donderdag 30 september 2010

Gaat dit nog goedkomen?

Ok, ik geef het toe. Met dit boompje heb ik alles verkeerd gedaan wat je ook maar verkeerd kan doen.Het begon al vijf jaar geleden bij de aankoop; voor de geboorte van zoonlief wilden wij een boom planten. Totaal onvoorbereid ging ik dus naar een tuincentrum. Nu moet je weten dat ik op dat moment echt nog quasi niks van boompjes en plantjes afwist en dus liet ik me puur leiden op mijn gevoel. Ik dacht zo bij mezelf dat een fruitboom wel leuk kon zijn. Al snel bleek dat totaal ondoordacht want als geboorte-boom plant je doorgaans een boom die heel oud kan worden en dan is een fruitboom nu niet meteen de beste optie. Daarbovenop kwam dan ook nog eens dat ik eigenlijk nog niet eens goed wist waar ik hem nu juist ging zetten. De boom werd dan maar ergens in een hoekje geplant bij de grootouders. Nee echt een geweldig plekje was dat niet; hij stond daar gedrongen tussen andere bomen en met te weinig zonlicht.

In een impulsieve bui haalde ik het vorig jaar ergens in het najaar (dat was gelukkig wel het goede moment) in mijn hoofd dat dat boompje misschien wel eens mooi kon staan op de wei. En zo gebeurde het ook. Zonder de wortels enkele maanden vooraf door te steken om extra beworteling te stimuleren. En zonder extra compost, want dat had ik toen niet voorhanden werd hij gewoon in de grond gezet en met een paal verstevigd.

In de lente kwamen de eerste blaadjes piepen en ik was er dan ook helemaal van overtuigd dat het allemaal goed ging komen. Maar tijdens onze geweldige hoogzomer periode verschrompelde de blaadjes allemaal, om na enkele weken helemaal af te vallen.En zo stond hij daar dan eerder dood dan levend te wezen. Ondertussen vroeg ik me af of ik hem nog een kans moest geven en nog een jaartje moest afwachten of beter meteen te vervangen.

Maar sinds een tweetal weken zijn er weer enkele blaadjes verschenen zodat ik me afvraag of dit nu toch gewoon gaat goedkomen.

Spijtig genoeg kan ik jullie geen recente foto's tonen; je weet wel mijn toestel is stuk en Meneer konijnenberg heeft gezegd dat ik 4 tot 6 weken geduld moet hebben.
Natuurlijk lonkte daar van die geweldige fototoestellen maar dat staat voorlopig nog niet echt hoog op het financieel prioriteiten-lijstje. Tenzij ze me natuurlijk zeggen dat er niets meer aan te doen is. Ne mens zou nog beginnen hopen dat die dingen kapot gaan.

6 opmerkingen:

 1. Je kan je toestel natuurlijk ook per ongeluk laten vallen :-)
  Het komt goed met die boom, wellicht! Misschien zal je hem wat moeten helpen om een mooie vorm te krijgen door hier en daar wat bij te snoeien, maar als hij blaadjes aanmaakt dan zit er in elk geval nog leven in. Volgend voorjaar, als hij opnieuw uitloopt weet je meer :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. vorig weekend naar Photokina geweest in Keulen. Ondertussen de grootste fotobeurs van de Wereld naar 't schijnt, zowat de grootte van ons autosalon (honderd konijnenpijpen plus of min een paar, die daar zelf bijna voltallig rondliepen-te-giezen trouwens; wat moet een mens anders doen op zijne vrijen dag) : daar zitten leuke toestellen in de nieuwe generaties (Sony Axx bv. rrrrrr) EN het is absoluut mogelijk om verschrikkelijke foto's te trekken met de duurste modellen (zeker als iedereen maar wat in de cockpit heeft liggen prutsen ;-)
  Veel plezier in de snoepwinkel zou ik zeggen ;-)

  Van de boom mag wel wat af ja. Sowieso al ;-), maar het verkleinde wortelgestel gaat die grotere kruin waarschijnlijk niet kunnen volgen straks als die weer helemaal in blad zou komen. Zoveel als ge durft ??

  BeantwoordenVerwijderen
 3. gho, dat boompje staat daar precies niet in de weg hé.
  laten staan en zien wat het geeft, 't blijft tenslotte de geboorteboom van t zoontje (sentimentele waarde en al...)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Amai, nog een stuk eraf da's inderdaad best wel spannend en ik dacht nog zo dat ik mijn best had gedaan om hem goed terug te snoeien
  @ Bart; merci voor de val tip ;-)
  @ Hilda; idd ook al hebben we ondertussen al een andere geboorteboom geplant, de deze was er wel eerst en nog met een beetje leven dus hopen we maar

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geef de boom wat bach bloesems en dat komt heus wel goed.
  bij planten werkt het echt fenomenaal.
  En misschien moet je de bach bloesems zelf ook innemen, althans diegenen die het meest gehecht is aan de boom. Kijk even welke emoties er bij die persoon spelen en kies dan de juiste bloesem.

  Voor de boom zou ik alvast zeggen:

  rescue voor het bekomen van de schok
  en
  walnut voor het aanpassen aan de nieuwe situatie.

  Doe 4 druppeltjes rescue en 2 druppeltjes walnut in een grote gieter en vul deze met water water en geef elke dag gedurende 4 weken je boompje water.

  succes
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Allé straf, ik had er al wel eens van gehoord. Maar zelf gedaan heb ik het nog nooit.

  BeantwoordenVerwijderen