vrijdag 21 mei 2010

Er even tussenuit

Net terug van een weekje Hoge Veluwe; daar wilde ik al lang eens naartoe om met eigen ogen dat nationaal park eens te bekijken.
Het is echt wel de moeite, al blijf ik het vreemd vinden om te moeten betalen om naar natuur te gaan kijken; 7,5 euro per persoon. Ik denk dan meteen aan al die mensen die dat niet kunnen betalen. Natuur moet er toch zijn voor iedereen.
Gelukkig werden we beloond met een prachtig schouwspel van wel zo'n 30 edelherten.

Ik vind het ook wel fascinerend hoe het park is ontstaan.
Anton Kröller was een succesvol zakenman en een fervent jager en kocht daarom vanaf 1909 in meerdere fasen een jachtterrein, De Hoge Veluwe. Helene Müller was een enthousiast kunstliefhebster en collectioneerde kunst. Samen hadden Anton en Helene een ideaal: natuur en cultuur samenbrengen in het belang van het algemeen.

Soms droom ik ook wel eens als ik geld teveel zou hebben dan koop ik alle omliggende akkers op om er natuur te creëren, dan kan je hier ezel- en schapentochtjes komen maken, begin ik een eigen ecologische plantenkwekerij met planten die nuttig zijn voor insecten, vogels, ... , crëeer ik hier een natuurlijke speeltuin met een beekje om dammen in te bouwen, boomhutten , ... .
Soit ik vrees dat ik een beetje aan het afdwalen ben.
En look zonder look dat we daar gezien hebben, niet in het park maar enigszins in de schaduw aan de zoom van de omliggende parken en bossen. Ik weet niet of dat nu de enige reden is dat er daar zo veel rupsen waren maar dat was soms echt niet te doen; ze zaten in je haren, op je kleren.


Net zoals de salomonszegel die daar veel, maar minder opvallend voorkwam. Een prachtig sierlijk plantje vind ik dat, ik heb ze dan ook in mijn tuin staan.


En na een weekje weg ziet de eigen tuin er weer anders uit, ongelooflijk hoe alles gegroeid is.

6 opmerkingen:

 1. Ik heb hetzelfde idee, maar dan op een iets kleinere schaal. Over een paar jaar als de kindjes wat groter zijn, het huis af is en de tuin zijn draai gevonden heeft hier in de buurt een stukje landbouwgrond of bosgrond (met van die kerstbomen op die veel te dicht bij elkaar staan) kopen en fatsoenlijk beginnen te beheren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ Kempenzoon; misschien kunnen we alvast een samenwerkingsverband starten om daarover te mijmeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fascinerend idee maar het zal nog minstens 5 jaar moeten wachten. Ik moet zeggen dat hier overlaatst vlakbij een zeer interessant stukje (zoiets buitenverblijfachtig met een visvijver) te koop stond en ik was "tempted". Maar er was nog zoveel werk aan: barak afbreken, vijverwanden afschuinen, vis eraf halen, bamboe uitdoen, amerikaanse vogelkers verdelgen,... En ik zit hier thuis al met mijn handen vol.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Kempenzoon; dat gevoel van handen vol ken ik ja, ik was maar aan het dromen hé.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Look-zonder-look en de Salomonszegel staan prachtig in mijn achtertuin.
  Met deze reportage waan ik mij een beetje een bewoner van de Veluwe .......
  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo beste natuurliefhebbers,

  Waarschijnlijk is uw droom te verwezenlijken. Ik heb regelmatig stukjes bos en natuur in de aanbieding die u kunt omvormen tot uw eigen paradijs. Kijk eens op kellerberg at com en geef je op als belangstellende. Ik houd u dan op de hoogte van nieuw aanbod!

  Joris Vermaesen 0642028399

  BeantwoordenVerwijderen