zondag 4 april 2010

Villa kakelgoud!


Al wie zich afvraagt waarom het hier gepresenteerde kotje villa kakelgoud heet moet ik eigenlijk doorverwijzen naar vrouwlief. Ja 't is een ietwat heikel punt dat ik hier nu ten berde ga brengen en eigenlijk zou ik er beter gewoon over zwijgen voor de gemoederen hier weer verhit geraken.

Maar soit wie a zegt moet ook b zeggen zodus. Samen met mijn vader ging ik naar de houthandel, ik had hem uitgelegd hoe het kotje er zo ongeveer moest uitzien maar gaf het geheel zo toch wel een beetje uit handen. 'T was immers de eerste keer dat ik zo'n kotje maakte en aangezien mijn vader meer ervaring heeft met die dingen liet ik hem dus maar begaan. En in plaats van gewoon gezaagd hout heb ik dus van dat duur geschaafd hout gekocht, schoon is't in ieder geval wel maar nogal aan de prijzige kan! Wilde echt weten hoeveel het gekost heeft??? Allé vooruit dan; 251,5 eurokes.

Gelukkig kon ik de pannen wel gratis ergens van een dak gaan halen. Ik had nog gekeken op 't internet voor van die schoon Boomse pannen of zo maar die waren nogal aan de prijzige kant en dat durfde ik echt niet meer aankaarten zoals je wel zal begrijpen. Om 't een en t'ander goed te maken kreeg ik van mijn vader nog wel een zinken goot.

Het kippenhok is ruim van opzet en da's niet alleen leuk voor de kippen maar ook handig voor jezelf. De stenen vloer (ookal gratis) maakt dat het gemakkelijk te kuisen is.
Ik ben vooral heel blij met de legnesten die langst buiten te openen zijn. Heel handig voor kindjes die toch af en toe willen gaan kijken of er al iets te rapen valt.


Zoals je op de foto ziet heb ik aan de westelijke kant van binnen nog extra hout aangebracht omdat er door de spleten toch wel wat veel wind binnenkwam. Beter had waarschijnlijk geweest als ik het hout trapsgewijs over elkaar had geslagen. Maar ja dan had ik nog meer hout nodig.


Maar het moet gezegd, ik ben heel tevreden met die gouden eieren!

En ondertussen is er al eentje aan het broeden. Dat heb je met die krielkippen, één dag de eieren niet uithalen en je hebt prijs (bij wijze van spreken). Kunnen we ineens zien of onze "Pavarotti" zijn werk hier naar behoren doet.

Mocht je zelf kippen willen aanschaffen dan hoop ik dat je de voorkeur geeft aan oude kippenrassen; ze zijn niet alleen mooier dan de industriële rassen, je helpt zo ook mee ze in stand te houden. Kijk eens hier en hier.

En schaf dan ineens het boekje van velt aan over het ecologisch houden van kippen; met eenvoudige en voor de hand liggende voorwaarden voor het houden van kippen.

3 opmerkingen: