donderdag 10 maart 2011

Ik ga op reis en neem mee

Inderdaad ik piep er eventjes tussenuit, 't is maar een weekje voor diegene die zo erg op mij gesteld zijn ;-)
En wat nemen we dan mee buiten buggy, draagrugzak, spelletjes, regenpakken, botten, wandelschoenen, proper ondergoed en sokken (ik ben een propere jongen hoor) en veel te veel spullen, inderdaad nog een stel boeken.

Het boekje natuur in eigen tuin van roodbont maakt deel uit van de reeks milieuvriendelijk tuinieren. Het beschrijft de mogelijkheden voor het brengen van meer natuur met tips voor het aantrekken van insecten, vogels en kleine zoogdieren in je eigen tuin tot het creƫren van een prachtige bloemenwei. Het is allemaal nogal kort en bondig, ideaal dus om tussendoor wat in te neuzen.

Voor een meer uitgebreide uitleg is er het ontwerpboek natuurtuinen van Jeroen Gigengack en Jack Martin. In het boek wordt een antwoord gegeven op de vraag hoe je van je tuin een groene oase kan maken met veel natuur. Bij het doorbladeren valt op dat het een degelijk onderbouwd boek is, met veel informatie al is die zo te zien nogal sec weergegeven.

En dan ben ik ook nog altijd bezig in het boek buiten is het groen van Henk Gerritsen, nog zo'n 100 bladzijden te gaan.

Dit is nu echt een tuinboek naar mijn hart, geschreven door iemand met veel ervaring maar toch niet te beroerd om te vertellen over zijn strijd tegen onkruid, over wegkwijnende planten, over zaadjes die niet aanslaan, overwoekerende planten, slechte tuinplannen, over lelijke dingen die toch mooi kunnen zijn maar vooral ook over het plezier van het tuinieren met daarbij veel inzicht in de dynamiek van wilde plantengemeenschappen.
Een aanrader dus!

2 opmerkingen:

  1. interessant leesvoer zo te zien. Alhoewel ik heel veel tuinboeken etc. heb, heb ik geen enkele van de door jou opgesomde. Maar ik geef toe, ik kom nauwelijks in boekhandels. Misschien toch ook nog eens op boekenpad gaan ? Veel leesplezier alvast.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat boek van Henk Gerritsen is heerlijk... Ik ben blij dat er wat meer aandacht voor komt, want toen ik het me had aangeschaft, kon ik niet begrijpen waarom dit boek niet wat meer in de schijnwerpers is gekomen. (@Muggenbeet: een korte bespreking vind je op mijn blogje.
    Het ontwerpboek heb ik jaren geleden een paar keer uit de bib gehad, en dat van roodbont heb ik ooit op een velt-activiteit gekocht, is inderdaad ook leuk. Maar mijn favoriet is inderdaad dat van Gerritsen!

    BeantwoordenVerwijderen