donderdag 1 december 2011

Mussen die twitteren!

Mussen weten het al lang: om aandacht te krijgen, moet je twitteren. Ze tsjilpen en kwetteren er dan ook vaak op los. In onze tuin doen de verschillende soorten mussen het erg goed; zowel de huismussen, ringmussen als heggemussen zijn goed vertegenwoordigd. Misschien zit mijn mussenhotel er wel voor iets tussen! We hebben hier zelfs een echte mussenboom, waar het voornamelijk mussen zijn die er hun eten komen halen uit de voedersilo's.


vrouwtje huismus


Maar op veel plaatsen gaat het nochtans helemaal niet zo goed met de mus. Aangezien ik vermoed dat jullie ook niet blij zijn met een dode mus stel ik voor dat men zijn kruit niet langer op de mussen verschiet en we dus gewoon tot aktie overgaan. Ten eerste moeten we zorgen voor geschikte schuil- en nestgelegenheid door: geschikte dakpanconstructies waar ze onder kunnen broeden. Plant hagen en heggen en zorg voor ruigere stukjes waar ze zich in kunnen verschuilen. Als de mussen op snikhete dagen van de daken vallen is het goed om een waterschaaltje te voorzien. Doch het meeste last hebben ze van de afname van hun voedselaanbod. Schud dus gerust uw tafellaken buiten uit! En moestet nog nie weten e kieke is gien mus en ne stamp is giene kus!

6 opmerkingen:

 1. Snel wat muggenziften voor ik naar school vertrek, maar als het over vogels gaat... dan is mijn interesse gewekt!

  Volgens mij staat er geen ringmus op jouw foto, maar een gewone huismus. Een ringmus heeft nog een wangvlek en de huismus heeft deze niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ... en ge moet goed bemèrken - een koei kan mier sch.. dan e vèrken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Amai, gij ziet dat verschil tussen de soorten mussen. Bij ons zitten er ook veel maar weet dus niet dewelke.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als de bovenkant van hun hoofd grijs is zijn het huismussen (zo onthou ik het)
  De vrouwtjes zijn voor mij dan weer allemaal eender.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oeps, en net nu wij de klimop (waar 'kweetniet hoeveel mussen hun nest hadden) aan het verwijderen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. tof dat die huismussen zo mooi voor je poseren. Hier ook ringmussen (op de voederplank), huismussen (die meescharrelen met de kippen) en heggemussen (in de haag). Alhoewel deze laatste eigenlijk geen uitstaans hebben met 'echte mussen', want het zijn insecteneters die tot een heel andere familie behoren.

  BeantwoordenVerwijderen