zondag 17 juni 2012

Snoepjes uit de tuin

Er is dus niks zo geweldig dan je eigen gezonde snoepjes uit de tuin; gisteren nog aardbeien en rode bessen gesnoept à volonté en mezelf getrakteerd op nen coupe fraisekes! En zo stilaan begint ook de rest van de bessenstruiken zich gereed te maken. Zo'n vier jaar geleden plantte ik wat bessenstruiken; 3 rode bessen, 2 aalbessen, 3 zwarte bessen en 3 blauwe bessen. Verder heb ik nog veel, zo'n 20 meter, zomer- en herfstframbozen en nen moerbei boom die zo dermate traag groeit dat daar volgens mij pas tegen mijn pensioen iets gaat aanstaan. Zo stilaan beginnen die bessenstruiken toch een behoorlijke oogst op te leveren. Ik hou me niet echt bezig met verschillende variëteiten van één soort. Rode bessen dat zijn hier gewoon rode bessen, en anders moet ik die naam toch weer onthouden enzo in het oog houden dat de ene misschien veel sneller gereed is dan de andere en dat maakt het allemaal maar ingewikkeld.
Ik heb mijn bessenstruiken allemaal wat bij elkaar gezet; links de frambozen en rechts de andere struiken. De blauwe bessen staan elders want die verlangen zure grond.

Deze foto hierboven dateert trouwens van enkele weken geleden, ondertussen hangen er overal netten over.  'T is geen zicht, maar anders gaan we weinig kunnen oogsten. En zoals ge ziet staan de rode bessen er al velen beter bij dan hier.


Frambozen gaan we dit jaar niet zo veel hebben. Mijn Madama had me precies vorig najaar niet helemaal begrepen toen ik vroeg of ze de (verdorde) stengels die dat jaar vruchten hadden gedragen wilde afknippen. Ze was er zo enthousiast ingevlogen dat ze alles tot aan de grond heeft afgeknipt. En toen ik dat ontdekte was al de helft gedaan. En aangezien zomerframbozen vruchten dragen op tweejarig hout is het wachten tot volgend jaar. Het snoeien heeft wel het effect dat er zich enorm veel nieuwe scheuten hebben gevormd dus dat beloofd dan weeral voor volgend jaar zullen we maar denken.




De voorbije jaren had ik de onderhoudssnoei niet echt geweldig volgens de boekskes gedaan en dus heb ik ze deze winter eens goed onder handen genomen. Maar om al die takken nu zomaar weg te zwieren vond ik ook maar onnozel en dus stak ik ze met wat stekpoeder in de grond. Ze zijn niet allemaal aangeslagen maar toch nog heel wat. Wat ik ermee ga doen weet ik nog niet. Ergens las ik eens over een bessenhaagje maar dat principe heb ik niet helemaal begrepen en ik vraag me af of er dan nog genoeg licht aan kan om mooie bessen te geven. Ach en anders doen we gewoon ne give away of een ruilbeurs. Lap ik voel de ruilvoorstellen al afkomen.


En dan als laatste; mijn nieuwe aanwinst. Tatatataaaaaaaaaaaaaa mijn kiwibessen. Ik heb een manneke en een vrouwke; Ken's Red, staan. Maar volgens mij nog plaats genoeg om er nog een vrouwke bij te zetten. Nu alleen nog eentje zoeken dat toch iets vroeger/later bessen geeft dan de andere. Want als de oogst ook zo rijkelijk gaat zijn dan hun groeikracht dan gaan we gegarandeerd de kakkerij krijgen als we dat in ene keer moeten verwerken.

