zondag 5 september 2010

En we zijn weeral vertrokken



Zaadjes zaaien, ik ben er zot van en daarom heb ik me ook deze keer niet kunnen inhouden. Ik vind het elke keer een wonder hoe er uit één zaadje een prachtig plantje komt.
In deze bakjes zaaide ik vooral zaad uit eigen tuin of gekregen zaad. Als je dubbelklikt kan je het zelf aflezen op de plaatjes; duizendblad, zwarte toorts (en wat er staat is inderdaad fout), iets hoog paars, avondkoekoeksbloem, bijvoet, brunel, dagkoekoeksbloem, guldenroede, scharlei, ... .
Elders heb ik dan weer zaadjes staan die ik wederom bestelde bij de Morgenster.

De Morgenster wil bijdragen tot de verspreiding van wilde, inheemse planten, en met name de zeldzame soorten.
De zaden worden op ecologische en biologische basis geteeld. Dit houdt in dat er geen gebruik wordt gemaakt van meststoffen en bestrijdingsmiddelen. De zaden worden met de hand geoogst op het moment dat ze rijp zijn. Dit betekent dat de grond niet heeft te lijden van machinale bewerking. Ook blijft er op deze wijze altijd voldoende te eten over voor de aanwezige populaties vogels, rupsen, knaagdieren en insecten.

Zaden van wilde planten kunnen het beste worden gezaaid in de herfst voordat de nachtvorst intreedt. Vanaf eind augustus tot half oktober is een prima tijd. In de natuur zaaien de in de nazomer gerijpte zaden zich immers ook rond deze tijd uit.

Ik bestelde volgende soorten;
zwartblauwe rapunzel
grote kaardenbol
damastbloem, purper
driekleurig viooltje
paarse leeuwenbek
brede ereprijs
grootbloemige muur
beklierde kogeldistel
duifkruid
margriet
gewone agrimonie
grote centaurie
kruisbladwalstro
knopig helmkruid
kleine pimpernel

Over hoe het met mijn vorige bestelling ondertussen gesteld is laat ik jullie in een volgend berichtje zien.

12 opmerkingen:

  1. Allez gij! Nu al zaaien? Dan moet ik daar ook dringend werk van maken. En waar stockeer je die plantjes dan? Binnenshuis of gewoon buiten op een beschutte plek?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig, ik zie er veel planten tussen die hier nog volop in het wild groeien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben zéér benieuwd naar de resultaten van je vorige zaaisel! Ik heb momenteel van de buren zaad gekregen van vingerhoed en eenonbekendebloem en ik ben aan het twijfelen of ik die ter plaatse zou uitzaaien of in potjes. De resultaten van je vorige zaaisel zullen beslissen wat het wordt :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ Bart; vorig jaar had ik de veranda ingepalmd maar eigenlijk is dat voor niks nodig en aangezien vrouwlief toen goed liet verstaan dat één keer meer dan genoeg was staan ze nu allemaal buiten. Ondertussen staan er op veel bakjes al sprietjes.
    @ Theresia; in een geweldige omgeving woon jij dan!
    @onder de appelboom; op mijn blog-berichtje is het nog even wachten maar ik kan je al wel vertellen dat het allebei gemakkelijk kan. In potjes vind ik zelf heel handig omdat je het dan goed in het oog kunt houden. Nadeel is wel dat je ze regelmatig water moet geven. Ter plaatse uitzaaien is natuurlijk heel gemakkelijk maar het is dan niet altijd gemakkelijk om ze van het onkruid te onderscheiden en ze niet per ongeluk te wieden.
    Wel oppassen voor het vingerhoedskruid met de kindjes; heel giftig maar wel een geweldig plantje; ik kan me geen geweldigere hommelplant inbeelden; dat gezoem in de bloemen, zalig. Een groepje ervan vind ik zelf mooier dan dat ze zo her en der verspreid staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ach, wat giftige planten en kindjes betreft... Het is zeker oppassen geblazen met giftige planten die er aantrekkelijk uitzien (denk maar aan de glanzende bessen van de wolfskers), maar net zomin als een kind spontaan madeliefjes gaat eten, zal het ook van vingerhoedskruid niet zo snel gaan snoepen.

    Zelf heb ik - met uitzondering van de wolfskers dus - nooit giftige planten geweerd uit de tuin, maar zoonlief wel verteld dat 'wolfsmelk' zo heet om zijn giftige sap, hem het versje van Cicely Mary Barker over vingerhoedskruid voorgelezen...

    Door giftige planten in je tuin te hebben, maar de kinderen - op hun niveau - te informeren, zal je niet overkomen wat ons gelukkig net niet overkwam:

    Op een wandeling in de Ardennen kwam onze toen nog kleuterzoon naar ons toelopen om te verklappen dat zijn nichtje bessen had geplukt en die zonder te vragen of dat mocht, wilde opeten... en we konden inderdaad voorkomen dat ze van wolfskers-bessen snoepte...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier staan er ook veel te veel potjes met zaailingen ... Het is misschien wel wat meer werk om ze allemaal uit te zaaien, te verspenen, water te geven enz maar je hebt er meestal wel beter resultaat van als je ze in potjes zaait en dan uitplant dan direct in volle grond zaait. Het hang natuurlijk ook af van de soort ... Cosmos, Tagetes enz die groeien overal.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Boer thomas handige site die morgenster, kan ik ineens zien welke er weinig zon nodig hebben.
    Cosmos heeft het bij ons niet gedaan in onze bloembakken in 't stad waren ze evenhoog als mij!

    @AnneTanne vingerhoedskruid gewoon zaaien, hebben we ook gedaan iedere keer er ene zaad had gemaakt en ze zijn al aan het schieten, we wachten al vol spanning de bloei.
    Ik ben helemaal eens over de opvoeding van giftige planten, neef en nicht werden rond geleid en we vertelden en van die plant ga je dood! Hebben ze onthouden hoor en door verteld aan andere neefjes :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @ Anne Tanne; dat versje van Cicely Mary Barker over vingerhoedskruid ken ik niet, mocht je het nog ergens hebben liggen dan ben ik heel benieuwd
    @ Lotte; ja dat vingerhoedskruid geeft zo veel zaad dat ik het ook gewoon in het rond strooi

    BeantwoordenVerwijderen
  9. toch nog een vraagje, blijven die potjes dan een hele winter buiten staan? of is het de bedoeling dat de plantjes over een paar weken uitgeplant worden of naar een tuinhuis of serre verhuizen?
    't zit er bij mij zodanig ingestampt dat zaaien een klus voor de lente is, en k ben lichtjes in de war nu... beginneling hé...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. @ Hilda; het is eigenlijk net zoals in de natuur gebeurt; gerijpte zaden en vruchten vallen op de grond en komen tot ontkieming. De potjes blijven dus ook gewoon buiten staan. Sommige zaden zoals de gewone agrimonie hebben bovendien een koudeperiode nodig vooraleer ze tot ontkieming overgaan.
    Maar zaaien in de lente kan natuurlijk ook hé.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. en zorgen dat de potjes niet uitdrogen of valt dat wel mee met de gemiddelde neerslag ? Misschien moet ik een deel van mijn sprokkelzaad ook maar eens buiten leggen - zou handig zijn ipv het voorjaar, want dat is al druk genoeg ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @the666bbq; momenteel is het eerder een kwestie van dat ze te nat staan maar idd je moet het wel in het oog houden daarom is buiten ook handiger dan in de veranda of serre

    BeantwoordenVerwijderen