zondag 3 juni 2012

Op het eerste gezicht; juni

Als alle vogels in mei eieren leggen, dan moeten daar natuurlijk kleintjes van komen!
Het zag er hier nochtans niet goed uit. De facebook vrienden konden al lezen dat mijn kippentoom bijna met 2/3 werd vermindert door de hond van één van de buren. En dat terwijl er ook nog eens een aantal kippen eieren aan het uitbroeden waren. Het was een gruwelijk gezicht. Maar gelukkig kon ik een heel aantal eieren redden door ze in de broedkast te steken. Na een paar dagen zijn 3 kippen dan terug beginnen broeden, wat me het voordeel gaf dat telkens er een kuikentje in de broedkast was uitgekomen, ik dit onder de broedende kippen kon schuiven. Straf hé. En zodoende dartelen er hier dus nu 11 nieuwe kuikens rond. Een heerlijk gezicht is het. En verder is het hier één en al flower power dat de klok slaat. Niet in het minst van het vingerhoedskruid.
In tegenstelling tot zoveel wilde planten is Digitalis purpurea, fors en opvallend van gedaante. Een must dus voor iedere wilde planten-tuin en eens in je tuin zaait het zich vrolijk, wat zeg ik uitbundig uit.
Ook dit oranje ? havikskruid staat hier te pronken. Elders in de tuin staat een meer oranje gekleurde, maar deze met meer rood vind ik eigenlijk vele mooier.
Een paar jaar geleden zaaide ik op enkele lege plekken wat phacelia. Ik laat ze elk jaar gewoon in zaad komen en zo komen ze elk jaar her en der weer tevoorschijn. Gemakkelijk en bovendien super bijen-voer!
Dit Engels gras staat op een rots-heuveltje (links op de overzichts-foto) en doet me altijd denken aan onze vakanties in Texel waar het in de Slufter zo overvloedig bloeit.
De zandbak is hier de voorbije weken ook al intensief gebruikt. Een emmer water erbij en speelplezier gegarandeert. Nog eventjes en ze kunnen taartjes bakken versierd met lavendel-bloemekes. Dat gaat smaken! Al zijn de smoutebollen hier wel de grote specialiteit! Op de achtergrond zie je de lupines en de geranium phaeum. En voor ik het vergeet hier is het volledige plaatje, als je op de foto klikt dan zie je hem zelfs in het groot;
De andere tuinen die meedoen aan op het eerste gezicht vind je hier!

10 opmerkingen:

 1. Geweldig die kipjes! Verder prachtige tuin!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Phacelia ga ik hier volgende week uitzaaien tussen de aalbessen (is nu nog 'blote' aarde...)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk groen en mooi hoor, die digitalis. En dat rode theepotje in de zandbak..
  Ik ben de laatste jaren wat eerbiediger omgegaan met het rood-oranje havikskruid; het gaat straks in de voortuin uitgebreid bloeien.
  Wat sneu, van de kipjes. Gelukkig weer nieuw jong leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben jaloers... vooral op die kuikens!
  Toen we een paar weken geleden thuiskwamen van een weekendje Engeland, bleek onze haan letterlijk van zijn stokje te zijn gevallen.
  Hij lag, morsdood, plat voorover op de grond net voor zijn slaapstok, alsof hij midden in de nacht plots een hartaanval had gekregen.

  Onze kippen doen het dus momenteel zonder mannelijk gezelschap, en op die manier kunnen eitjes natuurlijk onmogelijk tot kuikens uitgroeien... met of zonder broedse kip, met of zonder broedmachine...

  Als Lommelse heb ik hele andere associaties bij Engels gras. Er bestaat immers een zinktolerante ondersoort van dat plantje, en die groeit massaal op de vervuilde gronden rondom de voormalige zinkfabriek in Lommel...

  Ik vind het dus enerzijds een mooi plantje, en tegelijk geeft het me een 'niet-pluis' gevoel (hoewel dat natuurlijk onzin is). Ik heb het dus nergens in mijn tuin staan...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijke foto's. De Phacelia tanacetifolia is ook een winner in onze tuin. Ik vind het een ronduit prachtig bloempje dat, zoals je schrijft, elk jaar opnieuw trouw op post is.

  Dikke proficiat aan de kippenfamilie!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn dat je kippenbestand snel weer op peil komt zo. Hopelijk geen ongelukken meer in de toekomst!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi!!!! En wel fijn die close-upkes want vanop nen afstand vallen die kleine fijne bloemekes niet zo op natuurlijk. Die Phacelia zou ik hier ook wel willen. Makkelijke plant zo te horen. Of moet die volle zon hebben. 'k Zal me eens informeren. En dat Engels gras, dat mag zich hier ook gerust komen nestelen. Sjieke foto!
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Angelika; merci
  @Supermasj; de bijkes gaan u dankbaar zijn!
  @Zem; dat rode theepotje en de kopjes komen van de garageverkoop ergens in het voorjaar in ons dorp, mijn Madame zegt hier soms dat ik mijn foto's wat meer moet inkleden, bij deze is dat precies geslaagd ;-)
  @Annetanne ;-( dat van dat Engels gras in Lommel wist ik niet, maar zelfs in het boek de wilde tuin staat het als één van de must have's!
  @Menck; merci, de kippenfamilie dartelt hier nog altijd gezellig rond
  @Bart; ik hoop het ook, al kon de honden-eigenaar dat niet beloven grrrr
  @Marian; dankjewel een nieuw lenske maar daar vertel ik zo meteen over! Die phacelia is een eenjarige, echt bijenvoer, uiteraard in 't zonneke. Dat engels gras vinde in verschillende kleuren van flets roze tot deze met iets meer pit!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel mooie foto's en wat een leuke kippetjes :)

  BeantwoordenVerwijderen