zaterdag 6 maart 2010

Wandelen in Wortel kolonie

Wandelen, het is één van onze vaste weekend-activiteiten. Zonder kids, doen we lange afstanden, maar voor zoonlief is 5-6 km toch wel meer dan genoeg.
Van kleinsaf heeft hij mee gewandeld, net zoals dochterlief nu. Eerst in de draagdoek, dan in een wandelrugzak en zo stilaan kleine stukjes zelf wandelen.

Gulzig als we zijn proberen we ook telkens nieuwe plekjes te ontdekken; enkele kaften vol hebben we met wandel-gidsen en kaarten. Die pluis ik dan uit om te zien waar we nog een leuk toertje kunnen maken.

In de krokusvakantie gingen we nog eens wandelen in Wortel kolonie. Het 400 ha grote domein van Wortel Kolonie ligt ten oosten van Wortel, een dorpje in de buurt van Hoogstraten en Merksplas, vlakbij de Nederlandse grens. Het is een groene oase met open akker- en graslanden en statige dreven die de bossen lijken te doorklieven.


Het gebied ademt een speciale sfeer uit. In de 19de eeuw richtte de overheid in dit domein een kolonie op waar landlopers en bedelaars terecht konden. In 1955 werd Wortel Kolonie een onafhankelijke instelling met eigen beheer tot in 1993 de wet op de landloperij werd afgeschaft. De gebouwen van de grote boerderij staan er nog en kregen een nieuwe bestemming. De andere gebouwen zijn nu omgevormd tot strafinrichting.

De aanwezige bossen bestaan hoofdzakelijk uit naaldhout. Deze vrij monotone begroeiing moet, door middel van kappingen, geleidelijk aan veranderen in een meer gevarieerd bos met inheemse loofbomen.

Door het kappen van bomen krijgen de oorspronkelijke heidevennen weer zonlicht. Dit komt vooral planten als zonnedauw, veenbies en dopheide ten goede. Het trekt ook heel wat insecten en waterbewoners aan waaronder verschillende soorten libellen en de zeldzame poelkikker. Jaarlijks broeden in Wortel Kolonie meer dan 75 soorten vogels, waaronder havik, buizerd, boompieper, bonte vliegenvanger, kuifmees, blauwborst, krakeend en dodaars. Wanneer deze vogels op stok gaan komen talrijke vleermuizen te voorschijn.
Met wat geluk bemerk je een hermelijn, bunzing, wezel of een schuchtere ree.


Bij het bezoekerscentrum de klapekster starten verschillende wandelingen. Na of voor de wandeling kan je van donderdag tot zondag telkens van 13u tot 17u terecht in dit gezellige bezoekerscentrum van natuurpunt voor een drankje.

1 opmerking: