zaterdag 17 juli 2010

De snoepers

Volwassen vlinders hebben voor hun energiebehoefte bloemen nodig waaruit ze nectar halen. Sommige vlinders, zoals de atalanta, zijn in de nazomer ook te vinden op rottend fruit.
De rupsen daarentegen eten blad en zijn tamelijk kieskeurig in de keuze hiervan. De meesten eten het blad van slechts enkele bomen, struiken of planten. Zo'n plant wordt de waardeplant voor die betreffende rups genoemd.
Om niet alleen vlinders aan te trekken, maar ook de rupsen ontwikkelingsmogelijkheden te bieden is het belangrijk deze planten in de tuin te zetten. Dat ze aangevreten worden hoort er dan eenmaal bij, want hiervoor dienen ze uiteindelijk.

De meest bekende waardeplant is de brandnetel; hierop komen de rupsen van maar liefst 5 vlindersoorten tot ontwikkeling. Daarenboven zijn de rupsen van de verschillende vlinders nog kieskeurig naar de standplaats. Zo geeft de rups van de atalanta de voorkeur aan brandnetels op droge, stoffige plekken, terwijl de rups van het landkaartje juist brandnetels op vochtige schaduwrijke plaatsen prefereert.
In mijn tuin heb ik enkele wildere plekjes waar ik de brandnetels tolereer.

De hieronder afgebeelde en aangevreten blaadjes zijn van de (tuin)judaspenning en look zonder look.Geen opmerkingen:

Een reactie posten