zondag 2 oktober 2011

Allemaal beestjes

Ik denk dat het nu ongeveer 3 jaar geleden is dat we begonnen zijn met het omvormen van onze tuin naar een ecologische tuin. Met kleine stapjes ging dat gepaard; er kwamen planten waar vlinders en bijen dol op zijn. Er kwam een composthoop en nu eten we onze eigen groenten. Er kwam meer afwisseling in de begroeiing; bloemrijke graslanden, struikgewas en bomen. Er kwam nestgelegenheid voor vogels, oorwormen en solitaire bijen. Al deze kleine aanpassingen hebben een geweldig positieve impact op de natuur! Ik sta dan ook vaak versteld van hoeveel insecten, vogels en andere diertjes hun weg naar onze tuin vinden.


Nu is het niet alleen een kwestie van de juiste planten te kiezen, het is ook een kwestie van ervoor te zorgen dat er altijd wat bloeit. In de lente en zomer is dat meestal niet zo'n probleem; dan is er vaak keuze te over. Maar in het vroege voorjaar en in de late herfst is het vaak heel wat moeilijker voor al die beestjes om aan nectar te geraken. Plant daarom voor het vroege voorjaar bloembollen zoals winterakoniekjes, sneeuwklokjes en krokussen of wat dacht je van helleborissen en longkruid. Voor het najaar zijn er onder andere de hemelsleutel, de asters en de klimop. Door de zomerse temperaturen bloeit er eigenlijk nog heel veel. Maar de klimop is momenteel echt wel één van de hot spots in onze tuin. Ongelooflijk hoeveel bijen zich daar te goed doen, het zoemt er dan ook ongelooflijk en dat riekt dan ook nog eens kweenie hoe lekker.
Ik zag ook al enkele dikke hommel-koninginnen rond de klimop zoemen, of ze er echt gesmikkeld hebben weet ik niet maar even later zag ik ze wel op de teunisbloemen zitten. Waarschijnlijk zullen die koninginnen in de buurt blijven rondhangen op zoek naar een geschikte overwinteringsplaats en voila zo begint dat dus volgend jaar gewoon terug opnieuw en waarschijnlijk met weer wat meer hommels dan afgelopen jaar.

En wat krijgen we daar allemaal voor terug? Niks dan voordelen! Solitaire bijen en hommels zorgen bijvoorbeeld voor een betere bestuiving en meer bloemen en vruchten. Solitaire wespen zijn dan weer dol op bladluizen en sluipwespen verjagen witte vlieg. Minder werk voor mij en meer tijd dus om van de tuin te genieten.

3 opmerkingen:

  1. De klimop is hier - veel vroeger dan andere jaren - al uitgebloeid, maar ik merk dat de bijen op dit ogenblik met heel veel plezier de olijfkomkommers bezoeken...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben ook een paar struikklimopjes aan het opkweken.
    Ik had het in mn vorige tuin groeien en ik wil het nu absoluut terug.
    Als dat bloeit is dat inderdaad een grote gonzende bol insecten.
    En op het einde van de winter komen de vogels dan nog eens de bessen halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Wat een lyrische manier om ode te brengen aan al wat natuurlijk en rijk groeit en bloeit. Niemand zal ontkennen dat je een echte natuurliefhebber bent.

    Hier staat ook een grote struikklimop. Als de zon schijnt krioelt het van de bijtjes. Dit jaar zag ik er voor het eerst exemplaren die groter waren dan bijenkoninginen. Eens vragen aan Bart welke dat zouden kunnen zijn.

    @Annetanne

    Gek, de struikklimop nu al uitgebloeid?"

    BeantwoordenVerwijderen