vrijdag 22 juni 2012

De eerste zijn de beste

U vroeg moestuin-updates, u krijgt moestuin-updates en ook nog hier en hier. Een paar dagen geleden ben ik al eens gaan piepen hoe het met de vroege aardappelen gesteld is; er zitten nog heel wat kleintjes bij die nog wat moeten groeien. Maar wat zijn ze heerlijk die eerste aardappelen; even de schil wegschrabben, koken en dan bakken in de pan.

En wat eten we daarbij; sla want hoe moeten we dat anders allemaal opkrijgen? Elders heb ik dan ook nog gewone kropsla staan en rucolla.

Nog enkele dagen en dan kan het courgette-seizoen hier ook van start gaan.

En zoals ge ziet gaan we heel de familie, vrienden en den diepvries kunnen bevoorraden.

En ook de pompoenen zijn geweldig goed op dreef; ik heb butternut en oranje en groene haïkido.

Voor al die pompoenen en courgettes is er één advies; goe mulchen! Niks dan voordelen heeft zo'n bodembedekking; het beschermt de grond tegen wind en regen, houdt hem onkruidvrij en belet uitdroging, alhoewel dit laatste nu wel overbodig is. Het materiaal verteert langzaam, waardoor er voedingsstoffen worden vrijgegeven en er humus komt. Het bodemleven wordt door de vertering ter plaatse ook nog eens kweenie hoe gestimuleerd. U weet dus waarnaartoe met uw gazon-maaisel!
En iets waar ik nu al geweldig naar uitkijk soep met labboontjes in, het is er immers het weer voor.  Of in een tomatensauske zijn ze ook heerlijk.

En ook mijnen ajuin staat daar geweldig parmant te wezen.
En hoe is 't bij jullie?  Ook alles naar wens?

6 opmerkingen:

 1. Zo'n royale moestuin: heerlijk! met Onze grond en beschaduwing is zoiets niet haalbaar. Eet smakelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier patatten en courgetten die net ietske meer bescheiden zijn...maar voor de rest blijft het verbazen en genieten van alles wat je uit de tuin tovert ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat ik als de verbouwingen achter de rug zijn toch ook een moestuintje ga aanleggen. Die groensels zien er allemaal zo lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed dat gij geen familie van mij zijt. Ik plan namelijk ook mijn familie te bevoorraden met courgette :D ttz als ik eindelijk vrouwelijke bloemen op mijn planten krijg

  Verder ziet het er allemaal best strak uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat ik net hetzelfde ga doen als mevr Onderdeappelboom. Jullie kempenaars negeren! ... grummelde hij stikjaloers.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij zijn al enkele weken nieuwe patatjes aan het eten. De labbonen zijn bijna oogstklaar. Wist niet dat je die met tomatensaus kunt klaarmaken. Ga ik zeker eens proberen. Erwten en sluimerwten kunnen ook al geoogst worden. Er komt een lekkere tijd aan :-)

  BeantwoordenVerwijderen