woensdag 20 juni 2012

De moestuin

Eindelijk een berichtje over de moestuin! Jullie vroegen je waarschijnlijk al af waar dat bleef. Zo wat commentaar geven hier en hier. Of opmerken dat er precies wat meer salaat gegeten moet worden terwijl we zelf 's nachts moeten opstaan om de salaat op te eten! Het is gewoon leuker om toch een iets of wat gevulde moestuin te laten zien dan elke week weer te geven van ik heb dit af dat gezaaid. Dat kan je trouwens ook gewoon hier in de tuinkalender aflezen.

Het is dit jaar voor het eerst dat ik heel deze lap grond mag bewerken, voordien deed de grootvader van mijn Madame dat en kreeg ik elk jaar 1 of 2 pandjes om er ook iets op te zetten. De grootvader wilde dit jaar in eerste instantie nog zelf aardappelen zetten maar toen hij hoorde dat ik niet van plan was heel den hof wilde om te spitten heeft hij het opgegeven. Alle respect voor de grootvader zijn kunde, we hebben jarenlang van verse patatjes, prei, ajuin, selder en wortelen met de maai in mogen genieten. Maar voor kennis over de ecologische groenteteelt moest ik duidelijk niet bij hem terecht. De moderne ecologische tuinder streeft er immers naar de spade zo veel mogelijk te laten rusten, waardoor het bodemleven de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Spitten is alleen nodig als je een nieuw stuk grond wil gaan bewerken en gedurende de eerste paar jaren daarna. Ik gebruik mijn freesmachientje om de bovenste laag wat los te werken en kan dan al starten! Ik zeg dat nu wel rapkes maar natuurlijk komt er heel wat meer bij kijken.

Mijn vader deed een paar weken al alsof het zaaien in de moestuin al was afgelopen. En voor wie dus nu nog zelf enthousiast aan de slag wil gaan, dit lijstje met wat er nu nog gezaaid kan worden; Kruiden; Heel wat kruiden kunnen nu nog de grond in. Denk aan: Alsem, Bieslook, bonenkruid, kaneelbasilicum, kervel, komkommerkruid, peterselie, snijselderij, tuinzuring, venkel, waterkers, wijnruit en wortelpeterselie. Groenten; Wat betreft de groenten, komt het wat nauwer. De ene soort geeft je nog twee weken respijt, de andere nog ruim twee maanden. Het onderstaande lijstje helpt je op weg: Tot eind juni: snijbiet, courgette, paprika, peper, bonen, savooiekool. Tot half juli: andijvie, groenlof, koolrabi, prei, wortel, Tot eind juli: paksoi, spinazie type 'Nores', radijs (half aug), Tot einde zomer: bladmosterd, rucola, sla, tuinmelde, tuinkers, veldsla 'T is niet dat ik dat zelf bij elkaar sprokkelde, ik kreeg dat gewoon in mijn mailbox, het betere knip en plakwerk dus. Inschrijven op die nieuwsbrief doe je hier.

O ja en voor wie dit weekend geen onkruid moet wieden, 't is opendeur bij de Priona tuinen, gratis en voor niks! Ik heb de tuin zelf nog niet bezocht maar ben wel helemaal fan van het boek van Henk Gerritsen, buiten is het groen.

4 opmerkingen:

  1. O, maar die zaailijstjes kloppen niet hoor; je kunt nu gewoon nog alles zaaien wat je normaal in april zaait, want het is precies hetzelfde weer. Getuige daarvan mijn erwtjes die nu plots gezwind boven de aarde komen en denken dat de lente eindelijk begonnen is. En getuige daarvan de bonen die bij iedereen spijt hebben dat ze gekiemd zijn. Maar verder wel chapeau dat je zo'n grote lap grond bewerkt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Handig te weten, die lijstjes.
    Henk Gerritsen, helaas enkele jaren geleden overleden, is één van mijn grote inspirators.
    Ik koester zijn boek.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 'Spelen met de natuur' van Henk Gerritsen, met foto's van zijn partner Anton Schlepers is ook een heerlijk boek. Alleen tweedehands nog te verkrijgen, maar het loont ook de moeite.
    En de Priona-tuinen... daar willen wij al zolang naartoe (maar helaas nog maar zeer beperkt geopend)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @onderde appelboom; die aardappelen belemmeren het zicht op het onkruid ;-)
    @Zem; ik koester mee
    @Anne Tanne; ga eens zien of ik dat boek bij de bib kan bestellen

    BeantwoordenVerwijderen