zondag 25 juli 2010

Gentse tuin-feesten

Vrijdag brachten wij een bezoek aan de Gentse feesten. Voor ons vertrek nog eens de oasegids opengeslagen. Deze gids voor natuurrijke parken en tuinen bevat uitvoerige beschrijvingen van ruim 160 openbaar toegankelijke heemtuinen, natuurtuinen, ecologische tuinen, wildeplantentuinen en andere natuurrijke tuinen en parken. Hoofdzakelijk in Nederland, maar ook enkele in Vlaanderen. Allemaal met een overwegend of gedeeltelijk inheemse beplanting of begroeiing.

En we hadden geluk; in Gent is er namelijk ook een natuurrijke tuin; de Hortus Michel Thiery, een afdeling van de wereld van kina. Wij daar dus naartoe.
De tuin is een getrouwe reconstructie van de oudste heemtuin van BelgiĆ«. Op een oppervlakte van 6600 m² zijn 1.500 plantensoorten samengebracht.
Miniatuur landschappen met kenmerkende flora (het bos, de duinen, ...) en kunsmatige groeperingen van planten (geneeskrachtige kruiden, snijbloemen, verfplanten, ...) vormen een harmonieus geheel.
In een deel van de serre wordt getoond hoe je planten kunt vermeerderen.
Naast de serre staat de bijenstal.
Het toeval wil dat er in het kader van de Gentse feestelijkheden een voordracht was van Winiefred van Killegem. Mij niet echt bekend ('t zal aan mij liggen), maar vrouwlief omschreef haar als de tante Kaat van de kruiden. En inderdaad in sappig Gents kregen we daar uitleg over het gebruik van kruiden en planten; heel interessant.
Als afsluiter kregen we nog enkele wijsheden mee zoals; gebruik kruiden in alles; de thee, een voetenbad, de omelet, de patatjes, de soep, ... . En deze; een dag heeft 24 uur; 8 om te werken, 8 om te slapen en nog 4 om te genieten.

Nadien nog de sfeer opgesnoven op de Gentse feesten; wat rondgekuierd, een concertje hier, een terrasje daar, lekker gegeten en een danske geplaceerd in het Baudelopark. Da's pas genieten!

3 opmerkingen:

 1. de Gentse feesten zijn een must, ik trek straks de stad nog eens in, hoezee...
  als de roes verdwenen is wil ik die tuin ook eens bezoeken, t lijkt me zwaar de moeite. groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij geraken er dit jaar niet. Sund is dat wel want het lijkt weer echt genieten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is er iets mis gegaan met je logje over de ijsvogelvlinder??

  het logje is namelijk niet te zien!

  Groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen