vrijdag 13 mei 2011

Het leven zoals het is

Gisteren was het hier weer een geweldig dagje, nadat zoonlief op school was afgezet, dochterlief bij de grootmoeder en het huis wat hersteld was van de ochtendrush kon ik er eens goed invliegen. Eerst de was nog buiten ophangen maar dat is meestal een moment om eens goed rond te kijken.
Ondertussen was mijn vader al gearriveerd want we gingen vandaag de wei in 2 delen verdelen, een taakje dat al een tijdje op mijn to do lijstje stond. Putjes boren, palen erin kloppen, greppeltje graven en de draad vast zetten. Het verliep allemaal vrij vlot en al snel hadden we er enige routine in. Enkel het graven van het greppeltje viel wat tegen, de grond was zo hard dat we echt serieus moesten schuppen.

Omdat het zonnetje aardig scheen en we toch heel de tijd in de buurt waren mochten de 16 kuikentjes voor het eerst naar buiten. Schoorvoetend kwamen ze naar buiten samen met hun 5 mama's. Met al die kauwen en eksters hier in de buurt koos ik er deze keer voor om meer kippen te laten broeden zodanig dat elk een aantal kuikens onder zijn houden kan nemen. Het is een geweldig zicht, maar wat een stress hadden die moeders wel niet. Zeker als enkele dappere kuikentjes op avonturentocht gaan en door de draad glippen waar zij niet door kunnen. Al vlug kwam de haan ook eens langs, om op drukke en eerder agressieve wijze duidelijk te maken dat hij nog altijd de baas is en zo verdween iedereen weer naar binnen. Terwijl we zo aan het werken waren vloog een merelpaartje af en aan met pieren. En ontdekte ik dat het nest van de kievit al uitgebroed (deze foto is van vorige week) en verlaten was. Nadat de kindjes thuis waren gekomen maakten we nog een toertje door de moestuin om daar nog wat radijsjes uit te doen voor het avondmaal. Ons dessertje vergaten we natuurlijk ook niet. En als klap op de vuurpijl vond zoonlief nog een meikever, maar spijtig genoeg was het wel een dood exemplaar. 's Avonds knutselde ik nog even een poortje in elkaar. Waarna ik me op een volle mand strijk stortte terwijl ik keek naar afleveringen van vroege vogels, gardeners world en groene vingers. Hebben jullie trouwens de nieuwe rubriek in vroege vogels al gezien over tuinreservaten, een aanrader en simpelweg alhier te herbekijken.
En toen vrouwlief thuiskwam zette ik nog een vers kopje pepermunt-thee om wat bij te praten.

6 opmerkingen:

 1. Het is gek met de meikevers dit jaar... Ik heb er al vier gezien, maar waar ik ze andere jaren altijd 's avonds hoorde en zag rondvliegen, trof ik ze dit jaar allemaal overdag aan, slapjes rondkruipend in het gras... 't Zou natuurlijk kunnen dat ze heel toevallig allemaal alle vijf net uit van tussen de graswortels gekropen kwamen, maar ze waren allemaal wel erg traagen weinig reactief, ondanks de hoge temperaturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooi, die merel die zijn kroost gaat voederen. nooit geweten hoe een meikever er eigenlijk uitziet, maar dankzij uw foto kan k er vanaf nu op letten of hij ook in mijn tuin zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 't zijn schone dagen, zulke dagen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Anne tanne; ik zag hier ook al enkele sprinlevende vliegende exemplaren hoor
  @Hilda, en waar ze ze toch blijven halen, het moet hier goeie grond zijn!
  @Elke; mercie
  @Bart; heel schoon

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Merci voor de tip over Vroege vogels 'Tuinreservaten'.
  Kievitten hoor ik meestal, maar kuikens of nesten zie ik praktisch nooit.

  BeantwoordenVerwijderen