maandag 30 november 2009

heg; de soortenkeuze


Dit is het zicht dat we hebben vanuit de keuken en ons terras. Nu al de maïs van de omliggende velden weg is hebben we terug een open uitzicht en dat is echt wel fijn.
Het geeft toch een heel ander gevoel zo'n uitzicht te hebben en zeker in de herfst/winter de silhouetten van de bomen te zien. Voor alle duidelijkheid het groen stuk is van ons en dat mag je zowel letterlijk als figuurlijk nemen wat van de buur-boeren niet gezegd kan worden.
De wind heeft hier over enkele kilometers vrij spel en het kan hier dus serieus hard waaien. Bovendien is er vanaf de straatkant (ook al passeert er niet zo heel veel volk) wel een serieuze inkijk.
Twee goede redenen om bovenop de natuurwaarde te kiezen voor een heg.
Zoals ik al eerder schreef koos ik voor planten voor een hoge heg; tot 8 meter hoog. De heg bestaat uit;

krentenstruik/Amelanchier lamarckii
De eetbare vruchtjes zijn rijp in augustus.
gewone hazelaar/ Corylus avellana
De mannelijke, sierlijke katjes verschijnen van augustus tot april. De vrouwelijke bloempjes zijn erg bescheiden klein en rood en bloeien van februari tot maart. Vogels en kleine zoogdieren zijn verzot op de heerlijke nootjes. Er komen zo'n 70 soorten insekten op af.

eenstijlige meidoorn/ Crataegus monogyna
Meidoorn is een goede basis voor elke heg; hij groeit goed dicht en zit vol dorens. In mei wordt de ganse struik bedekt met een overvloed aan witte bloemen. De bloemen verspreiden een sterke zoete geur en worden vooral bezocht door insecten met een korte tong; vliegen en bijen. De dieprode bessen zijn erg hard en rauw niet eetbaar maar er kan confituur van gemaakt worden. De vogels eten ze pas laat in de winter.

sporkehout/ Frangula alnus
De blaadjes verkleuren opvallend geel in de herfst. Zowel de knoppen als de bloemen zijn klein . Het is echter een belangrijke nectarplant voor bijen aangezien de plant erg lang bloeit nl van mei tot de herfst. De vruchtjes zijn eerst geel, vervolgens rood en bij rijpheid zwart en een lekkernij voor vogels.

sleedoorn/ Prunus spinosa
Bloeit voor het uitlopen van de bladeren heel vroeg in maart/april met uitbundig witte bloemen. Laat in de zomer verschijnen de blauwpaarse pruimpjes die er heerlijk uitzien maar zeer wrang smaken totdat ze een keer bevroren zijn. Je kan er jam van maken of ze inmaken in jenever.

gelderse roos/ Viburnum opalus
Bloeit in mei juni met witte bloemschermen die zweefvliegen aantrekken. Geeft later glanzende rode besjes in een trosje.

gewone vlier/ Sambucus nigra
Vlier is een zeer decoratieve struik. Ze bloeit na meidoorn en leisterbes en zorgt daardoor in menging voor een lange bloei. Bloeit in juni-juli met grote witte schermen. Je kan er thee van zetten. In de herfst hangen er zware trossen zwarte bessen naar beneden, die graag door vogels gegeten worden. Je kan er jam of sap van maken.

wilde lijsterbes/ Sorbus aucuparia
De witgele bloemschermen bloeien in mei en geven diep oranjerode bessen in de zomer. Er komen zo'n 30 soorten insekten op af.

4 opmerkingen:

 1. Onze heggen bestonden oorspronkelijk ook uit ongeveer die soorten, met hier en daar nog een opgaande boom tussen (vooral boskers, Prunus avium en zomereik, Quercus robur).
  Bovendien hebben we er ook nog veldesdoorn (Acer campestre) en hondsroos (Rosa canina) tussen geplant.
  In de loop van de jaren heeft zich er spontaan ook de veelbloemige roos (Rosa multiflora) gevestigd. Ook vlier, hulst (Ilex aquifolium en kamperfoelie (Lonicera periclymenum) zijn als zaailingen in de heg terechtgekomen...

  De Gelderse roos houdt stand, maar gedijt niet echt... daar is het bij ons blijkbaar net een tikkeltje te droog voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooie combinatie. Van hondsroos in een haag ben ik in tegenstelling tot Annetanne niet zo wild... veel lange rechte uitlopers en gemene stekels. (had ik het geweten, ik had het niet gedaan)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben je zeker dat je het over hondsroos, en niet over de Japanse bottelroos hebt? Hier klimt de hondsroos bijna als een volleerde ramblerroos doorheen de haag. (Ik heb ooit een hondsroos gezien die tot boven in 12 meter hoge bomen geklommen was.)

  Behalve de hondsroos heb ik her en der nog meer rozen in de haag, vooral 'echte' ramblers. Geen inheemse soorten dus, maar bv de gele waterval van de Rosa 'Goldfinch' is een lust voor het oog als die zich in mei-juni uit de heg naar beneden stort.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de Gelderse roos bewust enkel aan de slootkant geplaatst in de hoop dat hij daar meer water kan vinden.

  BeantwoordenVerwijderen