woensdag 13 april 2011

Bloemenweide

Van alle typen wilde planten tuinen gaat er niets boven een bloeiend weiland. Ik zie het al helemaal voor me; de stralende zon die al die bonte bloemen doet schitteren, vlinders die rondfladderen en bijen die van bloem tot bloem vliegen. Zo simpel is het om allerlei dieren naar je tuin te lokken en er zelf van onder de indruk te komen. Maar hoort mij hier bezig! Terwijl er alleen nog maar zwart zand te zien is. Maar daar komt dus verandering in want ziehier een stukje grond dat ik voor de winter al eens freesde, vervolgens heel de winter bedekte met karton en vervolgens nog eens freesde om dan als final touch de kippen nog eens goed hun gang te laten gaan. 'T is dus zaaiklaar zoals ze dat in het vakjargon noemen. En dat is ondertussen zelfs al gebeurd, met de geplande regen van gisteren repte ik mij maandag om alles in te zaaien.


En dan het belangrijkste natuurlijk; het zaad. Vorig jaar vertelde ik hier al dat ik zaad verzameld heb van wilde peen, boerenwormkruid, knoopkruid, bevernel, ... . Maar omdat het nu het moment is om ineens mijn goesting te zaaien bestelde ik nog wat zaadjes bij de Morgenster. Bij deze promoveer ik ze trouwens tot hofleverancier, want 2 keer een linkje op amper een week tijd euh levert dat een percentje op misschien?!


Ik bestelde dus zaad van het zandblauwtje, margrieten, scherpe boterbloem, blaassilene, veldsalie, stijf havikskruid, kleine ratelaar en rode klaver. Alleen wat die ratelaar betreft weet ik het niet goed, het is een halfparasiet die normaal op gras groeit maar er is geen gras meer!? Maar eerder deed ik ook al een poging om ze in het gras aan te brengen maar dat was toen ook al geen succes, afwachten dus.
En van de Kempentuin kreeg ik ook nog zaad van het akkerklokje, waarvoor dank.


'T ga schoon worden!

9 opmerkingen:

 1. Iedereen is precies met z'n bloemenakker bezig dit voorjaar :)
  Bij mij zijn het de zaden van de gemeente W-VL om bijen te lokken. Een weekje geleden gezaaid, ze beginnen nu al uit te komen, dat gaat een gezoem worden deze zomer!!

  boer Thomas

  BeantwoordenVerwijderen
 2. de 'gemeente' West Vlaanderen. Ze zullen het graag horen :-)
  En ik wil ook een freesmachien!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel opletten voor droge periodes. Vorig jaar is het grootste deel van wat ik in de bloemenweide gezaaid had naar de knoppen gegaan in de voorjaarsdroogte (nochtans zaadmengsel voor droge grond). Als de bovenste 5 cm van je grond kurkdroog stof is, daar kunnen de zaadjes blijkbaar niet goed tegen. Het deel rond de vijver dat ik later, in een nattere periode heb ingezaaid komt er wel goed door.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "de 'gemeente' West Vlaanderen. Ze zullen het graag horen :-)"
  LOL, had het niet eens gezien :)
  De gemeente Koksijde that is :-)
  Het schijnt dat ze nu ook beschikbaar zijn id provincie oost-vlaanderen, ik ga er nog enkele aanvragen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat voor zaadjes zijn dat eigenlijk van West Vlaanderen; eenjarigen of echt voor een vaste bloemenweide?
  @Bart; die frees is echt super handig, morgen nog meer daarover ;-) en je gaat helemaal overstag
  @Kempenzoon; bedankt voor de tip
  gemeente West Vlaanderen is idd een goeie, volgens mij is boer Thomas definitief geschrapt als ze nog eens zaden uitdelen ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat opzoekwerk leert me dat het zaad ondertussen is uitgeput ;-(

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo een bloemen wei is natuurlijk heel mooi, maar ik moet toegeven dat het bij ons toch wel 4 jaar geduurd heeft vooraleer er echt resultaat was, daarvoor was het vooral gras,(trouwens nooit gras gezaaid)de bodem moet echt arm zijn willen de bloemen en kruiden de kans krijgen.
  Kristof

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Kristof, oei 4 jaar dat is inderdaad een hele tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij mij heeft het zeven à acht jaar geduurd ... maar ik zit dan ook op leem. Op zand gaat het doorgaans sneller. Maar vergeet het niet - het is niet het eindpunt dat telt, maar de reis er naar toe!
  Mmmm ... goed idee voor een volgend blogberichtje :-)

  BeantwoordenVerwijderen