vrijdag 30 juli 2010

Kleine ijsvogelvlinder

Een week geleden maakte ik deze foto, maar had niet de tijd om op te zoeken over welke soort het nu precies gaat. Tot ik zonet in mijn mailbox het wekelijkse natuurbericht vond van natuurbericht.nl.

"De afgelopen weken zijn tientallen kleine ijsvogelvlinders gezien in de regio ten zuidoosten van Eindhoven. De kleine ijsvogelvlinder is zeldzaam in Nederland en kwam in deze regio tot voor kort alleen voor in het natuurgebied Sang en Goorkens, bij Mierlo.
De kleine ijsvogelvlinder heeft in zijn leefgebied een combinatie nodig van vochtige bossen met kamperfoelie voor de rupsen en structuurrijke bosranden met nectarplanten voor de vlinders. In 2007 en 2008 heeft Staatsbosbeheer in samenwerking met De Vlinderstichting een groot aantal bosranden verbeterd, door pleksgewijs inhammen te kappen. Hierdoor ontstaan windluwe plaatsen waarin een ruige vegetatie met nectarplanten tot ontwikkeling komt. Langs verschillende van deze inhammen worden nu, door vrijwilligers van Staatsbosbeheer en De Vlinderstichting, kleine ijsvogelvlinders gezien.
De verbetering van bosranden zal de komende jaren worden voortgezet. Het leefgebied van de kleine ijsvogelvlinder in Sang en Goorkens wordt op die manier stapsgewijs verbonden met andere geschikte gebieden in de beekdalen van de Sterkselsche Aa, Rul en Dommel. De verwachting is dat naast de kleine ijsvogelvlinder verschillende andere kwetsbare planten en dieren van de maatregelen zullen profiteren. Staatsbosbeheer en De Vlinderstichting werken in dit vervolgproject samen met gemeente Geldrop-Mierlo, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE), Brabants Landschap, Bosgroep Zuid-Nederland en verschillende particuliere boseigenaren."

Bij deze kan ik dus bevestigen dat ze er zitten en dat ze zelfs de grens al hebben overgestoken.En by the way aboneer je zeker op de wekelijkse natuurberichten van natuurbericht.nl; er staan soms erg interessante nieuwtjes in.
Mocht er nog iemand een natuurbericht-tip kennen dan mag je me die altijd laten weten.

3 opmerkingen:

 1. vroeger zag ik wel af en toe een kleine ijsvogelvlinder, maar de laatste tien jaar moet ik er toch voor naar het buitenland :-( Dus fijn dat ze aan een terugkeer begonnen zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeer interessant, ik hoorde nog nooit over de ijsvogelvlinder. Meteen heb ik me ook geabonneerd bij natuurbericht.nl waarvoor dank voor de tip.
  En sorry, ik voegde je nu pas toe bij mijn favorieten, dit enkel uit pure vergetelheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Chelone; Ik had er ook nog nooit van gehoord hoor en bedankt om me bij je favorieten te zetten, hier sta je er al een tijdje in;-)

  BeantwoordenVerwijderen