vrijdag 13 augustus 2010

Een blauwtje opgelopen

Ik begin stilaan euforisch te worden want na het bruin blauwtje en de kleine ijsvogelvlinder, denk ik dat ik vandaag weeral een bedreigde vlinder tegen kwam namelijk het gentiaanblauwtje.

Ik schrijf hier nog voorzichtig denk, want voor ik hier weer een enorme stoot bega. Maar ondertussen heb ik al wel gemerkt dat het vlinderen een sector apart is. Ik heb me al speciaal een vlinderboek aangeschaft en nog altijd ben ik niet 100 procent zeker. Al uren, allé toch lang, heb ik in dat boek zitten kijken; is het nu deze vlinder of deze. Nog wat extra informatie op 't internet opgezocht, wat me nog meer van de wijs bracht. Ik begon zelfs te twijfelen of de vlinder die jullie hier laatst determineerden als bruin blauwtje niet gewoon een vrouwtje icarusblauwtje is.
Maar als jullie zeker zijn geloof ik jullie graag.
Uiteindelijk kwam ik dan toch terug uit bij mijn eerste gedacht.

Dus op hoop van zege stel ik jullie niet voor aan het gentiaanblauwtje maar aan een Icarusblauwtje.4 opmerkingen:

 1. Oooooo...wat een schoonheid!!

  Echt mooi!!

  Ik zag gisteren voor het eerst dit seizoen de kleine vos!!

  Jammer dat er zo weinig zon is!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,

  leuk berichtje! Het gentiaanblauwtjes is inderdaad een parel van de natuur. Ik moet wel een domper op de feestvreugde zetten, want deze foto's tonen helaas geen Gentiaanblauwtje, maar een Icarusblauwtje. Dit exemplaar is al sterk afgevlogen en daardoor is de kleur wat vervaagd. Maar het vlekkenpatroon wijst duidelijk op Icarusblauwtje. Meer info vind je bijvoorbeeld hier http://www.natuur-forum.be/phpBB3/viewtopic.php?f=113&t=8708


  Groeten,

  Wouter
  Natuurpunt Studie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Wouter, ja maar dat staat niet in de boekjes hé dat je rekening moet houden dat de kleur wat vervaagd kan zijn, ja natuurlijk dacht ik ook hier aan maar ik zag nergens de oranje vlekjes. Allé lap weeral een illusie armer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de kans dat het een gentiaanblauwtje is/was, is bijzonder klein. Momenteel vliegen de icarusblauwtjes ook bij ons talrijk in de tuin met een voorliefde voor de bloemen van de wilde marjolein. De blauwtjes vind ik zelf ook een moeilijke familie. Dus missen is menselijk. :)

  BeantwoordenVerwijderen