donderdag 20 januari 2011

Kringlooptuinieren ten voeten uit

Onder de appelboom laat ik haar berichtje vallen dat ze die haagbeukplantjes zo compleet verschrompeld en bruin toch niet zo geweldig vindt. Maar mij stoort dat dus absoluut niet, het hoort nu eenmaal bij de winter en als binnen enkele maanden de blaadjes terug beginnen uitlopen is het weeral feest. Want zo frisgroen dat ze dan zijn, super gewoon. Maar ach zoals ze zelf schrijft, doe vooral uw eigen goesting en het is in ieder geval veel beter dan een draad of muur zoals pijpenla hier uitlegt.


Over naar het echte werk. Want zoals je op de onderstaande foto's kan zien heb ik nog wat snoeiwerk voor de boeg. Deze drie iets te hard uitgegroeide lei-lindebomen moeten weer hun jaarlijkse snoeibeurt krijgen. Ik weet eigenlijk nog altijd niet zo goed wat ik met hen moet aanvangen; moet ik ze blijven snoeien of laat ik ze gewoon groeien. Al is de kans dan wel dat ze veel te groot worden en is dat dan nog wel een zicht? Alle suggesties zijn dus meer dan welkom.
Maar ondertussen ben ik er dus maar aan begonnen. Volle maan is alweer gepasseerd en dus is het volgens mijn vader de ideale periode om te snoeien. Eerder schreef ik daarover al volgend berichtje.
Dat snoeiwerk is hier wel een heel karwij; de bomen zijn zodanig uitgegroeid dat ik op de langste stand van de ladder er bovenaan maar amper bij kan. Aan elke boom zit ik toch zo'n uur en een kwartier en dat is dan nog goed doorwerken. Het resultaat is niet alleen kaalgeknipte bomen maar ook 2 serieuze open bleinen op mijn handen. En laat de voorraad pleisters nu net op zijn, behalve die met kinderfiguurtjes op, en nee daar ga ik geen foto van trekken.
En wat met al dat snoeihout hoor ik u al denken; awel daar gaat dus juist dit blogberichtje over. Want waar in een gewone tuin snoeihout, blad, grasmaaisel, puin en nog zoveel meer als afval wordt beschouwd veranderd dit in het kringlooptuinieren in boeiend kringloopmateriaal dat nuttig en creatief in de tuin kan worden gebruikt. Ziehier maar eens;


Inderdaad het was hoog tijd dat de takkenhoop bij ons schapen-schuilhok werd aangevuld. Niet dat het voor de schapen veel uitmaakt want die zitten toch 99% van de tijd gewoon buiten. Maar voor het zicht is het in ieder geval veel beter.
En ook de schapen zagen dat het goed was.


Maar de grootste kringloopspecialisten van al zijn natuurlijk onze kippen. Ze verwerken het overgrote deel van het organisch keukenafval en de tafelrestjes.
En in ruil krijgen we daarvoor kakelverse eitjes. De kippen zijn ondertussen al goed aan de leg; eergisteren en gisteren 5, vandaag zelfs al 6. Als ze zo verder doen hebben we er binnenkort dagelijks 13, dat is nu wel van het goede te veel.


Onlangs las ik nog onderstaand boekje van Ivo Pauwels; niet dat er zoveel dingen instaan die ik niet wist maar het blijft leuk om ideeën op te doen.Et voila, zo hebben jullie nog eens een echt tuin-blogje.

5 opmerkingen:

 1. En wat fluister jij jouw kippen in hun oren om ze tot leggen aan te zetten?
  Onze kippen hebben al half december tot 'Winterstop' besloten, en weten nog altijd niet of en wanneer ze terug aan de leg gaan.
  Kringloop? keukenafval d'r in en prut d'r uit, maar geen eieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Brengt me op ideeën voor een alternatieve car port, want op den buiten moet uwen auto ook droog staan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook hier de kippen nog steeds niet aan de leg. Ons eten opsmikkelen geen probleem, mij continu meelwormen afluizen ook geen probleem. Maar zelf voor een eitje zorgen, ho maar!!
  Dat ik er dees weekend ne keer een hartig woordje me ga klappen. Dat kan toch niet zijn dat ze me zo in affronten zetten voor de medebloggers!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ben nog altijd hevige fan van je schuilhok voor je schapen. echt knap

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Anne tanne; tja, alles begint natuurlijk met een goed legras; mijn Bassette's leggen toch elk zo'n 180 eieren per jaar en de ene steekt de andere aan denk ik, het is in ieder geval een heel gekakel in mijn kot
  @Lotte; jij moet echt met een eigen blog beginnen!!!
  @meneer boerenerf; en wat zeiden ze???
  @Bart; mercie

  BeantwoordenVerwijderen