woensdag 13 juni 2012

Maakt vlierbloesemsap

Zelf Vlierbloesemsap maken is kweenie hoe gemakkelijk. Je steekt die bloemschermen in een pot, voegt er lauw water aan toe en een citroen (wij hadden hier nog wat limoen liggen en dat gaat ook prima). Laten staan op een warme plek voor 24 uur.
Daarna alles zeven door een doek en het vocht aan de kook brengen terwijl je geleidelijk aan suiker toevoegd. Reken op 1 kg suiker op 2 liter water. Als het kookt kan je je gestereliseerde potjes vullen, afsluiten en omgedraaid laten afkoelen en klaar is kees. Aanlengen met (bruis)water en ijsblokjes, misschien nog wat verse munt erbij en je hebt een verfrissend drankje voor zomerse dagen.  
 

14 opmerkingen:

 1. heb ik reeds gedaan maar... er komt op alle flessen schimmel(: nochtans alle flessen nogmaals voordoen uitgewassen in kokend water... misschien moet het in de frigo?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. meer suiker gebruiken dan , mar dan wordt het al snel te zoet , daarom vries ik het in met dus veel minder suiker

   Verwijderen
  2. Wij koken de flessen uit met soda. Afgelopen zondag hebben we nog een potje open gedaan van vorig jaar en was nog prima. Stond ook gewoon in de berging.

   Verwijderen
 2. Ik schik toch even bij de hoeveelheid suiker die er bij gaat. Als't dan toch veel calorieën zijn neem ik ze liever tot mij via een Westmalleke of zo :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En hoe lang kan je dat bewaren? Want op die zomerse dagen gaan we toch nog wat moeten wachten..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ziet er lekker uit,( idd jammer v de suiker zou stevia niet lukken ? )... x santé !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @anoniem: ik heb niet meteen een verklaring, maar vermits er op alle flessen schimmel is, heeft de siroop wellicht niet lang genoeg doorgekookt?
  @madame boerenerf: ik heb wel eens siroop gemaakt waarvan we op mooie septemberavonden scheutjes bij een glas cava goten. Ik doe de siroop wel altijd in kleine potjes, niet in grote flessen. Pas als het potje open is giet ik het over in een mooi flesje ;-)...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hm, ik ga vanavond ook wat bloesems verwerken. Ik was aan het wachten op een paar dagen zon, want dan smaken ze beter blijkbaar. Maar als we nog lang moeten wachten op zon, zijn er geen bloesems meer :-)

  Ergens ver weg herinner ik me dat toen we klein waren vlierbloesems verwerkt werden tot limonade bij ons thuis. Met bruis. Toch eens horen bij de ouders hoe ze dat deden! (Misschien was't heel simpel, ik herinner me alleen het resultaat ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aangelengd met bruiswater geeft het al een limonadegevoel, misschien is dat het gewoon?

   Verwijderen
  2. Hier heb je nog een receptje voor vlierbloesemlimonade

   Verwijderen
 7. bedankt voor de tips! Ik zal de volgende keer langer doorkoken en in mijn diepvries is nu toch plaats dus inderdaad, waarom niet invriezen. Ik vind het reuuuuuze lekker. Ik doe een scheutje in heel wat water waardoor de suikerhoeveelheid al heel wat minder is.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Invriezen als ijsblokjes en dan mineraalwater erbij?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hallo
  Vlierbessensap voor direct te verbruiken gaat met 100 gr suiker/L water.
  Deze is ook goed voor in te vriezen.

  Wil je vlierbessensap in de kelder langer bewaren doe ik het met 800 gr suiker/ l water en 20 gr citroenzuur (bij de apotheek)/ L water.

  Ik maak de vlierbessensap niet warmer als 70° Hoe warmer je hem maakt hoe meer van de inhoud stoffen er verloren gaan.

  BeantwoordenVerwijderen