dinsdag 4 mei 2010

In mei leggen alle vogels een ei

En dat dat niet altijd in een nestkast moet zijn bewijzen onderstaande koolmezen.
Al geruime tijd kunnen we vanuit ons keukenraam de bezigheden aanschouwen van deze familie. Enkele maanden geleden al begonnen ze aan de inspectie van hun toekomstig huisje. Meermaals kwamen ze langs en vlogen er eens in.
Ongeveer een maand geleden begonnen ze ineens allerlei nestmateriaal aan te slepen waarna het even rustig was, ze waren toen waarschijnlijk aan het broeden.
Ondertussen klinkt er luid getjilp en mama en papa koolmees vliegen dan ook constant af en aan om allerlei lekkers aan hun jongen te geven. 'T was echt niet simpel om ze op de gevoelige plaat vast te leggen zoals jullie hieronder kunnen zien. Ze vliegen echt recht binnen, droppen hun hapje en zijn even snel weer weg. Alleen met het koudere weer is de aanvoer toch wel iets minder dan vorige week toen het zonnetje volop scheen. Gisteren dacht ik zelfs even dat het gedaan was met de mama en papa zo lang bleven ze weg. Maar ja simpel moet dat niet zijn om met zo'n wind insecten te vangen.
Je ziet ze ook de hele borders, struiken en bomen afspeuren op zoek naar allerlei lekkers en zijn zo een gratis en biologisch bestrijdingsmiddel voor schadelijke insecten. Ophangen dus die nestkastjes.


4 opmerkingen:

 1. Wel een bijzonder chique nestkast hoor! Gelukkig zijn niet alle koolmezen zo veeleisend :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Bart; 't is weer een creatie van vrouwlief

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wij hebben een nestje met kleine merels op de (hoog onder een afdakje hangende) tuinslanghaspel, die merels zijn helemaal niet bang voor ons, waardoor wij er gerust langs kunnen lopen...

  ik ga een keer kijken met een spiegeltje want ik zie en hoor veel als moeders of vaders wat komt brengen, maar ik ben niet lang genoeg om het goed te kunnen zien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij kunnen ook niets zien hoor, alleen horen. Hier wachten de koolmezen altijd even met eten brengen als we in de buurt zijn.

  BeantwoordenVerwijderen