donderdag 29 december 2011

Gelijk vroeger

Zo af en toe durft mijn Madame wel eens te beweren dat ze in de verkeerde tijdsperiode geboren is. Ze droomt dan van een idyllisch en rustig leventje op het platteland van pakweg 100 jaar geleden; waar de tijd nog is blijven stilstaan, en vooral waar de stress ver weg is. Of dat van die stress nu echt klopt dat betwijfel ik, oke 't zal wel andere stress zijn dan die van tegenwoordig maar volgens mij hadden ze toen ook genoeg zaken om wakker van te liggen. En of de mensen vroeger de stille wintermaanden ook zo sfeervol doorbrachten weet ik niet. Maar sfeer was er in Bokrijk in elk geval.



10 opmerkingen:

  1. Hmmm, in dat geval kan ik de Madame toch aanraden eens het boekje 'in de tijd van de kleine patatten' te lezen. Heel interessante lectuur die je doet beseffen dat het nu al bij al toch niet zo slecht is. link naar 't boekske: alhier!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan uw medame heel goed begrijpen, want heb net dat zelfde gevoel, soms denk ik dat gewoon niet pas in deze maatschappij/tijd! Ok, heel veel dingen zijn nu practischer en makkelijker, maar van mij mogen ze voor vele dingen toch een paar (grote) stappen terug zetten!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik snap het een beetje, vooral het snakken naar de rust van die tijd, maar ik zou je madame toch graag eens het verhaal van de vervrozen beddelakens, de kapotte handen, de kromme rug van het wassen, enz. willen vertellen... We zijn luxebeesten vandaag, kunnen kiezen vor 'ander' leven met de luxe vandaag...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat verlangen bekruipt mij ook geregeld, naar vroegere "ongerepte tijden". En de realist in mij weet wel dat ik dan met een mooie set kleurtjes aan het werken ben in mijn gedachten.
    Tóch is het goed dat we blijven dromen, zoals je Madame...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mmmh, tandarts bezoek zonder verdoving, pret gegarandeerd. Doodvallen rond u 50ste, ook heel leuk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. het moet een heerlijke, schone tijd geweest zijn...zeker als je een vrouw hebt die bereid is om alle vermoeiende en ambetante taken uit te voeren. Wat zou ik graag in het hooi liggen zonnen terwijl die van ons de was doet! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 't is al gelijk vroeger - gijle zijt goe bezig ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn Madame laat weten nadat ze een machien was heeft gedaan met het wasmachien, water kookte op het electrisch vuur voor de thee, de chauffage een standje hoger zette, de kruimels even wegstofzuigde, het aangesleurde eten in de koelkast zette, nog even een mailtje stuurde en een telefoontje deed dat ze het allemaal zo slecht nog niet vind. Maar ze blijft toch dromen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. 't was toen niet ideaal, nee. Maar nu is het dat ook niet. Als ik zou moeten kiezen, zou ik ook eerder voor 'toen' kiezen in plaats van 'nu'. Maar die keuze is er niet - ik merk wel dat ik (we) terugvallen op de dingen van vroeger - zo slecht waren die precies toch niet dan ?
    Leven met telefoon en mail is omdat je het zo gewoon bent, tegenwoordig kunnen je beste vrienden 1000km verder wonen en dan moet je mailen/bellen - vroeger had je vrienden in het dorp en ging je samen op cafe. Iets in de koelkast of de kelder gaan zetten maakt niet zoveel verschil. Stofzuigen of vegen ook niet. Een kom water op het vuur of op de kachel zetten ook niet. Chauffage hoger zetten of een schep kolen bijgooien ook niet. Als je niet snoept en goed poetst moet je de tandarts niet vrezen. Als beddelakens kraken van de vorst heb je een _vocht_probleem - slapen onder nul is best te doen.
    En 50 jaar full-time leven als de Witte, tegenover de paar uur per dag+weekends dat wij nu proberen zo te leven -> waar moet ik tekenen ?
    Bart: een ander mooi boek is "Evert: leven in de luwte van de snelweg" ...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Willem: in de tijd voor onderdak werd uitgevonden, bevroren de lakens; niets vochtprobleem maar armoede. Idem voor genoeg eten: tegen maart kan je maar weinig meer uit de kelder halen dat nog eetbaar of voedzaam is; vlees bewaren met zout zorgt weer voor andere lichaamsproblemen, bij de Leuvense stoof was het warm maar daarbuiten niet; van reuma had je 10 keer meer last in de koude dan nu in de warmte, handen gingen kapot van handmatig maïs oogsten, enz. Ik ben de laatste om NIET jaloers te zijn op heel wat zaken uit 'de goede oude tijd' (de rust, de mooie materialen, de keuzebeperktheid, enz.), maar ik vrees toch dat velen de ellende van toen helemaal niet inzien... (gespreksstof voor de volgende oudejaarsavond ;-))

    BeantwoordenVerwijderen