woensdag 16 februari 2011

Week van de nestkast

Het is deze week niet alleen in Vlaanderen maar ook in Nederland week van de nestkast. En nee ik heb dat niet zelf verzonnen; mijn tuinscheurkalender van Romke van de Kaa en Paul Geerts houdt mij van dergelijke belangrijke gebeurtenissen op de hoogte.

Waar blijven ze het toch halen denk ik dan. Maar goed nestkastjes zijn natuurlijk erg belangrijk nu alle huizen super worden geïsoleerd, gaten en kieren worden gedicht en in vele tuinen, uiteraard niet bij u anders zou ik hier waarschijnlijk niet komen lezen, hagen en heggen plaats maken voor houten schuttingen. Maar we kunnen die vogeltjes simpelweg helpen door het plaatsen van een goede nestkast en nu is het trouwens de goede periode om deze op te hangen ruim voor het broedseizoen begint.

Maar laten we wel wezen, een eigenhandig gemaakt nestje bijeengescharreld met takjes, mos, veertjes, plukjes schapenwol, paardenmanen en kijk maar eens goed zelfs een stukje achteloos achtergelaten touw, ziet er natuurlijk nog het beste uit. Deze 2 nestjes kwam ik trouwens tegen toen ik deze kastaars aan het snoeien was.Maar als u dan toch een nestkastje aanschaft neem dan niet onderstaande model. Ik dacht enkele jaren geleden ook dat dat toch leuk zou zijn voor de kindjes om zo een blik te kunnen werpen op die kleine vogeltjes. Leuk voor ons misschien wel maar de vogeltjes hebben duidelijk geen zin om daar zo open en bloot te zitten en dus bleef het kastje al die jaren leeg.Vorig jaar maakte ik zelf nog enkele nestgelegenheden zoals deze eigenwijze nestkast en een heus mussenhotel. Aangezien ook deze leeg bleven, waarschijnlijk te laat opgehangen, heb ik deze winter wat promotie gevoerd onder de vorm van het aanbrengen van mezenbollen. Ben benieuwd.En omdat ik de laatste tijd helemaal weg ben van Mumford and Suns kan je deze blog nu verder lezen met hun muziek, 't is graag gedaan ;-)

8 opmerkingen:

 1. het 'eigenwijs model' is hier tot nu toe ook onbewoond gebleven. Misschien dit jaar beter. De klassieke versies daarentegen zijn jaar na jaar bewoond door koolmezen en ringmussen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Is het niet prachtig die o zo knap gemaakte nestjes. Wonder van de natuur!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier alleszinds nestkasten genoeg, dit weekend plaats ik nog eentje. Ondertussen de steenuiltjes alweer goed kunnen horen gisteren. Met een beetje geluk broeden ze terug in de boom van vorig jaar, plaats ik een schuilhut en probeer ik ze te filmen.
  Is het goed om die mezenbol vlak voor die mussenkast te hangen?
  Is het dan niet te druk voor eventuele bewoners?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik volg nu al bijna één jaar jouw blog en het blijft een buitengewone mooie en interressante blog. Mij felicitaties.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Doet er me aan denken dat we ook nog nestkastjes moeten hangen.
  Zeer fijn nummer trouwens, little lion man.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Bart; als ie deze zomer niets doet dan bestempel ik hem als te eigenwijs ;-)
  @Theresia; ja mooi hé
  @Boer Thomas; ondertussen is die mezenbol al bijna op hoor
  @coup coup; dankjewel altijd leuk om te weten wie mijn blog volgt en dan nog zulke mooie woorden ook ;-)
  @madame boerenerf; hoe lang is dat lijstje ondertussen al wel niet!?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. bestaan er ergens plannen met afmetingen van dergelijke nestkastjes (mussen). Moeten die kastjes aan bepaalde afmetingen voldoen en is de plaatsing van de ingang belangrijk of niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kijk hier eens;http://www.vogelbescherming.be/site/index.php?option=com_content&view=article&id=231:bouwplannen&catid=32:nestkasten&Itemid=120

  BeantwoordenVerwijderen