maandag 8 oktober 2012

Ge komt wat tegen, als ge achterstallig werk zit te plegen

Nondemiljaarde, vergeef me dat ik hier even al vloekend op uw scherm kom binnenvallen.  Maar ik ben er weer eens in geslaagd om van iets dat geen werk is toch werk te maken en van iets dat geen geld kost, toch geld te laten kosten.  Mijn Madame vindt dat weer iets typisch voor mij, dus mochte iets in dezelfde trend hebben meegmaakt laat het hieronder bij de reacties zeker weten dan voel ik mij ook een beetje gesteund.  Reacties die het tegendeel beweren zullen echter verwijderd worden, vaneigens! 

Het gaat hier over mijn wilgenboompkes. Ge weet waarschijnlijk wel dat ge die takken in de winter gewoon ergens kunt afdoen en als ge die dan in de grond steekt verschijnt er vanzelves en voor niks nen nieuwen boom. Nu staan deze boomkes pal in de westenwind en die wind komt  hier over de velden echt aangewaaid, al is dat meestal zo natuurlijk.  Ik bedoel maar dat de wind hier soms nogal stevig uit den hoek kan komen.  'T is waarschijnlijk niet voor niks dat ze hier op amper een kilometer 6 windmolens hebben neergeplant, gelukkig verpest het ons uitzicht niet.  Maar ge kunt dus wel begrijpen zeker dat als ge die takken dan niet al te dik hebt genomen, die boomkes niet echt vanzelf kaarsrecht blijven staan.  Alhoewel kaarsrecht nu ook niet echt moet maar de gebogen vormen die ze ondertussen hadden aangenomen leken me nu ook niet echt geschikt voor hunnen ruggen-bomen-graat.  Ik had hier nog wel wat palen liggen maar aangezien mijnen hof soms meer op een hof met natuurreservaat allures lijkt moest ik er toch nog een 12 tal bijhalen in de winkel.  Gelukkig lag hier nog wat gratis!!! fietsband om het geheel vast te maken en zo kunnen ze weer verder.
En terwijl ik daar zo bezig was met dat achterstallig werk te plegen komde soms echt wel verrassingen tegen (wat nen titel hé).  Terwijl ik dus evengoed kan zeggen moet er nog zout of peper zijn?  Want kijkt eens ne keer hier mannekes, kende dezen kerel misschien?

'T is den peper- en zoutvlinder.  Niet dat dat veel voorstelt eigenlijk want het is maar een gewoon spannerke dat ook nog eens algemeen voorkomt.  Maar het was de eerste keer dat ik de rups tegenkwam!  En zo goed verstopt dat dat beestje was!  Toen ik terug naar binnen was gelopen om mijn fototoestel te halen heb ik nadien echt even moeten zoeken voor ik hgem terug had.

Ge begrijpt nu waarschijnlijk ook dat ik compenserende maatregelen moest nemen om die extra uitgaven te beperken.  Moeilijk is dat natuurlijk niet; zo staan er ondertussen al heel wat zaaibakjes met kogeldistel, lampionplantjes en zonnehoed.  Maar onderstaande tip zag ik een paar weken terug op gardeners world over het nemen van stekjes van de verbena bonariensis.  Dat gaat zo gemakkellijk dat er hier nu zo'n 40 stekjes staan.  Je neemt daarvoor op de hoofdtak de zijtakjes die geen bloemen dragen.  Je verwijdert zo veel mogelijk blaadjes en steekt deze in een potje met aarde.  Nu moet je er alleen op toezien dat de aarde niet droog komt te staan, een zakje erover zodat je een mini-serretje krijgt is daarvoor zeer handig, maar niet perse nodig.  En waar kan je die stekjes dan halen hoor ik jullie al zeggen, ik haalde de mijne uit een gemeente-plantsoen perkje en ik was precies niet de enige die daar al stekjes was komen halen.  
 
En verder kunt ge natuurlijk ook voor weinig geld een sfeervol herfsthoekje maken. 

Of meedoen met dezen give away! 
En nu ben ik natuurlijk wel heel benieuwd hoe jullie van iets dat geen werk is toch werk maken en van iets dat geen geld kost, toch geld laten kosten!

