dinsdag 10 juli 2012

Zebrarups

Lap, vorig jaar zaaide ik wat jakobskruiskruid in mijn bloemenweide en wie zit daar nu van te smullen. Ja deze sloeber sé; de rups van de sint-jacobsvlinder. 
Het is niet echt verwonderlijk dat deze dagactieve nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen hier voorkomt. Wat Kempische zandgrond en kruiskruidsoorten voor de rupsen en ze doen alsof ze huis zijn. De giftige bestanddelen van het jakobskruiskruid maken de rups trouwens oneetbaar. De rups raakt het gif dat hij met zijn maaltijden van het jakobskruiskruid binnenkrijgt kwijt door dit in zijn huid op te slaan. Na het vervellen is hij het gif kwijt.


5 opmerkingen:

 1. 't Zijn prachtige vlinders, tof dat ze in je tuin zitten. Hoe zit het eigenlijk met jakobskruiskruid en schapen? Is dat niet giftig voor die beesten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de meeste zoogdieren is Jacobskruiskruid in meer of mindere maten giftig, enkel geiten en schapen lijken de giftige stoffen (gedeeltelijk) te kunnen verteren. Met name paarden, pony’s en ezels zijn gevoelig voor de giftige bestanddelen van de plant (vooral de bloemen zijn giftig) wat bij herhaaldelijke inname zelfs tot de dood kan lijden.

   Onder normale omstandigheden zullen de grazers het vies smakende (want bitter) plantje vermijden, maar als de plant verdroogt (in tijden van droogte of na het maaien) verliest het zijn bitterheid en wordt het wel gegeten. Bij verdroging verliest deze plant echter niets aan giftigheid en worden de giftige bestanddelen door de dieren opgenomen. Het is bijgevolg erg belangrijk de plant uit hooi of kuilvoer te weren.

   Verwijderen
 2. En hier doen ze zo hun best het Jacobskruiskruid te vernietigen.......:o)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig is zo'n plantje slim genoeg om niet alles lekker te maken voor die rupsen. Anders zou er waarschijnlijk weinig overblijven.

   Verwijderen
 3. He dat was deze week een vraag in de Canvaskrak! Had ik je post toen maar al gelezen, dan kon ik thuis nog wat indruk maken!

  BeantwoordenVerwijderen