maandag 25 juni 2012

Op bezoek

Geweldige tuinen, de boekskes staan er vol van; in alle maten en soorten. Maar allemaal zien ze eruit alsof ze er het hele jaar door op hun paasbest bij staan. Met een bloei die zo overweldigend is dat je denkt dat wil ik ook. Maar in de praktijk is dat natuurlijk niet zo; die magnolia bijvoorbeeld staat natuurlijk niet het hele jaar in bloei en een hoekje van de border wat vorige maand nog een kleurbommeke was ziet er een maand later misschien alleen nog maar groen uit, waar natuurlijk ook niets mis mee is. Maar met al die perfecte, door tuinmannen onderhouden tuinen uit de boekskes krijg je al snel het gevoel dat het niet goed genoeg is, dat er nog aan een border gesleuteld moet worden. Afgelopen winter vroegen de mannen en vrouwen van velt nog of ze bij mij ook eens mochten komen kijken. En mijn reactie was meteen van "o nee, nu toch nog niet". Mijn tuin is nog lang niet klaar en er moet nog zoveel groeien, dus vraagt dat binnen een paar jaar nog maar eens. Maar de tuin zal nooit helemaal klaar zijn en het is moeilijk om te zeggen nu is het goed genoeg.
Gisteren ging ik op bezoek bij zo'n geweldige tuin. De tuin van Anne Tanne ligt ook in de Kempen, dat weten jullie ondertussen al wel!  En dus moest een bezoekje er vroeg of laat wel eens van komen. Alleen was het absoluut geen weer voor tuinbezoekjes; regen, regen en nog eens regen! En dan kruip ik zelf ook liever binnen. We begonnen nog droog aan de rondleiding maar werden dan toch al snel verrast met een stevige bui zodat de tuin in te snel tempo bezocht moest worden.

Maar laat ik beginnen bij het begin. Vanaf de oprit heb je al meteen het gevoel van dat ziet er hier gezellig uit; een stevige haag schermt het zicht wat af en het oranje havikskruid siert de bloemenweide. De knotwilgjes maken het geheel af en of je nu links of rechts kijkt je ziet allerlei bloemen staan. En dan is er natuurlijk het gezellige huisje met heel veel karakter.

In de achtertuin kwamen we al snel bij de grote eiken die het geheel enorm veel sfeer geven om dan te belanden bij het zicht dat je ziet op de op het eerste gezicht foto's. In de serre staan de tomaten er dik bij, gek dat we daar niet zijn gaan schuilen bedenk ik me nu. Even verderop kom je in een bos met allerlei slingerende paadjes. O wat moet dat een plezier zijn om daar als kind in rond te dwalen. We passeerden de kikkerpoel die misschien nog niet helemaal afgewerkt uitziet maar zijn werk toch doet en kikkers en salamanders aantrekt, takkenrillen en het oventje.
Achteraan in het bos keken we op de plas van de buren die blijkbaar iets hebben met verkeersborden. De stinkende gouwe stond rijkelijk in de het bos, evenals de maagdenpalm. Ik kan me echt voorstellen dat dat één groot vogelparadijs is.

Even later stonden we weer in het licht, lees de volle regenvlagen en zagen we dat het goed gaat met de bessen en aardbeien. Ook de fruitbomen stonden er mooi.  Dit alles werd omgeven door een mooie heg. Om als slot nog de nieuwe geweldige zwemvijver te bewonderen, dat gaat daar een plaatje worden!  En een heerlijk plekje.

Achteraf konden we gelukkig binnen wat droog praten. Het was een fijne babbel die af en toe geanimeerd werd door dochterlief die een pakje had gezien dat misschien wel voor haar verjaardag was en Anne Tanne's zoonlief die ook blijk gaf van veel enthousiasme voor de tuin!
Anne tanne, jullie hebben een fantastische tuin, ook al is hij misschien nog niet helemaal zoals jullie hem willen, hij mag echt gezien worden, maar dan liefst in een stralend zonnetje de volgende keer!

ps de foto's bij dit berichtje plukte ik van bij Anne Tanne

13 opmerkingen:

 1. Een wel heel positieve kijk op onze tuin... Dankjewel!

  En inderdaad, achteraf bedacht ik dat we toen de regen begon richting serre en niet richting bos hadden moeten lopen!
  Achteraf heb ik nog bedacht: en dit had ik nog moeten laten zien... en daar hadden we nog langs moeten lopen...
  Maar het was inderdaad écht te nat...

