vrijdag 29 oktober 2010

Ik behaag, jij ook

Lange tijd was ik aan het twijfelen of ik rond ons gras-,kippen-,terras- en speel-weide nog haag zou zetten. Langs de ene kant wil ik genieten van het zicht op de schapen. Maar langs de andere kant is het natuurlijk wel heel leuk dat je de tuin niet in één oogopslag kan overzien en echt een wandelingetje moet maken. Vandaar dus dat er hier binnen enkele weken zo'n 60 meter haag wordt bijgeplant. Een deel daarvan komt in de plaats van de coniferen en de rest dus hier.
Mijn bestelling plaatste ik deze week via de actie behaag onze Kempen. Eerder bestelde ik daar ook al heel wat heg-planten. Deze staan rond de wei, maar zijn voorlopig nog te klein om er op deze foto veel van te zien.

De fruitbomen daar gaan we nog wat mee wachten, maar ik kon het toch niet laten om hop te bestellen. Nu heb ik hier al wel een beetje hop. En deze is zelfs zo hard in trek dat afgelopen zomer de blaadjes helemaal werden opgepeuzeld door de rupsen van het icarusblauwtje, de gehakkelde aurelia en het boomblauwtje. Dit is voor mij echter geen reden tot panikeren. Integendeel eerder een reden om er nog wat bij te zetten; deze mag dus onze wilgentenenhut volledig gaan overwoekeren.
Ik stelde ook voor aan vrouwlief om kweeperen en mispels te zetten. Maar kreeg toch enkele kritische vragen zoals "en wie gaat die confituur dan maken", "en is dat wel lekker", ... . En ik moest eerlijk toegeven dat ik eigenlijk niet echt goed meer weet hoe de smaak ervan is.
Maar in het boek; Een tuin van eten , vier seizoenen oogst van Peter Bauwens las ik het volgende over de kweepeer;De fijnste herfstgeur oogst je van kweepeer. Voor veel mensen is dat nog een beetje een vreemde vrucht. De kleine bomen of grote struiken bloeien prachtig in het voorjaar en vormen in oktober een indrukwekkende, geurige oogst aan harde, gele, peervormige vruchten. Kweeperen zijn enkele weken lang houdbaar en je kunt ze in huis bewaren als geur- en sfeermaker. De vruchten zijn niet zo uit de hand te eten, maar kunnen wel verwerkt worden in taarten, gecombineerd in appelmoes of als basis voor jam en geurige thee gebruikt worden. Net voor het invallen van de winter vormt een schaal met kweeperen, noten, appels en peren een heerlijke oogst die tot diep in de winter smaak en aroma in huis en keuken kan brengen.

U begrijpt dat ik onmiddellijk overstag ging.

9 opmerkingen:

 1. kweepeer is echt zalig als chutny (spel ik dat juist?) goeie keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb al zoveel over kweeperen gehoord dat ik me er vanavond eens een paar peertjes in huis ga aanschaffen.
  Romantische foto met uw schaapjes en kipjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van kweeperen maak ik bonbons en gebruik honing ipv suiker.
  Het is wel even werk, maar dan heb je ook wat ;)
  Hoe te maken? Heeeeeeel lang de moes inkoken, maar oppassen dat het niet verbrand.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. kweeperen hebben echt een hele mooi bloesem
  ik heb hem geplant daar alleen voor
  en de vruchten zelf maakt ik siroop en confituur .
  dit jaar zijn wel de rupsen goed hun gangen gegaan waar door ik maar 1 peer had en die is mee in de appelmoes !
  zeker planten als je kan gewoon een hele mooi boom !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kweepeer: good choice, doen! Ben ik ook van plan :-)

  En die heg... neem je een combinatie van al die soorten in de link? Dat is al een serieuze variatie!
  En zijn daar dingen bij die je moet snoeien? Ik ben aan mijn 20m haag bijna een ganse dag bezig eigenlijk (met de hand dan)dus 60 daar zou ik gelijk al wat tegenop zien :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow, 60 meter haag. Ik ben al euforisch over het feit dat ik achtereen 21 stuks beukhaag kan geplanten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Allé se, ik heb precies weer een goede keuze gemaakt.
  @Sabine; de heg is idd een combinatie van verschillende soorten bloeiende en besdragende struiken; ideaal dus voor de insecten en de vogels en wat nog beter is, eens aangeplant moet je dat niet snoeien dat compenseert de andere 60 meter ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kweeperen zijn om de volgende punten voor mij bijzonder aantrekkelijk:
  De bloesem is zeer mooi ('n betere en grotere appelbloesem-achtige) en 't groen van de bladeren is er om dat te ondersteunen, terwijl de vorm van de boom ook erg elegant is.
  De voloptueus gevormde peer heeft 'n zacht wit fluwelen jasje over 'n goud geel gekleurd huidje.
  De overweldigende geur van de kweeperen is als 'n zwaar parfum: 't vult de lucht op 'n heerlijke manier als je ze in 'n schaal plaats in de kamer en ik ben er niet van weg te slaan!

  Ik ben weg van stoofpeertjes en maak 'n heel simpel stoofkweepeertjes recept, die de geur en kleur benadrukt:
  -Verwarm in 'n pan met deksel 1/2 ltr water met 3 el Acacia Honing en 2 el Suiker lang genoeg om op te lossen.
  -Schil de peren en houd ze heel of halveer ze (omdat de peer erg hard is, is 't nu niet mogelijk om 't klokhuis eruit te halen) en voeg ze toe aan de siroop in de pan, met:
  -5 hele Kardamon Pitten en 'n stukje Citroen Schil
  -Deksel erop en aan de kook brengen, op 'n lage stand zetten en dan de halfjes 30 min zachtjes laten doorpruttelen (ik draai ze halverwegen om, zodat ze gelijkmatig gaar worden).
  De hele peertjes kunnen iets langer blijven zitten, maar check iedere 5 extra minuten: de kern blijft harder (dat is 't klokhuis) maar 't vlees mag niet echt hard zijn, maar laat 't ook niet uit elkaar vallen, dus even prikken.
  -Haal ze uit de siroop en verwijder nu de klokhuisjes: meloenbolletjes-lepel voor de halfjes en klokhuisboortje voor de hele peertjes.
  -Je kan de siroop wat meer in laten koken als je die als saus wilt serveren: erg geurig en amber kleurig en heerlijk!

  Heerlijk (vooral als de peertjes warm zijn) met geklopte room met 'n beetje vanille en suiker of over vanille ijs.
  Eet smakelijk!! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Henri; dat recept moet ik zeker bijhouden voor binnen enkele jaren, als ik zelf kan oogsten; bedankt

  BeantwoordenVerwijderen