dinsdag 20 november 2012

Blijft bezig

Voor sommigen wordt tuinieren in de herfst herleid tot bladeren bijeen rijven.  Ik weet niet hoe dat bij jullie is maar ik blijf dit jaar precies bezig.  De voorhof die er in een vroeger leven nog zo uitzag.  Kreeg er weer een pak structuur bij; links nog een haagske ligustrum (dat vormt dan een mooi geheel met het haagske dat daar vanachter staat rond die Hydrangea's) en rechts werd het bloemenperk afgeboord met buxus.

De haag die ik vorig jaar nogal laat plantte vertoonde nogal veel uitval, nog nooit meegemaakt.  Minstens 10 planten moesten vervangen worden en dat doen we uiteraard al mixend; haagbeuk met beuk want dat is velen beter natuurlijk!
 
Maar ook in de heg die helemaal rond de schapenwei staat bleken niet alle plantjes het even goed te doen.  Bij nader inzien bleek dat eigenlijk vooral aan mezelf te liggen;  wat te wild met den bosmaaier staan zwieren peins ik.  Man, wat ga ik blij zijn als die struikjes het gras zelf kunnen bedwingen.  In tussentijd voel ik mij toch minstens 2 keer per jaar genoodzaakt om een toerke te doen.  En dan is toerke nog licht uitgedrukt want dat duurt toch minstens 5 uurs voor ik alles mooi plat heb.  Ik plantte er nog wat vlier tussen, altijd mooi hé.  Ook al las ik eens bij Mme Zsazsa dat ge eigenlijk ook gewoon zelf ne stok kunt afsnijden en in de grond steken.  Maar ja Mme Zsazsa zaait ook papavers in haren moestuin en verschiet er dan van dat alles vol staat hé!
 
De slimmerikken zagen op de vorige, vorige foto ook nog wat hondsroos liggen en 2 stekelbes/kruisbessen var. Invicta, aangezien ik nogal fan ben van die kerels en de vraag de productie ruim overtreft moest daar uiteraard iets aan gedaan worden.
De composthoop werd ondertussen ook uitgereden,  nu voel ik me precies nen boer bij het woord uitrijden.  Veel valt daar natuurlijk niet aan te zien, 't stinkt en is zwaar werk.  En nu mogen de kippekes daar eens goed hun gang in gaan, permacultuur heet dat naar 't schijnt, leerde ik van 't weekend van deze papa.  Maar als ge 't mij vraagt moet ik hier niet al het werk alleen doen en aangezien ze nu toch geen eieren meer leggen mogen ze hun kostje ook wel een beetje bijeen scharrelen!
 

En nu alleen nog mijn lindeboomen snoeien en bieten voor de schapen halen en de winter kan beginnen.  Oei wil dat nu zeggen dat ik geen excuses meer heb om me niet aan de binnenwerkjes te zetten?  Rap iets vers verzinnen dan!

11 opmerkingen:

 1. Wij blijven dit jaar precies ook maar bezig! Alé, het is te zeggen; mijn papa is dit jaar goed komen helpen, we geraakten er niet meer door!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei oei, vandaar dat we geen fototjes meer kregen te zien ;-) was 't zo erg?

   Verwijderen
 2. Ik wacht op de grondwerker (ik hoop op midden december)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben ondertussen wél al aan de binnenwerken begonnen: een quasi complete make-over van woonkamer, slaapkamer en bureel staat op het programma. Nog nooit zo naar het voorjaar verlangd, zeg ik u.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hehehe. Ik wil hier heel wat werk doen in de tuin terwijl we binnen aan 't verbouwen zijn... Steekt hier dikkement tegen

   Verwijderen
 4. Ben inderdaad vooral bezig met bladeren van de koer vegen. In de boomgaard laat ik ze liggen. Dat is ook permacultuur (http://blog.natuurlijkemoestuin.be/wat-is-de-beste-voorbereiding-op-de-winter/)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk om geen grasveld te hebben; ik laat al het blad liggen en de wind waait ze vanzelf van de oprit. Zelf scharrel ik lekker binnen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen