dinsdag 29 maart 2011

Na flater komt ...

Het ziet ernaaruit dat ik een ongelooflijke flater heb begaan door mijn berkenbomen in maart nog te laten snoeien, oké ik weet het nu wel, je moet me daar dus echt niet meer over aanspreken ;-) Toch geweldig zo'n blog hebben waarbij iedereen (zo voelt het toch) live getuige is van deze stommiteit. Soit, we kunnen erover blijven zeveren, maar gedane zaken nemen geen keer en deze kan ik dus bij aan mijn lijstje met stommiteiten voegen.
Over dus naar iets anders en beter hoop ik. Aangezien ik hier de laatste tijd wat takken bij elkaar heb verzameld, hoe zou dat komen!? Moest ik daar dus maar eens iets nuttig mee proberen te doen. En dat nuttig probeerde ik dan nog nuttiger te maken door een 2 in 1 te combineren. Nee het gaat hier niet om één of andere louche marketing-truk waar ik ingetrapt ben, nee het laatste waar ik ingetrapt ben zal eerder een lekker geurend kippen kakske zijn. Het gaat hier wel degelijk over iets nuttig, iets wree nuttig. Laat ik dus met het eerste beginnen.

Awel ik kan me nog goed herinneren hoe ik twee zomers geleden een vreugdedansje maakte toen ik een egel ontdekte op ons erf. Helaas werd die egel tegen het einde van de zomer op nogal redelijk onsmakelijke en geplette wijze teruggevonden. In al die tijd dus niks, nada, noppes. Langst de ene kant heeft dat natuurlijk te maken met het feit dat we omringd zijn door de woestuin oftewel de monocultuur-maïsteelt. Zoals uit het biodiversiteits-onderzoek bleek is het platteland quasi leeg; zeker op plaatsen waar ze van zulke mono-cultuur teelt doen. Langst de andere kant heeft het misschien ook wel te maken dat een aantal zaken zoals de heg en de haag, waar de egel toch graag tussen snuffelt nog in de beginfase zitten. Daarbovenop heb ik ook geen vijver waar de egel kan komen drinken maar dat valt misschien wel op een andere manier op te lossen. Maar wat niet is kan nog komen en zo doe ik dus gewoon verder met het creëren van onze oase en timmerde ik een egelhuisje in elkaar.

Dat vervolgens werd afgedekt door takken.

En uiteindelijk door nog meer takken zodanig dat het egel-huisje mooi verstopt zit en ik daarbovenop dus nog een geweldig schuil- en nestplaats heb gecreëerd voor allerlei kleine vogeltjes, insecten en ander gespuis. Et voila zo zijn we dus helemaal rond met de 2 in 1.

Nog een fotoke van de andere kant sé.

Maar wa zien we doar se. Ons eerste moestuinperceeltje staat daar al te blinken in de zon. Ik kan me niet herinneren dat ik al ooit zo vroeg begonnen ben met de moestuin. En zodoende ligt daar nu te kiemen; labbonen, spinazie, radijsjes, rode biet, snijsla en pluksla. Kortom het moestuin-seizoen is ook hier begonnen!

11 opmerkingen:

 1. gho, 't komt vast weer goed met die berk, nog niet te vroeg panikeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hopelijk niet te veel bekaert draad in de buurt want daar geraakt een egel niet door. Naar het schijnt vertoeven ze ook veel in composthopen maar als ze zo een mooie verblijfplaats krijgen als bij jou zullen ze wel weten wat kiezen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, rode bieten! ben ik vergeten!
  Mooi egelkast gemaakt seg, hopelijk wordt ze ook in gebruik genomen (en dan liefst niet door bruine rat :-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Hilda; paniek ikke 't drupt alleen maar en 't blijft druppen, ik word er dus constant aan herinnerd ;-(
  @Madam boerenerf; er staat hier wel wat schapendraad maar daar kroop het vorige exemplaar gewoon door
  @Bart; een bruine rat ik bombardeer hem met van die stinkbommetjes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Afspanningen zijn geen enkel probleem voor egels. Vijvers wel; ik heb al een paar drenkelingskes gevonden. Hun geritsels tussen de planten 's zomers, een waar genot.
  Een bakje nat kattenvoer en een kommetje water, daar houden ze van. Ze komen zelfs uit je hand eten.
  Ook een egelfreak? Ik zie het aan je prachtig egelhuisje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. toch opgepast met bepaalde soorten afsluiting hoor, vooral die klassieke groene bekaertdraad, met hokjes van zo'n vijf cm breed is gevaarlijk: ze kruipen er half door, blijven steken maar kunnen niet meer achteruit door hun stekels. Heb het hier helaas proefondervindelijk moeten vaststellen :-( (zie ook alhier

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk, je bezoekje en reactie op mijn blog. Hoop dat er weer egels in de tuin zullen komen. Wij hebben al jarenlang egeltjes in ons houthok. Fijn (tuin)weekend gewenst, groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Bart, ik realiseerde me ineens dat hier nog altijd sneeuwklokjes stonden in mijn ptofielfoto en aangezien ik er wat tegenop zag om elke keer een passende foto erbij te zetten dacht ik laat ik even een logo maken, dat was trouwens super snel gefixt, gegoogeld op logo maken, wat kiezen en klaar was kees
  @Chelone, kattenvoer, ik schrijf het op het winkellijstje mss moet ik vrouwlief dan ook even inlichten
  @Bart; dat snap ik ja dt je getraumatiseerd bent!
  @Antonia; leuk voor jullie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waar egels erg van houden is slakken. Ik heb ze hier volop dus als je wilt kan je ze bij mij bestellen, de prijs is heel redelijk. :-D

  Leuk egelhuis, hopelijk zal het binnenkort bewoond worden. Mocht je een vijver maken, zorg er dan voor dat de egels er altijd uit kunnen mochten ze er per ongeluk in vallen. Ik heb zelf wat keien in mijn vijvertje gelegd zodat ze een trapje hebben om eruit te klauteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Yolanda; van slakken heb ik dus helemaal geen last, nochtans staat er hier bijvoorbeeld ook hosta, toch een slakken-delicatesse, misschien zit er dan toch ergens een egel!?!?

  BeantwoordenVerwijderen