maandag 12 december 2011

Voor de prijs van een kerstboom

Ik viel deze week bijna achterover. Naar jaarlijkse gewoonte zetten wij ook hier een kerstboom, momenteel hoognodig om toch iet of wa in de juiste kerststemming te komen, al kan pakskes-stress ook helpen natuurlijk, nog 3 te gaan. Maar waar vorig jaar ons boomke maar amper 15 € koste betaalden we nu al 25€! En dan moete weten dat wij eigenlijk prijzen van 5€ gewoon waren. Ik stel dan ook dringend voor dat de prijs van de kerstboom mee wordt opgenomen in de lijst voor de loonindexering! Nee als het aan mij gelegen had dan had ik onze kamerlinde gewoon versierd.
En dan zitten we natuurlijk nog met het feit dat zo'n boomke nu niet echt het meest duurzame en ecologisch verantwoorde ding is. De biodiverse tuin is zo slim om zijnen boom gewoon in pot te laten staan en elk jaar binnen te sleuren. Een goed plan, maar ge moet dat boomke natuurlijk dan wel goed onderhouden; regelmatig water geven enzo en daar gaat het volgens mij al meteen mislopen. Nee misschien moet ik maar gewoon wat boomkes zetten op dat stuk dat ik vorige week nog gekapt hebt, plaats genoeg en zo kunnen we binnen een paar jaar misschien zelf toch meer eco verantwoorde bomen verpatsen, man dat gaat opbrengen!

Nee 25€ ik ben er nog altijd niet goed van. Weette wel wa ge daar allemaal voor kunt kopen. 11 meter ligustrum haag bijvoorbeeld en meteen weeral een pak meer structuur in den hof. Al vrees ik wel dat ik me weer heb laten sjarelen, in de winkel stond 5 planten de meter, dat leek me al wat aan de hoge kant, aangezien vragen daar enkel beantwoord werden met ja of oke met een sterk Pools accent, rekende ik dan maar 4 planten de meter, maar na enig opzoekwerk denk ik dat zelfs 3 planten de meter meer dan genoeg was geweest.


Gelukkig zijn er ook nog meevallers dezer dagen, een nogal exclusieve tuinwinkel in ons dorp doet grote uitverkoop en dus kocht ik er wat leuke tuin spulletjes; waaronder deze vetbol-aanhang-vogels. Gezellig hé, en dan nog bleef ik onder de 25€!


En hoe zit het met jullie kerstvoorbereidingen?

9 opmerkingen:

 1. En ik zal u nog wat meer vertellen: 25 euro is goedkoop. Veel tuincentra draaien hun hand niet om voor een boom van 40 euro of meer. En die van ons was 20 euro, en staat al een hele week mooi versierd te wezen (zie blog :-)) (we hebben die van vorig jaar in onze tuin gepland om te herbruiken, maar dat heeft hij niet overleefd...)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vorig jaar betaalden wij nog 10 €, maar wat het dit jaar is, zullen we volgend weekend merken. (Eerder dan een week voor kerstmis doe ik niet aan kerstversieren...)
  Maar onze verkoper hoeft geen transportkosten te rekenen: een paar jaar geleden was het zelfs zo, dat je als je een kerstboom kwam kopen je een gekleurd lint in je handen kreeg, en 'de plantaasj' werd ingestuurd. Je knoopte dat lint rond de boom van je keuze, en ging dan iemand roepen die met een spade en kruiwagen meekwam om de boom uit te spitten en naar je auto te brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vijf jaar geleden kochten we een Nordman spar (Abies nordmanniana)met een kleine kluit. We potten hem op in een grote pot. We hebben hem vijf jaar gebruikt. Vorige week zag ik dat hij onder de dopluis zat met de takaanzetten zwart van de roetdauw. Jammer, jammer.
  Einde spar.
  In het tuincentrum met veel moeite een nieuwe gekocht van zo'n 80 cm hoog in pot voor 9 euro. Echtgenoot vond hem eigenlijk te klein, maar hij was de enige sparsoort met kluit die er niet stervend uitzag. Allemaal te vroeg en veel te kort bij de stam uitgespit.
  Het blijft moeilijk voor de bomenliefhebber om iets verantwoords aan te schaffen..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @onderdeappelboom, de onze werd vorig jaar ook uitgeplant maar door het droge voorjaar kwam daar ook niet van in huis, ik heb jullie versierde boom wel zien pronken!
  @Anne tanne; leuk dat je hem zelf nog mag uitkiezen!
  @Zem; 80cm is idd niet erg hoog maar het is in elk geval een begin

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 25 euro!!! Waar woon jij natuurlijk-rijke? Bij ons kostten ze al 30 euro, vijf jaar terug ... Ik durf niet te gaan kijken hoeveel ze nu vragen - maar het is gelukkig niet nodig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij haalden onze boom bij Ikea, een Nordmanneke. Twintig euro waarvan 2,5 euro naar Natuurpunt gaat en 15 euro kan je als bon terugkrijgen. Het leek me niet zo koosjer, maar ik heb me door Natuurpunt laten vertellen dat zij heel blij zijn met de schenking, ze krijgen er jaarlijks een mooi bedrag voor! Je moet natuurlijk al in de buurt van een Ikea wonen, anders is het milieu-rendement nul komma nul...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inderdaad de prijzen voor een kerstboom kunnen hoog oplopen, denk hier in het Antwerpse toch ook wel zeker 30€, voor een specialere soort al makkelijk 40€! Ik heb het geluk gehad om dit jaar een kerstboom te kopen bij een juf op de school van mijn kinderen; zij heeft hectare bos met van die bomen op en heb voor een mooie kerstboom van 2m 9€ betaald en naalden zouden zo goed als niet uitvallen. Ik weet nu in ieder geval waar ik de volgende keren onze kerstboom moet bestellen! Ik vind het ook wel erg dat kerstbomen zo duur zijn en begin januari klaar liggen bij het vuil om op te halen! Wij hebben het ook al ieder jaar geprobeerd om onze kerstboom daarna te verplanten of buiten te zetten, maar dat is ons nog maar één keer gelukt, hopelijk dit jaar terug?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jullie belgjes moeten maar eens naar nationaal park de hoge veluwe.
  http://www.hogeveluwe.nl/nieuws-agenda/nieuws/ga-dit-jaar-voor-de-echte-dennenboom/34941

  en je hebt een "gratis" boom, en je helpt er de natuur nog mee ook.

  Hebben de belgische natuurparken niet zo'n initiatief?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook onze den staat sedert deze week geheel opgetuigd te schitteren. Kostprijs voor deze Nordmanniana: 0 euro. Altijd handig als je madam in een plantenzaak werkt. ;-)
  O ja, wat de prijzen aldaar betreft: de vanafprijs is 25 euro. Daarvoor krijg je een kluitloos sparretje dat je, in een moment van onoplettendheid, compleet onder de voet loopt. Een Nordmanniana met kluit(je) en een hoogte van twee meter kost je al snel tachtig+ euro. Zei daar iemand 'schomtelijk'?

  BeantwoordenVerwijderen