16 opmerkingen:

  1. Leuke postjes van het fruit, de confituur en de vlierbloesemsiroop! Met een macro kan je toch heel dicht bij je bessen gaan hé!(de blauwe bes vind ik een super mooie om te fotograferen; vorm/kleur) Mijn fruit-confituur- en sirooppostjes staan al enkele dagen te wachten om te posten, maar heb nog vanalles te posten. Wij hebben begin van de lente een struik rode bessen, stekelbessen en een struik bosbessen naast elkaar gezet, wij hebben enkel de bosbes in turfgrond gezet op een nogal zonnige plaats, achteraf hoorde we van een ander volkstuintje dat het in een bosrijke grond moet staan en afdekken met net, terwijl wij van de boer waar we het gekocht hebben meekregen dat turfgrond voldoende was en geen net; vogels pikken niet aan bosbessen? Wij kennen niet zoveel van fruitbomen, maar aan onze appelboom (staat er nu 2 jaar) 1 appel en kersenboom hadden we 2 kersen maar daar zijn de vogels al mee gaan lopen. Weet niet of dat normaal is zo weinig oogst? Moest je nog een tip hebben voor fruitbomen met allemaal opgekrulde bladeren, ze zijn precies ziek?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je geen net over de bosbessen doet zijn de vogels ermee weg voordat je er zelf van kan eten

      Verwijderen
    2. idd vogels zijn er gek op. Ik heb het plantgat hier ook gevuld met turfgrond. De grond bedekken met een laagje grasmaaisel helpt blijkbaar ook een beetje om de juiste zure grond te krijgen. Tja wat die fruitbomen betreft bvb die appelis wel normaal dat dat even duurt, ik heb hier nu zelfs alle bloemetjes verwijderd omdat al de energie zou gaan naar de groei van de boom. Die appelboom is dus zelfbestuivend hoop ik?

      Verwijderen
    3. Er zijn nog geen vogels aan de bosbessen gekomen, of dat komt nog? Ze staan wel net helemaal omringd met het zaad van vorig jaar dat nu is uitgekomen van koriander, brandnetel en Oost-Indische kers; misschien schrikt dat vogels af, want het lijkt wel net een wildernis? Dat is een goeie vraag, mijn man kocht de fruitboompjes per 3; geloof een appel, perzik en kersenboom uit de Aldi (misschien niet de beste keuze omdat daar te kopen?) en we hoorde dat je er nog nodig hebt om te bevruchten, dus dit jaar terug zo'n setje van 3 gekocht. Kan maar beter de verpakking eens goed lezen of vermelden ze dat er niet op? Daar zijn nog wel heel veel moestuintjes met fruitbomen of lukt dat bestuiven zo niet?

      Verwijderen
  2. Voor wat betreft die haag : je kan rode bessen en kruisbessen perfect als 'eentakkers' opkweken : om de 40 cm één plant die je in snoer naar boven laat groeien (je ondersteunt die best met een (bamboe)stok. Als je dat snoer dan correct snoeit de jaren die daarop volgen, ga je zien dat die snoeren overladen zijn met bessen.
    Ik groei de planten hier zelf op als drietakkers aan draden, kijk maar eens naar deze foto om een idee te krijgen van de hoeveelheid vruchten : laatste foto http://supermasj.blogspot.be/2012/05/fruit-op-komst.html, en dat is dan nog een plant die pas vorig jaar als snoer wordt opgekweekt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Stekpoeder, begot, ik leer alle dagen bij... Maar dat zijn toch hele mooie struiken hoor, die jij daar hebt! En de blauwe bessen zijn fotogeniek, maar je hebt er ook een mooie foto van genomen, en da's toch niet twee keer hetzelfde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Stekpoeder is ook niet echt noodzakelijk als je aalbessen stekt. Ik heb hier enkele weken na het snoeien wat snoeihout uit de composthoop gehaald en in de grond gezet, en dat zijn allemaal jonge struikjes geworden. Ik weet wel niet welke soort. Kruisbes stekken is een pak moeilijker

      Verwijderen
  4. Hola!! Ik kan geloven dat jij een stukske positiever dan mij rondloopt. Zulke sjieke rode bessen al!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. onze moerbei groeit ook vreselijk traag, denk dat wij al lang op pensioen gaan zijn voordat die vruchten geeft, wij zijn dan ook een pak ouder dan jij ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. as ge pamperkes nodig hebt , weet het op tijd te zeggen hé ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Toch geen herbruikbare hé Ilse, daar hebben we ooit zelf genoeg mee gesukkeld!

    BeantwoordenVerwijderen