dinsdag 13 april 2010

Vakantieplan? Ga naar de groene vakantiegids.

Nee voor ons geen massa-toerisme; al jaar en dag kiezen wij voor een vakantie uit de groene vakantiegids, kortweg ECEAT genoemd.
Het is de sfeer die wij thuis en in onze eigen tuin creëren waarnaar wij ook elders op zoek gaan. De ingrediënten; een gezellig huisje of kampeerplek, een mooie tuin, een omgeving die uitnodigt om te wandelen, fietsen met gezellige stadjes, plekjes en marktjes om te ontdekken.

In al die jaren hebben we al enkele heel bijzondere plaatsen ontdekt.
Wil je zelf op zoek gaan kijk dan hier; voor adresjes in heel Europa.
Hieronder vind je enkele adresjes in Frankrijk, ik doe nog een poging om die van Spanje, Portugal, Italië en Tsjechië te zoeken.

In de Limousin streek vind je hermitage Rochas Couchaud;een landgoed van 6 ha groot. De Hermitage is een erkend natuurreservaat met eigen bronnen, wandelpaden en een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Zo is er onder andere een dassenburcht.
Het is een hele mooie, nette en gezellige plek maar je zit hier echt wel op het Franse platteland ver van grotere stadjes of interessante bezienswaardigheden. Wij vonden het iets minder kindvriendelijk; ze hebben er nogal graag dat je op de paadjes blijft, vandaar.


In het minder toeristische deel van de Dordogne vind je la Geyrie. Peter en Louise, uitgeweken Engelsen, hebben er een biologische geitenboerderij. De gebouwen stammen uit de 15de eeuw en herbergden vroeger een kloostergemeenschap.
Het is er heel leuk voor kinderen door de kindgerichte aanpak; de geitjes aaien, kippen eten geven, een ritje op het paard, de bokken mee verzetten, ... .
Het is hier allemaal wat meer nonchalanter, maar wel heel gezellig. Je bent hier ook echt op het Franse platteland maar er zijn toch nog enkel leuke stadjes te bezoeken.
Heel bijzonder zijn de diverse vogels die je er kan observeren; de zwaluwen vliegen af en aan, nachtzwaluwen en de uilen die je elke avond ziet vertrekken. Die uilen zijn heel indrukwekkend inclusief de jongen die krijsen voor eten.


In het drukbezochte gebied van de Périgord Noir, door de UNESCO uitgeroepen tot cultureel erfgoed, ligt la Combe. Het is er erg rustig en toch ben je vlakbij al de schitterende bezienswaardigheden gaande van grotschilderingen en andere prehistorische vondsten oa Lascaux, kastelen, gezellige middeleeuwse stadjes,... .
Persoonlijk vind ik de huur-tenten niet echt fris aandoen maar met je eigen tent een prima plek. Voor kinderen die kunnen zwemmen is het een echt paradijs door het meertje.


In het minder toeristische deel van de Ardeche ligt Le Coulet, een deels gerestaureerd, eens verlaten dorpje. Het geheel ligt wat afgelegen en ademt veel sfeer en rust uit, de afwerking van de huisjes is soms nogal bric a brac. Vooral de wandelingen op het iets verder gelegen vulkanisch plateau zijn erg mooi.

2 opmerkingen:

  1. Wat fijn dat je dit schreef, stuk voor stuk heb ik ze op mijn "to visit" lijst gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wow, wat een mooie tips. Ik kende die website al, maar het is er nog niet van gekomen...

    BeantwoordenVerwijderen