  En voor de nieuwsgierigen: het 'pakje' dat de Natuurlijk-Rijke dochter dacht te ontwaren, was een in cellofaan-met-een-mooi-strikje verpakte fles wijn die nog in het rekje in de living lag. En net-geen-drie-jaar vind ik toch te jong om al aan de fles te gaan, die heeft ze dus niet gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Doen we volgend jaar allebei mee aan de open tuinavonden van Velt? Ik zou ook echt niet weten wanneer mijn tuin er klaar voor is ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is je tuin ooit af? Neen, vermoed ik. De foto's van de tuin van Anne-Tanne tonen mij een mooie natuurlijke tuin, ik zal blij zijn als mijn tuin er over enkele jaren zo uitziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou het héél leuk vinden als mensen eens een gewone tuin zouden openstellen bij velt, en niet altijd van die volmaakte of bijna volmaakte tuinen.Maar daar blogde ik geloof ik al eens over :-) Niettemin, je hebt een tuin bezocht die velen van ons heimelijk wel heel graag eens zouden bezoeken, denk ik. En fijn dat het babbeltje ook fijn was, maar ondertussen twijfel ik daar al niet meer aan, de tuinbloggers kennende :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @onderdeappelboom: Vorige week met de Velt vrienden een gewone tuin bezocht ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @onderdeappelboom: Ik ben de laatste tijd zo stillekes aan het denken (en ik hoop dus dat er hier nog wat ander volk meeluistert...):
  Bij de eerste bloggersontmoeting (en de enige waarbij ik aanwezig was) was ik zowat de enige aan deze kant van het land met een tuinblog, maar sindsdien wordt er in de driehoek Turnhout-Tongeren-Leuven al wat drukker in de tijd tussen de muggenbeten door ge-biodiversi-natuurlijk-fruittuin in de tijd geblogd (en nu heb ik allicht nog vergeten naar een paar bloggers te hinten)...
  Misschien moeten we eens brainstormen over een 'open-tuin circuitje', waarbij een aantal bloggers uit dezelfde streek in de loop van de dag hun tuin openstellen... We vertrekken dan bijvoorbeeld aan de kanten van Turnhout, en gaan dan via Balen in de richting van Limburg, om via het Hageland de route af te ronden...
  (Als iedereen in die regio het ziet zitten geraken we natuurlijk nooit tot in de laatste tuin, of we moeten om 6.00 's morgens de eerste tuin bezoeken en tot na middernacht doorgaan...)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En toch hé... altijd dat gevoel van 'maar volgend jaar of binnen twee jaar zal dát en dát er zoveel mooier en groter en beter op staan, dus nog even geen open tuin dit jaar'... we kennen dat :-)

  Maar gaan piepen in andere tuinen die niet af zijn, dat zien we allemaal wel geheel zitten natuurlijk! Dus laat maar komen dat cirquitje!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat zie ik ook wel zitten zo een cirquitje! Vooral omdat ik reken op heel veel tips en knopen kan doorhakken. Ben een grote twijfelaar, ook over het aanleggen van een siertuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier nog iemand die dat ballonetje van AnneTanne absoluut ziet zitten. We kunnen ook een selectie van tuinen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een tuin is nooit af en dat is net het leuke ervan. De meeste OT-bezoekers willen een afgelikte tuin zien waar geen onkruid zichtbaar is. Ik ben eerder voorstander van de eigen inbreng, de spontaniteit van de tuiniers.
  Dat circuitje zie ik ook wel zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 't Wordt volgens mij een meerdaagse estafette... Wie boekt de bus? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. "O nee, nu toch nog niet. Mijn tuin is nog lang niet klaar en er moet nog zoveel groeien!" Allé vooruit dan, ik doe mee! Maar ik zou die route nu toch ook niet te groot maken, anders is er nog geneens tijd voor een leuk babbeltje. Op de route tussen Turnhout en balen ligt in bergeijk trouwens ook nog een geweldig schone heemtuin, voor als we niet aan genoeg tuinen geraken, al is dat precies niet echt een probleem ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat leuk geschreven over AnneTannes tuin!

  BeantwoordenVerwijderen