken. Binnenkort weer een nieuwe border aanleggen en al die kleine plantjes planten, het zal weer een insectenmagneet worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klinkt mooi, maar niets van mijn bloemenzaad dat ik buiten zaaide komt uit :-( Dus je moet geen zaadjes aan mij verspillen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw wat een leuke actie! Wel zelf houd ik ook van geuren dus voor mij zou er zeker chocolademunt (Mentha x piperita citrata 'Chocolate') of het chocoladebloempje (Cosmos atrosanguinea)in mijn tuintje mogen bloeien. Ik ben nu eenmaal dol op chocolade.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. In mijn natuurlijke tuin moeten er absoluut zonnebloemen staan, zo van die super hoge, maar ook griekse alant, valeriaan, papaver, muskuskaasjeskruid, wildemanskruid , geranium phaeum, tuinjudaspennig en beemdkroon
  Is dit even toeval zeg ;-)
  Ik doe dus graag mee voor het hele pakket

  BeantwoordenVerwijderen