woensdag 22 september 2010

Blauwe knoop

Eigenlijk wil ik hier al enkele weken een foto van mijn blauwe knoop plantjes publiceren; maar elke keer denk ik dat ik beter nog even kan wachten tot er nog meer bloemen zijn opengekomen. En inderdaad na het prachtig weer van de voorbije dagen staan ze allemaal te bloeien. Alleen is er een klein probleem of beter gezegd een groot probleem; mijn foto-toestel doet het niet meer. Een of ander technisch mankement want als ik hem wil aanzetten doet hij niets meer, helemaal niets, grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Morgen dus terug naar de winkel en hopen dat hij snel gefixt is. En zodoende moet ik jullie dus een foto laten zien van ergens begin vorige week.


Twee jaar geleden bracht ik van het heempark in Eindhoven twee of drie blauwe knoop plantjes mee. Ik weet nog goed dat vrouwlief toen heel verbaasd was dat ik er maar enkele kocht. Kon zij natuurlijk niet weten dat dit een plantje is dat overvloedig zaad produceert en zich bijgevolg rijkelijk uitzaait.
Ik vind dit echt een prachtig plantje. In het wild komt hij spijtig genoeg niet meer veel voor; zowel in België als in Nederland staat hij op de rode lijst. Als je hem tegenkomt is het vaak aan de slootkant. Op de tweede foto zie je heel duidelijk de gelijkenis met de beemdkroon; beiden behoren tot de familie van de kaardebollen en trekken zeer veel hommels, bijen en, vlinders aan. Vandaag zag ik kleine koolwitjes, dagpauwogen en atalantas lekker smullen al moeten de grotere exemplaren wel rustig landen anders worden ze ongenadig terug de lucht ingekatapulteerd omdat de stengel niet stevig genoeg is.
Op de foto hieronder zie je ook nog de typische prairieplant Rudbeckia en de Sedum.


3 opmerkingen:

  1. Ik zag in Spanje overal die blauwe knoop plantjes en maakte er mooie foto's van. Ik publiceer ze één dezer mss ook eens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zijn prachtige bloemekes!!Als ge wa zaad hebt,....onzen tuin moet nog gevuld worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aha, nu weet ik wat die prachtige bloempjes zijn die hier naast de sloot staan! Gelukkig dat ik zoonlief heb gezegd dat hij ze niet mocht plukken om aan de konijntjes te geven ("pak die klaverbloempjes maar"), want ik had geen idee dat ze zeldzaam waren!

    BeantwoordenVerwijderen