donderdag 19 januari 2012

'T is crisis

Ik weet niet hoe jullie de crisis te lijf gaan; misschien spoelen jullie de wc alleen door als er bezoek komt, maak je de stofzuigerzak leeg zodat je hem kan hergebruiken, gebruik je dezelfde koffiepad twee keer, zweer je bij zelfgebakken bokes met zelfgemaakte confituur, spaar je kersenpitten om zelf kersenpitkussentjes te maken, gebruik je het kookvocht van de aardappelen de volgende dag voor in de soep, ga je op zaterdag met heel het gezin in hetzelfde badwater, ruil je onderling kleding, ... of weet ik veel welk geniale besparingsmaatregel jullie hebben ingevoerd. Of je nu last hebt van de crisis of niet het kan in elk geval geen kwaad om eens te bekijken waar er bespaard kan worden. Ook in het tuinieren zijn er talloze goedkope trucjes die geen geld kosten. Ik verzamelde vorig najaar zaadjes van de rimpelroos, stopte ze een aantal weken in de diepvries en nu staan ze dus in mijn veranda te kiemen.


Ook deze takken van de rode kornoelje staan in een emmer met water wortel te schieten.


Of wat dacht je van het vermeerderen van je bessenstruiken door stekken!
Of hebben jullie nog andere geniale tips?

8 opmerkingen:

  1. Wij hebben een stofzuiger zonder zak, knippen zelf ons haar, maken zakdoeken van versleten beddenlakens en eten zelfs de stengel van de broccoli op. Maar ik moet je teleurstellen: 't is allemaal uit principe en niet omwille van de crisis :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mo how!!!!
    EINDELIJK weet ik wat die prachtige rode takken zijn.
    en 't is dan nog inheems enal.
    nog eentje voor op mijn lijstje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik verkoop af en toe een orgaan.
    #huismettuin: de inheemse rode kornoelje heeft eilaas minder knalrode twijgen dan deze cultivar (cornus alba sibirica vermoed ik). Maar laat dat je niet tegenhouden, ne mens moet niet fanatiek zijn in die dingen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @onderappelboom : het stof uit je stofzuiger mag op de composthoop, je geknipt haar ook.

    Maar er is meer : we vangen het water uit de wasmachine op in een metserskuip en gebruiken die in de zomer als sproeimiddel op planten waar een teveel aan beestjes opzitten. Of om de wagen te wassen of om de serre- en andere paden te schrobben.
    Een bijkomend voordeel is dat je leidingen niet verstopt geraken door de zeepresten.

    Koffiegruis is ideaal als compostmateriaal of houdt het compostvast geurvrij(er) of houdt mieren weg van sluipwegen rond en naar het huis. Gewoonweg alle dieren houden niet van de geur van koffie. Filter en restjes kunnen gewoon mee op de composthoop.

    Recycleer. Paletten aan een muur vastgemaakt is een perfect rek om je laarzen en werkschoenen uit de weg te zetten. Plastic flessen om wind te maken in mollenhopen of om planten indirect water te geven. Potjes van vlees- of kipsalades zijn exact gepast om zaden te bewaren. Grotere dozen van bij de bakker om waterkers te planten of als miniserre.

    Maar een tip die je bijna nergens vindt : gebruik isimo om je lege tot halflege diepvries te vullen zodat de energiekost drastisch beperkt blijft (ook voor koelkast).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik haat het om ergens te veel voor te betalen, maar ik ontzeg me ook niet graag iets. dus bv. wel urenlang bellen, maar dan via skype, of supergoed gaan eten, maar het menu nemen.

    in de tuin probeer ik het ook zo. liever bij peter nijssen een paar bollen die zichzelf vermeerderen, dan zo'n pakket uit de aldi kopen. planten koop ik als ze nog jong zijn, ze slaan dan beter aan en kosten minder.
    ik geef alleen water bij aanplant, daarna moeten ze het zelf maar zien te redden. soms gaat er al eens eentje dood, maar wat blijft is dubbel zo sterk.
    rozen en bessen zijn heel makkelijk te stekken door in de herfst een tak in de grond te steken. je hoeft het niet alleen in eigen tuin te zoeken, ik denk niet dat iemand er last van heeft als je ergens in een park een stek neemt. het loont ook om in de lente en de herfst naar plantenbeurzen van amateurs te gaan. die van Destelbergen vind ik fenomenaal! ruilen met bevriende tuiniers of buren en familie spaart ook een flinke cent. vaste planten kan je scheuren of delen.
    zaaien doe je in lege wc rolletjes en eierdozen, die mogen nadien mee de grond in. veel handiger dan dat gedoe met verspenen en uitdunnen.
    dat kookvocht van de aardappelen zou 'k niet voor mijn groentensoep gebruiken (teveel nitraten) maar over het onkruid op de stoep en het terras gieten (als het nog heet is)
    gereedschappen gaan langer mee als je ze in een emmer gevuld met olie en grof zand bewaart.
    ik heb ook geen elektrische heggenschaar of bladblazer, in een klein tuintje als het mijne lukt het ook zonder. de lichaamsbeweging krijg je er gratis bij :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wij hebben in de tuin alleen de inheemse witte kornoelje, en als je die jaarlijks terugsnoeit heb je ook hele mooie rode takken.
    (En als je dat niet jaarlijks doet, dan heb je na een aantal jaren een halve tuin vol Cornus alba: waar de takken de grond raken wortelen ze, en ze nemen zo steeds meer ruimte in.)

    Enne, rode kornoelje is Cornus sanguinea, en ook die is inheems...
    (Maar je hebt gelijk: ook de witte kornoelje wordt vaak 'rood' genoemd, omwille van de kleur van de winterse jonge twijgen - en de 'Sibirica' kleurt zelfs oudere twijgen rood - en ik denk ook buiten de winter?)

    Maar 'Crisis'? Ik vrees dat ik mijn 'gedrag' weinig aanpas aan de crisis... vooral omdat we, net als Onderdeappelboom, ook al voor er van crisis sprake was zo zorgvuldig mogelijk omsprongen met 'goederen' allerhande.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier gaat het kookvocht van gestoomde groente de diepvries in om later te gebruiken in sausjes of de soep, ook de broccolistengels.
    Mayonaise maak ik zelf met de eierdooier en de eiwitten gaan de diepvries in tot ik er vijf heb, dan maak ik lekkere chocolademoes.
    Lege plastic flessen worden gebruikt om in te tuinieren, ik heb geen tuin en zo kan ik toch ieder jaar van mijn zelfgezaaide groenten snoepen.
    Van oude kledij wordt nieuwe kledij gemaakt of iets anders.
    Ik woon in Zuid-Spanje en de boiler werkt hier met een gasfles, dus het eerste water dat nog niet warm is in de douche wordt opgevangen in een emmer. Dat water wordt gebruikt voor de planten.
    Maar ook mijn gedrag is niet te wijten aan de crisis, het is gewoon een manier van leven. Wat goed is voor jezelf is goed voor de natuur ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Tante tuut; jij bent gewoonweg goe bezig!

    BeantwoordenVerwijderen