donderdag 8 december 2011

Hebdet koud, kapt dan wat hout!

Men zegt wel eens dat men zich aan brandhout drie maal verwarmt; bij het kappen, het kloven en bij het branden. Bij deze dus een warme oproep moestet koud hebben komt dan gerust af.


Vorig jaar ontdekte ik dat hout kappen eigenlijk echt kweenie hoe tof is. Nee serieus ik had dat echt niet gedacht. Het geeft zo echt een op en top mannengevoel, niet dat ik hier nu de macho wil gaan uithangen maar toch. En dan moet je nog weten dat het mijn vader is die de kettingzaag hanteert. Ik mag mij uitleven met het betere trek- en sleur-, kap- en kruiwerk. Maar daar ben ik dus al meer dan content mee.
We hebben nog wel een paar dagen voor de boeg, om van het kloven nog maar te zwijgen. Bij deze bied ik dus eveneens een gratis fitness training aan voor de arm-spieren! Echt ik ben gewoonweg veel te goed voor deze wereld!


En waarom moeten al die boompkes om hoor ik u al denken. Awel je weet waarschijnlijk wel dat het belangrijk is om de nodige beschutting te voorzien voor de moestuin om zo een geschikt microklimaat te krijgen. Maar als die beschutting ondertussen zo groot geworden is dat de helft van de tuin in de schaduw ligt dan weet iedereen wel dat je verkeerd bezig bent. Vandaar dat dus in eerste instantie de volledige rechterzijde moet wijken. Dat is trouwens de zuidkant, die brengt in het vroege voorjaar de eerste zonnestralen mee die van belang zijn voor de opwarming van de bodem en voor het opgroeien van de vroegste teelten. Ook de achterkant zal op termijn worden verwijderd; dat is de oostkant, de kant van de ochtendzon. Oostenwind is er niet zo vaak, en als hij er toch is dan brengt hij in de winter meestal koude lucht mee en in het voorjaar drogende lucht. Enige beschutting is dus hier wel nodig. De noordkant bestaat uit een bos die de ideale bescherming bied voor de koude noordenwind en bovendien staat de zon er toch nooit. In het westen staan er ook nog bomen die bieden natuurlijk ook de noodzakelijke bescherming voor de westenwind en regen die echter zelden koud is.
Vanzelfsprekend wil ik hier op termijn nieuwe planten gaan zetten want een haag of heg geeft niet alleen beschutting maar vormt ook een rijke levensgemeenschap. Ze bieden schuilplaats aan vogels, zoogdieren en insecten. En die dieren wil je nu net lokken; het zijn immers de natuurlijke vijanden van allerlei belagers. Enkel door te zorgen voor zoveel mogelijk variatie en biodiversiteit kan je van je ecologische moestuin een succes maken.

6 opmerkingen:

  1. Omai, goed bezig hoor! Echt heel ecologisch tuinieren tot in de puntjes, knap! Helaas heb ik door mijn fotografiewerk niet zoveel tijd, maar we proberen onze moestuin toch zo ecologisch mogelijk te doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Afhankelijk van welke soorten het zijn die je gekapt hebt zal je misschien zelfs geen nieuwe planten moeten zetten. Heel wat van onze inheemse boomsoorten lenen zicht uitstekend tot hakhoutbeheer, waarbij de wortels gewoon weer uitlopen en nieuwe stammen vormen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ fotografie Ilse, we doen ons best, nog één keer eraan werken en ze zijn allemaal weg.
    @Bart o nee ik wil geen nieuwe sparren!
    @meneer boerenerf; die laat ik gewoon zitten, er komen daar toch maar struiken dus veel last gaan we daar niet van hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @tijdtussendoor; heerlijk hé, zou het niet meer kunnen missen, elke week maak ik het glas ook mooi proper want die vlammetjes zien maakt het nog eens zo gezellig!

    BeantwoordenVerwijderen