dinsdag 23 oktober 2012

Leert uit zijn fouten

Allé dat belooft hier weeral een top-berichtje te worden want uit ervaring weet ik ondertussen dat mijn lezers-aantallen pieken op momenten dat ge het hebt over miserie.  Stelleke ramp-toeristen allemaal!
Soit als ge straks dan schrijft dat ik het nu wel goe gedaan heb dan spreken we er niet meer over.
Dus wat heb ik nu allemaal geleerd!
Ten eerste is het niet verstandig om lavendel, een plantje dat doorgaans de volle zuiderse zon verkiest, op een plekske neer te zetten waar het te weinig zon krijgt.
Ten tweede is het ook niet verstandig om die lavendel vlak tegen een paadje te zetten (beeld u even in dat dat paadje links naast de foto ligt).  Want zo'n klein lavendel plantje blijft natuurlijk niet klein en een paar jaren later hebde nog een kleiner paadje en dat manoevreert voor de klein mannen ook bijzonder moeilijk met den tractor of fiets, om nog maar te zwijgen van ons moemoe die daar met haar looprekje nog amper doorkon!
Ten derde is het heel verstandig om een thee-kruiden plekje bij de achterdeur aan te leggen met allerlei soorten munt en pepermunt en tijm enzo.  Maar minder interessant wordt het als ge vooral die munt soorten wel in een potje ingraaft maar blijkbaar te diep want dan weten ze alsnog te ontsnappen en voor ge het weet hebde niet zo'n overzichtelijk kruiden-perkje maar eerder een kruiden-oerwoud.


Vandaar dat ik dus alles eruit gezwierd heb en vervangen door een buxushaagje.  En netjes en ordelijk dat dat nu is.  Ik strooide dan maar een hoop stokrozen zaad uit, want te ordelijk moet dat nu ook niet zijn hé.  En stokrozen tegen een muurke dat is ook bijzonders schoon, dat leerde ik eerder al eens.

En de rest van de kruiden ging in een grote of kleine pot waaruit ontsnappen onmogelijk is, ze zullen het wel leren nu!

 

                            
En dan leerde ik ook nog dat goedkoop niet altijd een goed koop is. Want in een tuincentrum dat reclame maakt met de slogan nergens zo goedkoop kocht ik onderstaande Eupatorium rugosum Chocolate.  Nu is Eupotorium of koninginnekruid een geweldig plantje.  Ik heb het hier ook staan in de natuurlijke vorm en die trekt massa's vlinders en andere insecten.  Maar deze Eupatorium mag dan misschien wel schoon bruine bladeren en stengels hebben voor de rest trekt hij in mijn ogen op niks.  Hij begint nu pas goed te bloeien en de bloemen zijn zo klein dat ze amper opvallen.  En dat terwijl er zo'n schone cultivars zijn.  O ja en iets dat ik blijkbaar ook nog niet geleerd heb is dat een foto in de volle zon nemen niet echt een goed resultaat oplevert, check!

Een ander probleem is deze gewone ossetong, een toppplantje vind ikzelf.  Van het voorjaar tot laat in het najaar staat dat vol met kleine en fijne bloemekes die een massa bijen, hommels en vlinders aantrekken.  Alleen staat het in de border en het probleem is dat dat plantje het daar blijkbaar zo naar zijn zin heeft dat het altijd maar groter en groter wordt en andere planten overwoekert.  Maar een groter probleem met die klein bloemekes is dat die vanop afstand helemaal niet opvallen en dus kijk je eigenlijk alleen maar op groen.  Ik zou het dus willen verzetten naar een plaatsje waar het beter tot zijn recht komt en willen vervangen door een Persicaria ofzo maar in het tuincentrum in de buurt hadden ze in mijn ogen niet echt mooie cultivars en dus wacht ik beter tot ik iets deftig heb gevonden!  Ze gaan mij geen 2 keer hebben liggen hoor!


7 opmerkingen:

 1. Kwekerij Bruckeveld uit Merchtem heeft een vrij uitgebreid aanbod Persicaria-cultivars. Zelf vind ik 'Superba' en 'Fat Domino' geweldig mooi.

  Munt komt hier ook in aparte plantvakken te staan, alhoewel het eigenlijk een perfecte bodembedekker is...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De ossetong vervangen door een Persicaria omdat de ossetong te groot in omvang wordt lijkt me niet direct ideaal omdat Persicaria na enkele jaren ook een enorme pol vormt. Ik vind het wel fantastistische planten met een heel lange bloeiperiode maar je moet er wel genoeg ruimte voor voorzien. Zoals SuperMasj al zei zijn 'Superba' en 'Fat Domino' prima cultivars maar er zijn er nog veel andere. Als je niet genoeg ruimte hebt lijkt me Helenium ook een goed alternatief. Die groeit minder snel uit tot een forse pol en is ook een lange bloeier en een goede insektenplant. Of als je in het blauw wilt blijven is Agastache 'Black Adder' een prachtig alternatief.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En nu nog leren dat planten in een teil best moerasplanten zijn en dan zijt ge d'er! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha dat heb ik ook al meegemaakt, resultaat elke dag het overtollige water weggieten :)

   Verwijderen
 4. Wel een erg mooie foto van die ossentong!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een paar goede tips die volledig kloppen. Hetzelfde uitzaai probleem doet zich voor met citroenmelisse, gelukkig dat ik het graag zien en veel gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Rita: citroenmelisse is echt een verschrikkelijke woekeraar. Ik zou 'm nooit buiten een pot planten.

  En plantjes uit het tuincentrum: altijd afwachten wat het geeft buiten de beschermde omgeving. Als ze het eerste jaar overleven, doen ze het vanaf het tweede jaar vaak wel goed. Een beetje geduld dus ;-)

  BeantwoordenVerwijderen