zondag 24 januari 2010

Aan tafel!


Vandaag hebben we onze laatste butternut pompoen opgegeten. Ik heb deze speciaal in mijn tuintje gezet omdat ik nogal weg ben van de pompoen Hamilton zoals Jamie Oliver hem noemt.

Het is eigenlijk poepsimpel; men neme een uiteraard biologische butternut pompoen, snij hem doormidden en haal de zaden eruit. Schraap er wat vruchtvlees uit, hak dit fijn en stoof dit enkele minuten samen met fijngesneden ui, knoflook, korianderzaad, Spaanse peper, rozemarijn en zongedroogde tomaat. Jamie voegt er dan ook nog eekhoorntjesbrood aan toe maar wij variëren nogal eens met de inhoud en vandaag voegden we fijngesneden wortelen, paprika, champignons en wat prei toe.
Kruiden met peper en zout en pijnboompitten toevoegen.

Normaal is het met rijst en het leuke is dat die ongekookt doorheen het mengsel gaat en gaart in de pompoen, waardoor je extra veel smaak krijgt. Maar onze voorraad rijst was op en daarom ging er vandaag ongekookte gierst doorheen.
Als het mengsel goed gemengd is dan prop je het in de 2 halve pompoenen en druk je ze goed tegen elkaar. Smeer de schil in met olijfolie, pak hem in in aluminiumfolie (da's natuurlijk niet zo ecologisch) en bak hem een dik uur in de voorverwarmde oven.
En dan smullen maar, smakelijk. Ik moet zeggen dat de vulling met gierst veel zachter van smaak is dan die met rijst. Waartoe creatief koken met wat je in huis hebt allemaal niet goed voor is.

5 opmerkingen:

 1. Hier nog 14 hokkaïdo's te gaan...
  Wij zijn hier nogal gek op de 'gekruidde geroosterde pompoen' van J.O.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Njammie, njammie!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @AnneTanne; buiten schapen ben je echt van alle markten thuis
  @Jef; 'T is ook lekker
  @An M; aha bekend volk, tof dat je nog eens komt kijken

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, ja, ik kom geregeld eens kijken.
  Leuke ideeen, knappe foto's, interessant moet ik zeggen. Ge gaat er een heel boerderij van maken?
  Doe zo verder.

  BeantwoordenVerwijderen