10 opmerkingen:

 1. Ik heb de bewuste Gardeners World uitzending ook gezien en enkele stekken genomen van mijn planten. Maar eigenlijk kan je even makkelijk zaad winnen en uitzaaien...
  Ik heb hier al mijn fruitboompjes van een stok voorzien, mijn vrouw noemt de tuin daarom smalend een paaltuin... Wat wij als mannen toch allemaal niet moeten ondergaan

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor de Verbena tip. Die zaait zich hier enthousiast uit, maar nooit waar we'm zouden willen, wel tussen stoeptegels, voor een raam enz.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een supertip van die verbena; dat ga ik snel ook doen want de spontane zaailingen kwamen dit jaar tevoorschijn op de 'verkeerde' plekken. En knotwilgjes, zucht, die heb ik dus zowaar gekocht ipv zelf takken in de grond te steken. Hoe dom kan je zijn :-(
  PS Prachtig herfsthoekje! Is dat tijm in die potten? En zo'n onhandige vuurvaste spaghettischotel onder de appels? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooi komt me allemaal bekend voor hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De verbena bonariensis is gewoon mijn top-favoriet-vaste-plant...Normaalgezien is de Verbena hier niet winterhard,gaat al snel stukvriezen, zeker doordat de grond te droog wordt door koude wind. Ik heb hier ondervonden dat de originele plant elk jaar stukgaat, maar in 't voorjaar komen en massa's jonge zaailingen uit die gewoon bloeien op 't eind van de zomer. Ze komen hier dan gewoon uit in het gazon, zélfs als de verbena langs een meter van de gazonboord staat... Succes met je stekjes, echt wel zorgen dat ze niet uitdrogen... Als je de bloemen nog niet verwijderd zou hebben kan je de hiervan de zaailingen ook gewoon eens proberen te zaaien in 't voorjaar?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Even ter info : in sommige gemeentes kan je subsidies krijgen vr het planten van knotwilgen, in kader van het herstellen ven het "origineel" landschap. In onze gemeente ( schoten ) en in nog enkele andere gemeentes kan je in het kader van de actie " behaag " ook tegen een heel voordelige prijs ( 3 euro ) knotwilgen kopen.
  En dat van de verbena ga ik ook eens proberen, want toch wel supermooie en speelse plant die ik graag zoveel mogelijk in de tuin wil ( en de vlinders zijn er ook mee akkoord ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo, als complete beginneling heb ik nog een vraagje over die stekjes. Niet lachen, hé... Moet je die kale takjes in de aarde steken of de afgetrokken blaadjes? Of allebei? Ik wil dit echt wel eens proberen, want ik ben dol op verbena! :-) Bedankt, hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk dat iedere tuinier dit wel herkent. Je krijgt gratis een aantal planten van een buurvrouw, maar het zou leuk zijn als je dan ook iets bijpassend erbij plant. Voor je het weet ben je weer aan het surfen bij een kweker. Of een mooi oud tafeltje krijgen van iemand, maar daar moet dan wel weer een blik metaalverf voor worden gekocht.
  Daar doet dit boompjes verhaal mij aan het denken :-)
  De verbena stek ga ik zeker ook proberen, 't is typisch zo'n plant die hier na de winter weleens wil verdwijnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Supermasj; haha de paaltuin, maar hoe je er toch telkens in slaagt om hier (en elders) als eerste te reageren!?
  @Godelieve; ik heb hem een paar jaar geleden eens in de tuin gehad, maar van uitzaaien was toen geen sprake integendeel hij verdween gewoon ;-(
  @onder de appelboom; dat is nog erger dan ik!!! In die potjes staat trouwens hebe, en ik weet niet hoe jullie spaghetti klaarmaken ??? in de oven ;-) maar die schoteltjes zijn gewoon onderzetpotjes van bloempotjes
  @Ger; oef
  @An; ik heb dus vorig jaar een paar handen vol zaad uitgestrooid maar dat is helaas niks geworden, nu hoop ik op meer succes
  @Peggy, bij ons in de gemeente hebben ze ook een behaag aktie, maar de wilg staat daar precies niet tussen, al mijn plantjes van de heg komen daar trouwens vandaan, ze mogen van mij hun aanbod ook nog uitbreiden met wilde kardinaalsmuts bvb of wat wilde rozen en appels erbij
  @Ann, mijn Madame zei ook al dat ik een super onduidelijk berichtje had geschreven; "hoe ik zie geen vlinder" ik; "ja die rups daar", Mme; "hoe ik zie geen rups", en nu jij ge hebt dus helemaal gelijk. De blaadjes mag je gewoon weggooien dat is ballast die te veel water verdampt, dus gewoon de steeltjes in een potje potgrond steken!
  @Linda; helemaal gelijk heb je, maar wat moet ik dan bij die verbena planten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hey, bedankt voor je antwoord! :-) En ik zag dat je mijn "poging tot bloggen" ook gevonden hebt... Misschien moet ik toch maar eens proberen er mee verder te doen... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen